Test: 14 dager med iPhone 8 Plus

Test: 14 dager med iPhone 8 Plus

Det er én ting som skiller seg ut.

Først publisert Sist oppdatert

Nytt år, ny iPhone. Og det er omtrent det.

Satt på spissen er det slik de siste årene med telefonoppdateringer fra Apple har fremstått.

Joda, det har kommet oppdateringer, raskere prosessorer, mer minne - men det langt mellom må ha-funksjonalitet. Heller ikke har telefonen endret utseende nok til at de designorienterte har sett poenget med å kjøpe ny.

Årets nye iPhone er laget i glass, som er en merkbar visuell oppgradering.

Apple hevder glasset er det mest hardføre en kan få tak i, men glass vil knuse om det faller på flisene på badet eller i asfalten fra stor nok høyde. Den lekre designendringen har med andre ord en bakside: Jeg er såpass redd for å miste den i bakken at jeg bruker deksel - som i praksis skjuler designendringene ...

For øvrig er årets iPhone 7S og 7S Plus - som av en eller annen grunn har fått navnene iPhone 8 og iPhone 8 Plus - temmelig lik forgjengerne.

Bortsett fra én ting: Trådløs lading.

Trådløs lading er herlig praktisk

Nå har jeg brukt iPhone 8 Plus i to uker, og den ene nyheten som virkelig griper inn i hverdagen er trådløs lading.

Det er jo ikke slik at det er så vrient eller tidkrevende å koble til en ledning, men i praksis gjør jeg ikke det før jeg absolutt må.

Når jeg nå har en lite plate på pulten som jeg kan legge mobilen på, og som sørger for at telefonen alltid har fullt batteri, så oppleves det som en solid oppgradering.

TRÅDLØS LADING: Det er én ting som virkelig skiller seg ut med iPhone 8 og iPhone 8 Plus: Trådløs lading. Når vi først er vant til dette, virker det utrolig tungvint med ledning.
TRÅDLØS LADING: Det er én ting som virkelig skiller seg ut med iPhone 8 og iPhone 8 Plus: Trådløs lading. Når vi først er vant til dette, virker det utrolig tungvint med ledning. Foto: Lars Wærstad (Side3)

Telefonene er såpass fintfølende at den må ligge akkurat riktig for å begynne å lade, men det er ikke et praktisk problem - mobilen indikerer med både lyd og bilde når ladingen starter.

Portrettbilder er en kraftig oppgradering

I 2016 introduserte Apple dobbeltkamera på Plus-modellen av iPhone. Årets kamera leverer fremdeles 12 MP, men har fått større og raskere sensor med bedre bildestabilisering og høyere bildekrekvens. Sensoren gir svakt bedre bilder i dårlig lys enn tidligere.

Om du går fra en iPhone 7 til en iPhone 8 Plus, vil kameraet føles som en solid oppgradering. De to frontlinsene på iPhone 8 kan gi effekten av dybdeskarphet og sammen med portrettmodusen og portrettlys er kvaliteten på bildene også en saftig oppgradering.

BEDRE MINNER: Portrettmodusen på iPhone-mobiler mer to frontlinser kan sørge for mer iøyenfallende bilder og ferieminner.
BEDRE MINNER: Portrettmodusen på iPhone-mobiler mer to frontlinser kan sørge for mer iøyenfallende bilder og ferieminner. Foto: Lars Wærstad (Side3)

Og effekten av bildene imponerer ikke bare meg:

PORTRETTMODUS på iPhone kan i beste fall gi bilder som oppleves like gode som om de er tatt med et speilreflekskamera.
PORTRETTMODUS på iPhone kan i beste fall gi bilder som oppleves like gode som om de er tatt med et speilreflekskamera.

Helt perfekt er funksjonen derimot ikke. Den sliter blant annet med gjenstander i bevegelse og tolker ofte mønstre i bildet som noe som skal være uskarpt. Det kan ødelegge et bilde.

