Apple Watch
Test: 21 dager med Apple Watch
Til å begynne med var Apple Watch mest en kul dings. Så ble den nærmest uunnværlig.
Apple Watch ble kåret til én av årets 25 beste oppfinnelser i 2014 av tungvekteren Time Magazine, men har også fått kritikk av mer hardkokte teknologinettsider.
Funker den skikkelig og er den faktisk praktisk? Er den ikke treg, og i alle fall fryktelig dyr? Og er det ikke slitsomt å måtte lade hver eneste natt?
Les også: Hvordan er det å bytte fra iPhone 6 til 6s Plus?
I oktober 2015 kunne interesserte nordmenn endelig kjøpe Apple Watch. Da var den digitale innmaten Watch OS allerede oppdatert til versjon to, mens maskinvaren fremdeles er første generasjon.
Jeg har nå brukt Apple Watch hver dag i tre uker, den umiddelbare "oi, ny dings"-fascinasjonen har gitt seg og jeg står igjen med kjernen av produktet.
Les også: Prisen på iPhone 6S og iPhone 6S Plus har skutt i været
Slik er det å bruke Apple Watch i praksis:
Fantastisk. Når den fungerer
Det er sjelden jeg har fått så mye oppmerksomhet på grunn av et armbåndsur. Alle vil se hva den kan, og det er i de tilfellene du oppdager at klokken bare stort sett fungerer.
Men la meg først forklare effekten når den er på sitt beste.
Interesserte vil kanskje ha lest at Apple Watch gjør at du blir mindre opptatt av mobilen, at du sjekker den mindre og at den blir et mindre forstyrrende element i sosiale sammenhenger.
Alt det stemmer.
Så lenge det er kobling mellom iPhone og Apple Watch (du bør ikke være mer enn ni meter unna mobilen), får du de aller fleste meldinger, chatter fra Facebook Messenger, oppdateringer og mobilsamtaler rett til klokken.
En mild vibrering på håndleddet og et lite pling forteller deg at du har fått en beskjed.
Viktig: Slik slår du av automatisk fornyelse av Apple Music
Løfter du hånden ser du hva det dreier seg om. Slipper du ikke hånden ned igjen med det samme, åpner meldingen seg slik at du kan lese - og svare - på den.
Med iOS 9 til iPhone og iPad og Watch OS 2 snakker taleassistenten Siri norsk, og dermed svarer du på meldinger ved å prate til Apple Watch. Du må prate rolig og tydelig, så i et åpent kontorlandskap høres du temmelig dust ut.
Det samme med samtaler. Jeg kan fint be Siri ringe "kona" eller oppgi et navn, og gjennomføre hele samtalen via Apple Watch. De hører meg fint, men lyden på høyttaleren er så dårlig at det både er umulig og temmelig påtrengende for andre å gjennomføre en samtale i et bråkete rom. En kan selvsagt kjøre "jeg er mentalt en eldgammel fyr som ikke bryr meg om hva folk sier"-faktoren helt ut og koble Apple Watch til blåtannhøretelefoner, men det har jeg ikke prøvd.
Les også: Test: iPhone 6s er lynrask!
I et stille rom derimot, er samtaler på Apple Watch ikke et problem. I enkelte tilfeller er det til og med å foretrekke - som i bilen. Har du en eldre bilmodell uten handsfree kan Apple Watch i praksis fungere som det - og da en handsfree som du kan gi muntlige kommandoer til og få til å sende meldinger.
Bruker du Apple TV, vil du bli glad for å høre at klokken fungerer bedre som fjernkontroll enn det iPhone gjør.
Kobler du iPhone til et trådløst høyttalersystem hjemme? Apple Music kommer ferdig installert på klokken, og erstatter langt på vei mobilen som kontrollenhet. Si "Hei Siri, spill det siste albumet til Muse", og Apple Watch våkner til liv og spiller den musikken du vil.
Slik blir du kvitt NRK-lisensen - uten å kjøpe ny TV
Den siste tingen jeg vil nevne som virkelig gjør en forskjell i hverdagen er informasjonen på urskiven, spesielt kalenderen.
Når var neste møte igjen? Når skulle ungene hentes på teateret? Er resten av dagen ledig? Før måtte fiske fram mobilen eller åpne kalenderen på PC-en, nå får jeg informasjonen jeg stort sett er ute etter med ett blikk ned på armen.
Men, det er et problem
Så langt har jeg rost Apple Watch opp i skyene. Og fortjent. Den rollen klokken på rekordtid har tatt i hverdagen, er det bare smarttelefonen som har gjort tidligere.
