Internett

Se opp for disse 9 fellene på sosiale medier

Nettbandittene har for lengst inntatt sosiale medier. Unngå å bli lurt.

Foto: Trend Micro/anb
Først publisert

Bruken er sosiale medier har vokst enormt de siste årene, og millioner av nordmenn besøker for eksempel Facebook regelmessig, skriver ANB.

Men populariteten har også sin pris. For cyberkriminelle følger strømmen av brukerne, og de blir stadig mer sofistikerte i jakten på intetanende ofre.

– Bruken av sosiale medier har eksplodert og i takt med økende bruk følger også et økende trusselbilde, sier administrerende direktør Thomas Ludvig Næss i sikkerhetsselskapet Trend Micro i Norge.

Lokkemidlene er mange, og fellestrekkene er å pirre nysgjerrigheten og komme med tilbud som er «for gode til å være sanne».

– Derfor er det viktig å unngå feiltrinn som kan få ubehagelige konsekvenser for enkeltpersoner og arbeidsgivere, legger Næss til.

Det finnes selvsagt utallige svindelvarianter, og det dukker til stadighet opp nye metoder for å lokke brukerne inn i fellene. Så det er all grunn til å være skeptisk til mistenkelige lenker og innlegg som dukker opp på Facebook eller andre sosiale medier.

Under har vi sammen med Trend Micro samlet 9 av de vanligste truslene du bør du se opp for i sosiale medier.

1. The Facebook Color Changer

Foto: Trend Micro/anb

Facebooks «Color Changer» er hackernes forsøk på å få tilgang på din personlige profil, for deretter å spamme vennene dine med skadelig programvare.

Applikasjonen leder brukerne inn på falske nettsider og lurer dem til å se videoklipp og dele siden videre med andre venner. For å unngå angrepet er det viktig å bytte passord regelmessig, blokkere merknader fra ukjente kilder og slette unødvendige applikasjoner.

2. «Who viewed your Facebook profile?»

Foto: Trend Micro/anb

Spørsmålet kan komme som en reklamelenke eller som melding fra en venn på veggen.

Ved å klikke på mottatt lenke gir man inntrengerne full kontroll over Facebook-profilen og brukerens nettverk. For å unngå innbruddet må brukerne stille seg kritisk til alle mistenkelige lenker, meldinger og reklamer.

En god huskeregel er at dersom Facebook hadde en slik funksjon, så ville det ikke vært nødvendig med en tredjepartsapplikasjon.

3. Sjokkerende videoer merket NSFW (Not safe for work)

Foto: Trend Micro/anb

Hackere plasserer oppsiktsvekkende videosnutter på Facebook, og brukerne deler materialet videre. Dette bidrar til å spre skadelig programvare videre.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Videoene videresender brukerne til falske nettsider som potensielt kan innhente brukernes personlige informasjon og skade brukernes PC og nettverk. Det er viktig at du som bruker alltid er sikker på hvem avsender er når du mottar og aktiverer lenker og videoer på nett.

4. Twitter Instant Followers

Foto: Trend Micro/anb

Disse applikasjonene og tjenestene kompromitterer Twitter-kontoer til å sende ut skadelig programvare. Som Twitter-bruker må du ikke gi applikasjoner og tjenester tilgang på Twitter-kontoer.

Det er også viktig å forsikre seg om at det er den offisielle Twitter-siden du logger deg på, og ikke sider som utgir seg for å være Twitter.

5. «Just saw this photo of you» - Twitter-svindel

Foto: Trend Micro/anb

Hackeren sender deg en lenke til det ikke-eksisterende bildet og oppfordrer deg til å trykke på en lenke som egentlig inneholder nedlastningsfiler og virusmateriale.

Som Twitter-bruker bør du unngå å følge personer du ikke vet hvem er, selv om de følger deg. Du kan også gjøre profilen din privat for å unngå mistenkelige forespørsler.

6. Nakenvideo – Facebook-svindel

Foto: Trend Micro/anb

Filmene framstår som reklame, men distribusjon av nakenhet på nett kan være kriminelt og en krenkelse av privatlivet.

Å klikke seg inn på videoene leder ofte til nedlastning av skadelig programvare. Om du er usikker på om datamaskinen er infisert av skadelig programvare kan du benytte antivirusprogrammer til å skanne maskinen for «skadevare» regelmessig.

7. «InstLike: Promises free likes and followers» - Instagram

Foto: Trend Micro/anb

«InstLike»-svindelen lurer brukere til å dele sin kontoinformasjon. Applikasjonen stjeler passord og brukernavn og bruker dem til å spre skadelig programvare.

En god leveregel er aldri å laste ned tjenester som tilbyr kjappe løsninger.

8. Tumblr Dating Game

Foto: Trend Micro/anb

Falske lenker fra Tumblr Dating Game har lurt mange brukere til opprette profiler som genererer inntekter for hackerne.

Hackerne segmenterer brukere for å kunne utføre tilpassede angrep på ulike målgrupper. Havner du på en mistenkelig nettside eller melding, er det viktig å ikke klikke seg videre inn.

9. Pinterest – Falske Pins

Foto: Trend Micro/anb

Angriperne legger ut pins med skadelig programvare og lenker til falske undersøkelser der brukerne lures til å oppgi personlig informasjon.

Falske pins kan være alt fra gratis reklame til kampanjeskjemaer som tilsynelatende er sendt ut på vegne av legitime selskaper. Vær varsom når du åpner materiale fra epost- eller Pinterest-kontoen din.