Windows 8 lanseres 26. oktober
Slik blir Windows 8
I kveld er det stor lansering av Windows 8 verden rundt. I morgen starter salget. Windows 8 er kanskje den viktigste lanseringen til Microsoft noen sinne. Her er det du kan forvente deg av det nye operativsystemet.
Om noen få dager finner du PC-er med Windows 8 i butikkhyllene. Microsoft har denne gangen forandret mye på brukeropplevelsen, og det kan være smart å tenke gjennom om du ønsker å oppgradere.
Windows 8 lanseres fredag 26. oktober, men alt i kveld feirer Microsoft lanseringen verden over.
Har du kjøpt PC i år kan du også ha rett på en rimelig oppgradering om du har kjøpt en Windows 7 PC etter 2. juni i år. Da lanserte nemlig Microsoft oppgraderingsprogrammet for Windows 8.
Sjelden eller aldri har Microsoft forandret så mye på brukeropplevelsen fra én versjon av Windows til den neste. Nå skal samme operativsystem fungere på mobiltelefoner, nettbrett og PC-er, og dermed er ikoner og menyer tilpasset for å brukes med fingrene.
På nettet diskuteres det heftig, og mange mener at det store fokuset på berøringsskjermer har gått på bekostning av brukeropplevelsen på vanlige datamaskiner med mus og tastatur.
Flislagt
Den aller største forskjellen du vil oppleve når du tar i bruk Windows 8 på en vanlig PC, er at det gode gamle skrivebordet er skjøvet i bakgrunnen til fordel for en startskjerm med store «fliser» som brukes til å starte programmene. Disse flisene er interaktive, slik at de kan vise informasjon og bilder fra applikasjonen som skjuler seg bak.
Dette grensesnittet har også blitt brukt i mobilversjonen av Windows 7, som finnes i en del smarttelefoner fra Nokia.
Den andre store forskjellen er at startmenyen er borte.
Helt siden Windows 95 har man funnet programmer, systeminnstillinger, søk og diverse annet ved å trykke på startikonet nede i venstre hjørne. I Windows 8 kommer du i stedet til den flislagte startskjermen dersom du klikker nede i venstre hjørne på skrivebordet.
Mye frustrasjon
De to store endringene har ført til mye frustrasjon blant folk som har testet de foreløpige versjonene av Windows 8 på PC.
Mange mener det er håpløst å finne fram til helt sentrale funksjoner, uten å gå via den vante startmenyen.
Microsoft har svart at det ikke er så mange som bruker startmenyen lenger uansett, etter at man i Windows 7 fikk muligheten til å feste programmer direkte til oppgavelinjen, og starte dem derfra.
Som erstatning for startmenyen har Microsoft innført en helt ny meny til høyre i skjermbildet, som dukker opp ved å flytte musepekeren i et av hjørnene til høyre. På berøringsfølsomme skjermer får du fram denne menyen ved å dra en finger ut fra høyre bildekant.
Menyen består av det Microsoft har kalt «perler» («charms» på engelsk), og ved hjelp av disse kommer du til søkemenyen, innstillinger, deling og diverse annet man tidligere bruke startmenyen til å finne.
Nye programmer
I tillegg til den nye startmenyen, har Microsoft fornyet en lang rekke av programmene som følger med Windows.
Applikasjonene som spiller musikk, bilder og video kjøres nå i fullskjerm, og har fått et helt nytt utseende. Du kan også leie og kjøpe film direkte fra video-appen, på samme måte som Xbox 360.
Det finnes også apper for e-post, nyhetsfeeder, værmelding, reise, kart, osv. Allerede før lansering er det også en del applikasjoner tilgjengelig i Microsoft sin nye butikk, som foreløpig bare har fått navnet «store», og som tilsvarer Apples App-store og Google Play.
På samme måte som Apple, har Microsoft tenkt til å ta en del av kaka for programmene som selges gjennom denne butikken, noe som også har ført til bekymring.
Sjefen for spillselskapet Valve, som driver spillbutikken Steam for PC, har gått så langt som å kalle Windows 8 for en katastrofe. Han frykter at mange i bransjen vil slite, dersom Microsoft på sikt lukker sitt operativsystem slik at all programvare som skal brukes må gjennom applikasjonsbutikken.
Billig oppgradering
Det store spørsmålet mange PC-brukere stiller seg, er om de skal oppgradere fra Windows 7 til Windows 8 når den endelige versjonen kommer for salg 26. oktober.
Det som er sikkert, er at det ligger an til å bli billigere å oppgradere enn det har vært noen gang. Prisen på en lisens for Windows 8 er oppgitt til snaut 250 kroner (40$), hvis du oppgraderer fra XP, Vista eller Windows 7.
Har du kjøpt en PC med Windows 7 etter juni i år, slipper du unna med under hundrelappen for en oppgradering til Windows 8. Enkelte PC-produsenter tilbyr også denne oppgraderingen helt gratis, noe som kan være verdt å sjekke dersom du har planer om å kjøpe deg en Windows-PC med det første.
Hva du må gi for en ny fullversjon av Windows 8 er så langt ikke kjent.
Hvis det går som det pleier når Windows lanseres i nye versjoner, er det ikke sikkert det blir lett å få tak i Windows 7-maskiner om ikke altfor lenge. Er du bekymret for den nye brukeropplevelsen i Windows 8, kan det derfor være en mulighet å kjøpe seg litt tid ved å gå for en Windows 7-maskin, og heller utsette avgjørelsen om å benytte seg av oppgraderingstilbudet.
Det blir jo svært spennende å se hvordan markedet tar imot nettbrett og mobiltelefoner med Windows 8, og hvor godt disse samarbeider med datamaskiner med det samme operativsystemet.
Les også:
Student med nettbrett: Disse appene må du ha
Denne smartmobilen har du råd til
10 ting du bør vite før du kjøper PC
Her finner du trygge spill for barn
Denne saken ble første gang publisert 21/08 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.