Life hack apper
Seks apper som gjør livet ditt enklere
Det finnes mange apper der ute som gjør livet ditt enklere, men ikke alle er like nødvendige. Her får du en liste over de appene som gjør jobben for deg.
Nå som telefoner har blitt en forlengelse av hjernene våre, og har overtatt vårt behov for å måtte huske ting, så gjør det livene våre mye enklere.
Hadde vi vært uten smarttelefonen en hel uke, ville mange av oss følt at vi hadde mistet et stort hjelpemiddel. Vi bruker telefonen vår til alt fra underholdning, kommunikasjon, navigasjon, kunnskap og mye mer.
Samtidig kan det være vanskelig å finne akkurat hvilke apper man faktisk trenger og skille de fra appene som bare er overflødige. Derfor har vi samlet en kort liste med de appene vi mener du trenger for å gjøre livet en del enklere.
1. Vivino
Hvis du er glad i champagne og vin og ennå ikke har lastet ned denne appen, er dette virkelig appen for deg. I Vivino har du muligheten til å ta bilder av vinetiketter og se andre brukeres vurdering av akkurat den vinen du holder i hånden.
Enten du er en nybegynner innen vin eller er en sommelier, vinkelner, er dette en utrolig god app for å gjøre gode, og ikke minst rimelige, kjøp av vin. Hvorfor bruke mye penger på en vin du vet lite om og som kanskje ikke smaker noe spesielt godt engang? Bruk denne appen og spør gjerne de på polet om de er enig i valget ditt.
Appen har en funksjon hvor du kan gå inn på en liste med de beste vinene under 100 kroner akkurat nå. Eller om du vil bruke mer penger har appen kategoriene 100 – 200 kroner, og videre opp til 400 kroner og dyrere.
Vinene i priskategoriene har fått anmeldelser av flere tusen andre på appen, så du kan stole på at du velger riktig vin. Du kan i tillegg se om vinene er en del av de vinene som har best rangering.
2. Førerkortet
Nå som førerkortet endelig har blitt digitalisert er det en selvfølge å ha denne appen. 670 000 nordmenn lastet ned "(l)appen" i løpet av det første døgnet, ifølge Statens vegvesen. Etterspørselen viser nødvendigheten med en slik app.
Førerkort-appen gjør at du ikke trenger å være redd for å ha lagt igjen lommeboka hjemme hvis du skulle være så uheldig å bli stoppet i kontroll.
Ulempen er at du ikke kan bruke appen som førerkort i utlandet, og det er fortsatt en ny app, så det kan være problematisk å bruke appen som legitimasjon på polet, butikk eller for å komme inn på utesteder.
3. 1Password
Det siste du har lyst til å bruke hjernekapasiteten din på er å huske enda et passord. Derfor er denne appen genial for å kunne samle alle tidligere passord, bankkort, innlogginger, Bitcoin-adresser, pass og så videre i én og samme app.
Har du en nyere telefon med ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykkssensor trenger du ikke huske passordet for å logge deg inn på appen.
1Password gjør det i tillegg mulig å generere nye passord, så du slipper å tenke på å måtte finne på symboler og andre rare karakterer i passordet.
Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) anbefaler bruken av en slik app for å lage og lagre passordene sine, ifølge abcnyheter.
4. Lifesum
Tenker du på å komme i form, spise sunnere eller gå opp i muskelmasse, men aldri får ut finger'n fordi du vet ikke hvor du skal begynne, så er dette appen for deg.
Denne appen er nesten årlig kåret til Appstore-redaksjonens utvalgte app, og ligger på topplisten blant helse- og treningsappene. Lifesum kan sammenlignes med å ha en personlig ernæringsfysiolog på telefonen til enhver tid.
I appen kan du skrive inn din ønsket vekt, og ta en test for å finne ut hvilken kostholdsplan som passer deg best, så lager Lifesum en plan for hvordan du skal nå ditt mål. Hvis du for eksempel vil bygge mer muskler, så passer styrkemat-planen. Hvis du bare vil holde den vekten du har, eller gå opp i vekt på en sunn måte passer den klassiske kostholdsplanen utmerket.
Appen har i tillegg en egen database med mange gode oppskrifter som skal passe de forskjellige kostholdsplanene.
Lifesum er også tilpasset for deg som måtte være vegetarianer eller veganer.
5. Spritz
Denne appen er én blant flere lignende apper som gjør det mulig å lese 1000 ord i minuttet. Mennesker kan lese mye raskere enn vi tror, bare vi ser ett ord om gangen i stedet for å flytte på øynene slik vi gjør når vi leser til vanlig.
Du bruker appen som en hvilken som helst nettleser, og når du har funnet en sak du har lyst til å lese trykker du på knappen read øverst i høyre hjørne. Da konverterer appen ordene i artikkelen slik at hvert eneste ord blir vist én og én på skjermen.
Med denne appen kan du få med deg lange nyhetssaker eller reportasjer på bare få sekunder, men du er nødt til å jobbe deg oppover før du kan lese 1000 ord i minuttet.
Det kan være litt slitsom for hodet i starten, men hjernen tilpasser seg lesemåten etter noe dager.
6. Be Focused
Denne appen er en ordentlig life hack og burde brukes hver dag enten du jobber, studerer eller skal lære deg en ny ferdighet. Den deler opp arbeidsøktene i 25-minutters puljer, og mellom puljene har du en fem minutters pause. Du kan også velge om du vil ha en lengre pause på 15 – 30 min, etter som regel fire økter. I appen kan du også bestemme hvor mange intervaller du skal ha i løpet av dagen.
Be Focused er basert på noe som heter pomodoro-teknikken, som ble utviklet av Francesco Cirillo på slutten av 80-tallet. Teknikken er bevist å være effektiv hvis man skal ta til seg ny informasjon, det er fordi du reduserer sannsynligheten for avbrytelser fra deg selv, når du for eksempel kanskje begynner å rulle på telefonen eller får distraherende tanker i hodet.
Hjernen rekker akkurat ikke å bli utålmodig i løpet av en 25 minutter lang økt. Så tar du en fem minutters pause for å hvile hjernen nok til å kunne fortette.
Teknikken vil også være bra å bruke for dere som sitter mye og har vondt i ryggen. Da kan du bruke de fem minuttene med pause på å strekke deg og drikke vann.
Denne saken ble første gang publisert 21/10 2019, og sist oppdatert 22/10 2019.