Trådløst
Test: Bose QuietControl 30 (QC30)
Ganske enkelt de beste trådløse øreproppene vi har testet - men har én gigantisk svakhet.
Det begynner å bli lenge siden Bose med brask og bram avduket oppfølgeren til et av våre favorittprodukter: Øreproppene QC20 med aktiv støyreduksjon.
Quitecontrol 30 skulle bygge videre på oppskriften til QC20, men kutte kabelen og ha en justerbar støyreduksjon.
Så begynte månedene å gå. Ingen produkter dukket opp i butikken, ingen testprodukter var å oppdrive. Ingen ørepropper ble klare til julesalget. Hadde Bose glemt sin store lansering?
Og da de endelig ble klare langt inn på nyåret, fikk vi tilsendt et par med produksjonsfeil.
Men nå har vi endelig fått testet øreproppene skikkelig en periode, og vi kan slå det fast: Dette er de beste øreproppene vi har testet.
Nakkebøyle
Bose har valgt en litt underlig utforming på de nye ørproppene. Fordi trådløse løsninger naturlig nok trenger både batteri og elektronikk, er det i praksis to måter å løse dette på:
Enten bygge inn elektronikken i selve øreproppene - noe som gjør de større og klumpete. Dette er noe Bose selv har gjort med sine sportsørepropper, og for så vidt også noe Apple har gjort med sine AirPods.
Det andre alternativet er en bøyle rundt halsen som elektronikken kan festes i, med korte kabler opp til selve proppene.
Utformingen på QC30-øreproppenes bøyle er myk og behagelig, og den sitter rett og slett ganske godt rundt halsen - selv om den har en lei tendens til å vri seg. Vi tenker ikke noe særlig på at vi har den på - selv om det ser ustyrtelig teit ut.
Den eneste innvendingen vi har er at bøylen ikke kan legges sammen. Den tar alltid like mye plass om du vil frakte dem andre steder enn rundt halsen.
Proppene
Selve øreproppene er om mulig enda mer behagelig å ha i ørene enn tidligere, og sitter rett og slett veldig godt. Utformingen i m gjør at proppene i seg selv fungerer som passiv støydemping - i tillegg til den aktive støydempingen elektronikken står for.
Batteri
Hver gang du skrur på hodetelefonene får du vite hvor mye batteri det er igjen, og hvilken enhet den er koblet til. "Battery 70% - connected to iPhone ". Konsis og grei informasjon som forteller deg om du snart må lade, og om den er koblet til rett dings.
Dette med batteriet er ganske viktig, for i motsetning til sine forgjengeren er det veldig, veldig stille når batteriet er tomt. Bose sier at proppene skal holde i 10 timer, men vår erfaring er at det nok er litt mindre enn som så. Etter at "damen" informerer om at det er 40% igjen, går det overraskende kort tid til de skrur seg av.
Lydkvalitet
Lydkvalitet på øreproppene er ganske typiske Bose: Et klart definert varmt lydbilde, med fyldig bass og klart definert diskant.
Det høres behagelig ut, og fungerer til et bredt utvalg av musikk - uten at du helt føler at du har Radka Toneff rett foran deg. Noe av skylden skal nok Bluetooth-tilkoblingen ha, som rett og slett demper lydkvaliteten.
Støyreduksjon
Å snakke om ren lydkvalitet er derimot ganske meningsløst, for Boses støyreduserende produkter handler om å kunne nye musikk i støyende omgivelser der verdens beste ørepropper drukner i annen støy.
Her viser Bose at de er mestre på å filtrere ut uønskede lyder. Jeg er ikke hellig overbevist om at de nye QC30-hodetelefonene filtrerer støyen bedre enn sine forgjengere, men det er utvilsomt den beste støyreduksjonen vi har hørt fra noen ørepropper før.
Bose har også innført en trinnvis justering av støyreduksjonen (egne knapper, eller via mobilapp), siden mer støyreduksjon nødvendigvis må gå på bekostning av lydkvaliteten. Det samme som Libratone nylig innførte på sine klokker.
En kan merke at du slipper gjennom mer eller mindre støy fra omgivelsen, men dessverre drives ikke lydkvaliteten merkbart opp av å skru ned støyreduksjonen. Dermed virker hele funksjonen litt unødvendig.
Det vi spesielt merket oss, var at den største svakheten til QC20 er historie: Forgjengeren hadde en grufull tendens til å "smelle" høyt i ørene når blant annet dører på T-banen lukket seg. Problemet er såpass stort at vi alltid har skrudd av støyreduksjonen her. Men QC30 har ikke engang antydning til et slikt problem.
Handsfree-funksjon
Av årsaker vi ikke forstår, klarer ikke Bose å lage en handsfree-funksjon som virker i praksis. QC20 hadde en ræva mikrofon, og kvaliteten på QC30 er minst like dårlig.
Ringer mobilen, må man i praksis skru av Bluetooh-tilkoblingen og ta telefonen til øret hvis den du skal snakke med skal ha sjans til å høre hva du sier.
Apple klarer å lage nærmest krystallklar lyd av en mindre mikrofon som sitter lenger unna - så hva Bose' utfordring er, vet vi ikke. De skryter til og med av støyreduksjon på mikrofonen.
Pris
Utover den elendige mikrofonen, er prisen det største ankepunket til Boses nye ørepropper. En veiledende pris på ca 3200 kroner er ganske enkelt veldig mye penger.
Bose har aldri vært billig, og når man legger på tvangsomleggingen til trådsløst, blir regningen enda større. Det er en tusenlapp ekstra fra forgjengeren.
Øreproppene er utvilsomt verdt mer enn snittet, men om de er verdt så mye, er mer uklart.
Det gode
- Veldig god støyreduksjon som gjør at du kan nyte god lyd i støyete omgivelser
- Markedets kanskje mest behagelige ørepropper
- Fjerner kabelen
- Høy brukervennlighet
- Veldig behagelig lydbilde med klar bass
- Lader raskt med microUSB
Det dårlige
- Bøylen rundt halsen ser litt dum ut
- Lyden bærer litt preg av å være trådløs og påvirket av støyreduksjon
- Stiv pris
- Litt knapp batteritid
- Kan ikke brukes med kabel
Det grusomme
- Mikrofonen er for dårlig