Slik gjør du det beste kjøpet
11 spørsmål du skal stille PC-selgeren
Denne huskelappen sikrer deg et optimalt kjøp.
Skal du kjøpe deg ny PC i høst? I tillegg til alle tingene du bør vite før du kjøper, er det også lurt å vite hvilke spørsmål man bør stille til PC-selgeren.
Har PC-en nyeste generasjon Intel prosessor?
I vår lanserte Intel en ny generasjon prosessorer. Dette gjør Intel hvert år. Annethvert år skjer en stor plattformoppdatering, mens det i mellomårene er finjustering og optimalisering som står på dagsordenen.
Den nyeste Intel-plattform heter Ivy Bridge, og det du skal se etter er at prosessoretternavnet begynner med 3 (3. generasjon Core-prosessorer), f.eks. Intel Core i5-3210M.
Har PC-en ikke nyeste plattform bør selgeren forklare hvorfor, og kanskje det er duket for en god deal?
Kan jeg legge til mer minne?
Mer internminne, også kalt RAM, er en rask, billig og enkel måte å gi en maskin mer kraft på. Du bør spørre om hvor mange minnespor PC-en har (en minnebrikke bruker ett spor) og hvor mange som er brukt. Du bør også spørre om det er lett å installere mer minne. På enkelte PC-er er dette bare å skru løs en luke på PC-ens underside, mens man på andre PC-er først må fjerne tastaturet. Her kan du se hvor lett det er å oppgradere en bærbar PC med mer minne.
Hvor lett er det å skifte harddisk?
På rimelige PC-er står det normalt tradisjonelle snurredisker. Disse karakteriseres av at de har stor lagringskapasitet. Ofte fra 500 GB og oppover, selv på rimelige PC-er. Men disse er til gjengjeld tregere enn såkalte brikkedisker (SSD). En SSD er en minnebasert harddisk og er mye raskere enn tradisjonelle harddisker.
En SSD står ofte i såkalte Ultrabooks (tynne og lette bærbare). Ulempen er at de er dyrere og kan ha lavere lagringskapasitet enn de tradisjonelle harddiskene. Men, dersom det er enkelt å skifte harddisk, kan du på et senere tidspunkt oppgradere PC-en med en større og raskere harddisk enn den som står i på kjøpstidspunktet.
Er skjermen blank eller matt?
5 spørsmål PC-selgeren stiller deg
Skal du ha «uflaksforsikring»?
Dette skal du svare nei på om du har en god reise- og innboforsikring fra før. Unntaket kan være om du kjøper en svært dyr PC, er en ekstremt uheldig/klønete person og ikke har innbo/reiseforsikring.
Skal du ha antivirus/sikkerhetsprogramvare?
Her kan du stort sett svare nei. Det finnes mange gode gratisvarianter, så er kan du spare penger. Det kan også være at du har avtale via banken, nettleverandøren din eller andre institusjoner eller foreninger som gir deg gratis antivirus. Du kan sjekke gode gratis antivirusalternativer her: hjemmepc.no/article339106.ece
Trenger du bæreveske?
Kjedenes marginer på PC-er er liten. Derfor er normalt selgerne interessert i å selge deg tilbehør til PC-en.
Rett og slett fordi dette er utstyr de normalt tjener godt på å selge. Tenk over om du faktisk trenger en bæreveske før du takker ja. Dersom du bærer PC-en i sekk, er det kanskje et smart omslag være det du trenger?
Trenger du ekstern mus?
Betjenes du av en dreven og god selger, vil vedkommende også spørre deg om du trenger noe tilbehør av typen ekstern mus og eksternt tastatur. Dette kan være nyttig tilbehør, men samtidig kan det være greit å bruke PC-en slik den er noen uker før man for eksempel kompletterer med en ekstern mus.
Trenger du en ekstern harddisk for å sikre dataene dine?
En ekstern harddisk kan være lurt, men det er ikke sikkert det er det du trenger. En proff selger vil gjerne spille på dine følelser og si at det er viktig at du har backup av feriebildene og andre viktige fotominner. Det er riktig, men det er ikke sikkert en ekstern harddisk er den løsningen du trenger. I dag finnes det mange gode løsninger for nettbasert og automatisk sikkerhetskopiering og du kan lagre mye innhold hos nettjenester som Dropbox og Microsoft Skydrive.