Apple understreker at portrettlysfunksjonen fremdeles er i beta, og det merker vi godt at den er.

FUNKER IKKE HELT: Portrettfunksjonen muliggjort med iPhone 7 Plus og iPhone 8 Plus kan løfte bildene dine betraktelig. Men selv om prosessoren A11 Bionic er kraftig, kan den bli satt ut av hår som blåser i vinden.
FUNKER IKKE HELT: Portrettfunksjonen muliggjort med iPhone 7 Plus og iPhone 8 Plus kan løfte bildene dine betraktelig. Men selv om prosessoren A11 Bionic er kraftig, kan den bli satt ut av hår som blåser i vinden. Foto: Lars Wærstad (Side3)
TOLKER FEIL: På dette bildet er det ingenting som rører på seg, men mønstrene i motivet forvirrer likevel iPhone 8 Plus.
TOLKER FEIL: På dette bildet er det ingenting som rører på seg, men mønstrene i motivet forvirrer likevel iPhone 8 Plus. Foto: Lars Wærstad (Side3)

True Tone endelig på iPhone 8

Apropos sensorer. Både iPhone 8 pg iPhone 8 Plus har nå True Tone. Det vil si at en sensor foran på mobilen måler lyset der du er, og tilpasser fargen på skjermen deretter.

Uten True Tone får skjermen et tydelig blåskjær, som virker unaturlig til sammenlikning med effekten påslått.

Utvidet virkelighet, javel

Den nye prosessoren A11 Bionic som sitter i iPhone 8 Plus er utvilsomt lynrask. Med seks kjerner er den ifølge Apple 70 prosent raskere enn fjorårets A10 Fusion.

Prosessoren er spesialutviklet med teknologien utvidet virkelighet (AR) i tankene.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Jeg er ikke i tvil om at det kan bli fantastisk nyttig i tiden framover. Hold mobilen opp foran et maleri og du kan få vite alt du måtte ønske om verket. Animerte piler på veien kan fortelle deg hvor du skal kjøre for å komme fram til målet. La telefonen analysere en føflekk for å avgjøre om du burde sjekke den nøyere hos en lege.

Men slik er det ikke akkurat nå. Det beste eksempelet på fornuftig AR jeg har sett i testingen er det nyheter-som-tekstmelding-tjenesten Quartz som har stått for. I en artikkel om Tesla Model 3 kunne jeg plassere en tredimensjonal modell av bilen i full størrelse på gulvet og gå rundt og inn i bilen og kikke på detaljer.

Apple har åpnet verktøyet for AR til alle utviklere, så utviklingen her kommer til å gå fort. Men enn så lenge sier vi "javel" til muligheten for utvidet virkelighet. Det er verdt å merke seg at AR fungerer svært godt på Apples tidligere mobiler også.

Er iPhone 8 Plus verdt pengene?

Mobilen fra Apple flest venter på, er iPhone X. Den blir samtidig svindyr, så er egentlig iPhone 8 Plus er vel så godt kjøp?

KONGE KAMERA: En iPhone med to linser utgjør et svært habilt kamera jeg har med meg overalt. Det har en verdi en ikke kan kimse av.
KONGE KAMERA: En iPhone med to linser utgjør et svært habilt kamera jeg har med meg overalt. Det har en verdi en ikke kan kimse av. Foto: Lars Wærstad (Side3)

Startprisen er 8890 kroner for 64 GB, og hopper til 10.590 for modellen med 256 GB. Oppå der kan du legge til et deksel og en trådløs lader, som ikke følger med i pakken. Vi har brukt Belkins Boost Up til 650 kroner. Apples deksler koster fra 400 kroner, men du finner billigere andre steder.

Så da blir spørsmålet egentlig hvor gjerne du vil ha trådløs lading? For er det slik at du kan klare deg uten, så kan du spare mellom 1400 og 2000 kroner på å kjøpe iPhone 7 Plus.