Telenor: YouTube og Facebook stjeler mest mobildata

Facebook og YouTube utgjør nærmere 30 prosent av all datatrafikk i Telenors mobilnett.

DATATYVER: Med så mye som 15 GB inkludert i måneden, skal det godt gjøres å bruke opp mobildataen. Video- og bildetunge apper som YouTube, Facebook, Instagram og Snapchat gjør likevel solide forsøk på å tømme banken.
Publisert

Hvor mye mobildata som er inkludert i mobilabonnementet ditt blir bare viktigere og viktigere.

Brukere med tilnærmet ubegrenset data, kan oppleve at brukermønsteret endrer seg helt.

Plutselig er det ikke så viktig at musikken er lastet ned på mobilen, du kan like gjerne strømme den. Og hva skal du med DAB i bilen, når du like gjerne kan bruke en nettradio via mobilen?

Men langt fra alle har ubegrenset med mobildata, og da kan det være greit å være klar over hvilke apper på mobilen som suger abonnementet tomt for dine dyrebare megabyte.

Appene som stjeler mest datatrafikk

Telenor har foretatt en dybdemåling av sin mobiltrafikk i kjernenettet i uke ti.

Her kommer det fram at ti apper og nettjenester utgjør nærmere 60 prosent av all datatrafikk i Telenors mobilnett. Facebook og YouTube er de soleklart største datatyvene og står for til sammen 27 prosent av totaltrafikken.

- Den enorme mengden mobildata som passerer Telenors mobile kjernenett i Norge er et godt instrument til å se hva slags tjenester kundene er opptatt av til enhver tid, sier teknologidirektør Magnus Zetterberg i Telenor Norge i en pressemelding.

YouTube og Facebook er altså ikke overraskende de største trafikkdriverne og står hver for 13,5 prosent av mobiltrafikken. Lenger bak følger Instagram på 8,4 prosent og Snapchat på 7,3 prosent.

At Facebook og YouTube topper listen, er ikke spesielt overraskende.

- Video og bilder er det mest datakrevende, og begge de to tjenestene er populære i alle aldersgrupper i Norge. På listen er det flere tjenester som brukes flittig blant nordmenn, men som ikke havner så høyt på lista fordi de ikke krever like mye data som video og bilder, sier Bjørn Ivar Moen, leder for mobil i Telenor Norge.

Mest aktivt på Facebook klokken 22.00

YouTube er tjenesten der mest data lastes ned, tett fulgt av Facebook. Bruksmønsteret er imidlertid litt ulikt: Facebook har trafikk stort sett hele dagen mellom kl. 08.00 og 23.00, mens YouTube-seeren er på lufta for fullt fra kl. 15.00 til 23.00.

YouTube har sin trafikktopp rundt kl. 17, mens Netflix har høyest trafikk kl. 22.

– Dette seermønsteret mener vi har sammenheng med at barna ser YouTube på ettermiddagen før leggetid. Etter at ungene er i seng, finner de voksne fram favorittserien på Netflix, sier Moen.