Spådommer om fremtiden pleier å slå feil, men Bill Gates' visjon var helt utrolig
15 spådommer om fremtiden som traff spikeren på hodet.

I 1999 ga Bill Gates ut boka "Business @ the Speed of Thought", en bok som handlet om hvordan teknologi og business i fremtiden ville gå hånd i hånd.
I denne boka kom verdens rikeste mann med 15 spådommer om fremtiden, som skiller seg ut på ett vesentlig punkt: De var påfallende korrekte.
Slik var verden
Men la oss først sette oss litt i stemning:
Året er 1999. Det verden er mest redd for er "Y2K"-problemene. Vi frykter at fly skal falle ned fra himmelen, at vannforsyning skal stoppe opp og at pengene i banken bare skal forsvinne fordi dataprogrammer kun brukte to tall til årstall. Vi leser forvarslene om pensjonister som får innkallingsbrev til barnehagen. Vi grøsser.

Google er en relativt ukjent søkemotor, Facebook er flere år unna planleggingsstadiet - og Nokia 5210 er hotteste på mobilfronten. Et terrorangrep mot World Trade Center i New York med passasjerfly kan ingen forestille seg, Windows 98 er det nyeste operativsystemet - og Kjell Magne Bondevik leder sin første regjering.
Dessuten må Stig van Eijk skuffet innse at han ikke kunne sikre norsk seier i Eurovision med "Living My Life Without You".
Slik ville den bli
I denne situasjonen kommer Bill Gates med følgende 15 spådommer:
- Det vil bli utviklet automatisk prissammenligning , noe som vil la folk kunne se prisene på tvers av nettbutikker og gjøre det enkelt å finne det billigste produktet.
I dag: Pristjenester eksisterer i stor skala. - Folk vil bære med seg små enheter som konstant vil la dem holde kontakten og jobbe fra hvor enn de er. De vil være i stand til å sjekke nyheter, se flyturene de har booket, få informasjon fra finansielle markeder - og gjøre praktisk talt alt fra disse enhetene.
I dag: Smartelefoner er allemannseie. - Folk vil betale regninger, holde orden på økonomien og kommunisere med sin lege over nettet.
I dag: En selvfølgelighet. - "Personlige assistenter" vil bli utviklet. De vil være i stand til å synkronisere med alle dine enheter på en smart måte, uansett om du er hjemme eller på kontoret. Enhetene vil sjekke e-posten din og filtrere forskjellige typer varsler, og presentere informasjonen du trenger. Når du går på butikken, så kan du fortelle hva slags mat du vil lage, og den vil generere en handleliste.
I dag: Vi tenker umiddelbart smartklokke, men også mobiltelefoner tar av seg mye av dette. - En konstant videostrøm fra huset ditt vil bli vanlig, som gjør at du kan se hvem som kommer på besøk når du ikke er hjemme.
I dag: Overvåkningskameraer som er koblet til nett tilbys av en rekke aktører. - Private nettsider for dine venner og familie, som lar dere snakke sammen og planlegge hendelser, vil bli vanlig.
I dag: Facebook - Programvare som vet at du har booket en reise kan anbefale aktiviteter på reisemålet. Den kan komme med rabatter, tilbud, aktiviteter og lavere priser for ting du ønsker å delta på.
I dag: Nær alle flyselskaper og reisetjenester tilbyr dette. - Når du ser på sport på TV, vil det være tjenester som lar deg diskutere det som skjer i sanntid, og du kan melde deg på konkurranser og veddemål.
I dag: Særlig bettingselskaper har løsninger for dette, men konkurranser og diskusjoner foregår på mange plattformer. - Enheter vil ha smart markedsføring. De vil kjenne ditt kjøpemønster, og vil vise annonser som er skreddersydd til dine preferanser.
I dag: Skreddersydd markedsføring er mer regelen enn unntaket, både på nett og i vanlige butikker med kundeprogrammer. - TV-sendinger vil inkludere lenker til relevante nettsider og innhold som et tillegg til det du ser på.
I dag: Det finnes vel knapt en sending lenger som ikke gjør dette. - Innbyggere i byer og land vil kunne ha nettbaserte diskusjoner om temaer som angår dem, som politikk, byplanlegging og sikkerhet.
I dag: Svært mange byer og tettsteder har egne nettjenester for dette, og forum og kommentarfelt finner du over alt. - Nettsamfunn vil ikke basere seg på hvor du er, men hva du bryr deg om.
I dag: Nisjenettsteder er det som gjør nettet unikt. - Prosjektledere som vil sette sammen et team kan gå online og beskrive et prosjekt, og kan så motta anbefalinger om tilgjengelige personer som passer til behovene.
I dag: Innad i store organisasjoner er dette ganske standard, men det mangler kanskje en mer generell løsning. - På samme måte kan de som søker etter jobb søke på nett basert på interesser, behov og spesielle egenskaper.
I dag: Dette er hva både Finn og LinkedIn forsøker å gjøre, uten nødvendigvis helt ha knekt koden. - Selskaper vil kunne by på jobber, uansett om det er byggeprosjekter, en filmproduksjon eller en annonsekampanje. Dette vil bli effektivt både for store selskaper som vil outsource arbeid, for bedrifter som vil ha nye kunder og konserner som ikke har egne anbudsselskaper.
I dag: Anbudstjenester har blitt "big business" i Norge, men kanskje primært inn mot forbrukermarkedet. For en stor bedrift må man fortsatt i stor grad gå til spesielle selskaper som formidler kontakt.
Spår fortsatt om fremtiden
Med tanke på tidligere evne til å treffe spikeren ganske godt på hodet, fortsetter Microsoft å spå om fremtiden.
I videoen du kan se under kan du se hvordan Microsoft ser for seg verden "5-10" år i fremtiden.
Screen9na04
(Kilder: Microsoft, Business @ the Speed of Thought, Kirjonen.me)