Blanke skjermer har vært populære i mange år. Det ser bra ut i butikken, og i mange tilfeller ser film og spill bedre ut på en blank versus en matt skjerm.
Ulempen med en blank skjerm er gjenskinn fra lyskilder i rommet. Det kan være alt fra taklampen til dagslys fra vinduer. Gjenskinn kan være plagsomt og forstyrrende. Spesielt om du primært bruker PC-en for å skrive, surfe på nettet og skrive e-post, så kan en matt skjerm være å foretrekke.
Hvor mange ladesykluser tåler batteriet?
På mange PC-er er batteriet som brukes laget for å tåle cirka 500 ladesykluser. Med normal bruk når du dette i løpet av cirka to år.
Etter så mange ladesykluser vil ytelsen på batteriet være noe redusert og du kan oppleve at batteriet slutter å virke. Et nytt batteri koster fra noen hundrede kroner til over tusen kroner for enkelte PC-modeller. Har du kjøpt en billig PC til 3.000-4000 kroner, kan det i noen tilfeller være lurere å kjøpe en ny og rimelig PC heller enn å bruke mye penger på et nytt batteri til en brukt PC.
Enkelte PC-produsenter har batterier som tåler både 1.000 og 1.500 ladesykluser. Det gjør at du skal kunne forvente at batteriet holder bra ytelse i fire til seks år. Da slipper du trolig unna batteriproblemer i PC-ens levetid.
Produsentene gir sine langt-levende batterier navn som LongLife, Extended battery life, BatteryLife Plus og så videre. Men sjekk uansett hva det betyr og hvor lenge batteriet på PC-en du har tenkt å kjøpe faktisk varer.
Kan denne PC-en oppgraderes til Windows 8?
Det kan være mange grunner til at du ikke skal oppgradere en Windows 7 PC til Windows 8, som lanseres i høst.
Uansett bør du spørre om PC-en inkluderes av Microsofts oppgraderingsprogram. Da kan du vente fram til 31. januar med å bestemme deg. En oppgradering koster 119 kroner. Da får du Microsoft Windows 8 Pro. Les mer om oppgraderingen her.
Hvilke garanti/returordning omfattes PC-en av?
Mange butikker har angreordninger som går langt utenpå lovens krav. Målet er selvsagt å gjøre det lettere for kunden å bestemme seg. Hvem kan vel motstå argumentet: «Skulle du angre deg, er det bare å levere inn PC-en igjen før det har gått 30 dager. Uansett grunn». Da er det lett å bli fristet.
Alle slike ordninger, inkludert normale garantiordninger, bør du sjekke før du bestemmer deg. Og, ikke nøl med å bruke returretten om du er misfornøyd.
Har PC-en USB 3.0?
USB 3.0 er en relativt ny USB-standart som gir høyere overføringshastighet enn tidligere versjoner. USB 3.0 brukes typisk for å overføre data til en ekstern harddisk.
Kan PC-en kobles til en TV?
Den enkleste og beste måten å koble en PC til en TV på er via en HDMI-kabel. Da trenger PC-en din en HDMI-utgang (og du må ha en moderne flatskjerm). Det finnes andre alternativer, men det er HDMI du skal ha for blant annet å kunne se film i full HD, inkludert lyd, fra en kabel.
Har PC-en optisk stasjon? Trenger jeg det?
DVD- eller Blu-ray spiller (og brenner) kan være kjekt å ha på en bærbar PC, men på enkelte slanke modeller er dette kuttet ut av plasshensyn og på andre modeller kuttet ut på grunn av pris. Du bør uansett spørre deg selv før du kjøper om du virkelig trenger et optisk stasjon (DVD/Blu-ray-spiller/brenner).
Hva er oppløsningen på skjermen?
På en PC med stor skjerm (15-17 tommer) kan full HD være en viktig egenskap. Det gir bedre oppløsning, men samtidig blir tekst og ikoner mindre.
På mindre skjermer vil ikke full-HD være like viktig - og i mange tilfeller bør du ikke ha det på grunn av at alt blir litt smått. Sjekk likevel oppløsningen og se eventuelt forskjellen på én med og én uten full HD-oppløsning, slik at du kan gjøre deg opp en mening.
Les også:
De beste nettbrettappene for studenter