Men medaljen har en bakside: Det hele fungerer bare stort sett. Jeg vi si at Siri gjør det du vil 85 prosent av gangene. Og når det ikke fungerer kan du banne på at du er i bilen med begge hender på rattet og har begrensede muligheter til å prøve igjen.
Eller når noen vil ha klokken demonstrert på en hyttetur, og nettilgangen er såpass skral at hele Apple Watch hikker mer en den fungerer. For en ting er sikkert, Apple Watch liker særdeles dårlig at du ikke har god nettilgang.
Ikke er den spesielt rask heller. Tenkesirkelen dukker opp for de fleste apper, men jeg vil ikke si at det oppleves som et stort problem. Da er det verre at mange tredjepartutviklede apper ikke fungerer overhodet. Jeg har verken fått treningsappen Endomondo eller reiseappen Tripadvisor til å fungere skikkelig.
I løpet av testperioden slapp Apple en oppdatering av programvaren i Apple Watch som kurerte de verste barnesykdommene, og vi kan håpe at flere forbedringer er på vei.
Leker med helsen
En av de største inngrepene Apple Watch forsøker å gjøre i livet mitt, er å hjelpe meg til nok mosjon. Pulsmåleren på baksiden av klokken følger med så lenge klokken er koblet til armen, og sammen med aktivitetsappen beregner Apple Watch hvor mange kalorier jeg bruker, hvor mye jeg beveger meg og advarer meg om jeg har sittet for lenge stille.
Les også: Hvorfor gir trenings-appen deg forskjellig resultat hver gang?
Apple Watch har også en innebygget treningsapp, men den er hovedsakelig beregnet på deg som driver kardiotrening. Jeg er har mer fokus på styrketrening, og det er rett og slett ikke Apples treningsapp bygd for.
Personlig liker jeg påminnelsene. Jeg reiser meg og går et minutt når jeg får beskjed om det. Og jeg misliker det såpass mye om jeg ikke når et mål, at jeg kan finne på å gå en kveldstur for å komme i havn.
Aktivitetsappen mangler imidlertid kontekst. På et forhåndsdefinert "moderat nivå" sier Apple Watch at jeg skal brenne av drøyt 600 aktive kalorier om dagen. Men ikke hva det skal være godt for. Det er ikke slik at klokken måler fettprosenten min og sier "hei min gode mann, hadde det ikke vært tanke å gå en tur i kveld". Jeg skulle gjerne sett at den foreslo måter å komme i mål på, basert på tidligere økter. "Du ligger 200 kcal bak målet, en joggetur på 30 minutter i ditt vanlige tempo burde gjøre susen", hadde vært en personlig oppfording jeg hadde likt.
Samtidig er pulsmåleren unøyaktig. Apple Watch registrerer riktignok at jeg er mer aktiv når jeg trener, men kan ofte måle en puls på 60 når den er 100. Så det spørs hvor mye den egentlig får med seg. (Det er mulig å koble til eksterne pulsmålere via blåtann, men det har jeg ikke prøvd.)
På dette området er Apple Watch bare et leketøy, men om en bestemmer seg for å følge rådene, blir hverdagen mer aktiv. Som tross alt ikke kan skade.
Konklusjon
Prisen på Apple Watch må sies å være høy. Testmodellen med 42 mm urkasse i rustfritt stål og gummiarmbånd koster nesten 7000 kroner. Den samme klokken bare med urkasse av aluminium koster rundt 4500, og gjør nøyaktig samme nytten.
Les også: Her er de norske prisene på Apple Watch
Om det er en for stiv pris, blir opp til hver enkelt å vurdere. Nå som jeg har brukt Apple Watch daglig i tre uker, er jeg ikke i tvil: Fra å være bare en kul dings som kunne måle pulsen min, har den blitt en naturlig - og nærmest uunnværlig - forlengelse av mobiltelefonen. Jeg har sluttet å dille med den, sender ikke hjerteslagene mine til folk jeg kjenner eller tegner små krusesduller, justerer lite på urskiven og ser aldri på bilder.
Men Apple Watch er i bruk hele tiden, til nyttige ting. Som å ringe, boarde fly, sende tekstmeldinger, skumme gjennom epost, få oversikt over dagen, velge program på TV-en, styre musikken i huset, være trygg på at jeg ikke mister viktige samtaler og samtidig kunne ignorere uviktige meldinger med et øyekast. Det blir fort en vane, og forventing til at armbåndsur skal kunne det Apple Watch kan. Det er når jeg tar den av, at jeg merker hvor nyttig den er.
Denne saken ble første gang publisert 04/11 2015.