Popcorn Time
- Samler inn data om norske brukere av Popcorn Time
Nå vurderes det søksmål mot brukerne.
Strømmetjenesten Popcorn Time, hvor det aller meste av nye, piratkopierte filmer og TV-serier lastes opp, er svært populær i Norge.
Nå er foreningen Rettighetsalliansen i gang med å samle inn IP-adresser til norske brukere. NRK melder at mellom 50.000 og 75.000 IP-adresser allerede skal være samlet inn, men dette stemmer ikke helt, sier Willy Johansen i Rettighetsalliansen til Side3.
- Det tallet er tatt litt ut av sammenhengen. Vi er i gang med å samle inn IP-adresser nå, men dette er en pågående prosess som vår advokat tar seg av, sier Johansen.
- Aktuelt å saksøke
Nå vurderer alliansen hvilke tiltak de skal iverksette mot brukerne av Popcorn Time, forteller Johansen.
- Vi vurderer flere mulige tiltak. Det kan bli aktuelt å sende ut brev til brukerne av tjenesten, og i siste instans kan det bli aktuelt å gå til søksmål, sier Johansen til Side3.
Les også: - Vi kan se hvem som bruker Popcorn Time
Han vil ikke være med på at utspillet er skremselspropaganda som skal skremme folk fra å bruke Popcorn Time.
- Overhodet ikke, men dette er en alvorlig sak vi må ta tak i. Popcorn Time er en ulovlig tjeneste som koster norsk filmbransje millioner av kroner hvert år, og dersom man ikke får satt en stopper for det, kan konsekvensene for bransjen bli store, sier talsmannen for Rettighetsalliansen.
Hvorvidt brukere egentlig bryter loven ved å strømme filmer via Popcorn Time, er imidlertid gjenstand for debatt. Les mer om det her.
Målet er å stenge Popcorn Time for godt
Overfor Side3 estimerer Rettighetsalliansen at mellom 300.000 og
RETTIGHETSALLIANSEN
Medlemsorganisasjoner:
- Norske Filmregissører
- Norsk audiovisuell oversetterforening
- Norsk Filmforbund
- Norsk Skuespillerforbund
- Norsk Videogramforening
- Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening
- Den norske Forleggerforening
- Norsk Komponistforening
- Grafill
"Rettighetsalliansen (RA) er en forening for organisasjoner hvis medlemmer livnærer seg av å skape eller formidle opphavsrettsbeskyttede verk, prestasjoner og frembringelser. RAs formål er å hjelpe rettighetshavere med å redusere omfang av ulovlig rettighetsutnyttelse.
RA skal påvirke politikere og allmennheten, informere om skadevirkninger av opphavsrettskrenkelser og bidra til at rettighetshavere kan stoppe slike krenkelser."
Kilde: ra-norge.no
500.000 nordmenn bruker Popcorn Time daglig, og at dette koster norsk filmbransje rundt 500 millioner kroner i året.
- Det sier seg selv at vi ikke kan sitte stille og se på dette. Dersom vi ikke får stoppet tjenesten, kan det bli veldig alvorlig for bransjen. Et slikt inntektsfall betyr selvfølgelig at bransjen får mindre å rutte med, og da vil det bli produsert færre filmer her til lands, sier Johansen.
Johansen og Rettighetsalliansen har som mål å få stengt Popcorn Time for godt.
- I første omgang håper vi at Norge vil følge Englands eksempel, og blokkere tjenesten. Så håper vi å få stengt den helt.
På spørsmål fra Side3 om han ikke tror det vil komme en ny tjeneste som tar Popcorn Times plass, nøler ikke Johansen.
- Da må vi stenge den tjenesten også.
Lovlig å samle inn IP-adresser
Rettighetsalliansen er i sin fulle rett til å samle inn IP-adresser.
Datatilsynet ga i 2006 tidsbegrenset konsesjon til advokatfimaet Simonsen til å lagre IP-adresser, og dette er siden blitt innfelt i lovverket og reguleres gjennom Åndsverksloven.
Datatilsynet opplyser til Side3 at det ved årsskiftet var ni aktører som hadde meldt fra om at de ønsket å lagre IP-adresser.
Å finne ut hvilke personer som befinner seg bak en IP-adresse, er imidlertid ikke gjort i en håndvending.
- Siden det for et par år tilbake ble innført en lovbestemt adgang for rettighetshavere (av musikk, film og lignende. Journ. anm.) å registrere IP-adresser, er Rettighetsalliansen i sin fulle rett til å gjøre dette. Men, en IP-adresse gir i seg selv ikke mye informasjon, og dersom man vil ha ytterligere personopplysninger knyttet til en spesifikk IP-adresse, må man gå via domstolen for å få tilgang til disse. Evnetuelt kan man politianmelde saken, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til Side3.
Bjørn Erik Thon er ikke kjent med dette har blitt gjort i Norge foreløpig.
Strømming i Norge er lovlig
Fra forarbeidene til endringen av Åndverksloven i 2011:
«[...] tjenester der brukerne får tilgang til verket ved strømming (streaming). Her overføres innholdet uten at det lagres en varig kopi lokalt hos brukeren, og det vil neppe skje en eksemplarfremstilling som omfattes av eneretten, jf. § 11a som unntar fremstillingen av visse midlertidige eksemplar. Den enkelte internettbruker som strømmer (streamer) et verk til sin datamaskin, vil altså ikke begå et opphavsrettsbrudd selv om verket er gjort tilgjengelig for slik bruk uten opphavsmannens samtykke.»
Derimot åpnes det for blokkering av tjenester som tilbyr denne formen for strømming.
Er Popcorn Time ulovlig?
Popcorn Time er den mest kjente av en rekke nye, raffinerte fildelingstjenester som er i ferd med å eksplodere i popularitet.
Grovt sett kan du si at alt av betydning som er kommet ut på DVD/Blu-ray er å finne på Popcorn Time - men du finner ikke ting som fortsatt går på kino i USA. Tjenesten styrer aktivt unna dårlige opptak gjort fra en kinosal, eller lekkede, uferdige utgaver.
Årsaken til at de kan gjøre dette, er at de ikke bryr seg med rettigheter. Tjenesten er gratis, reklamefri - og tilbyr derfor ingen kompensasjon til produsenter.
Et slikt oppsett kan høres umiddelbart veldig ulovlig ut, men lovverket i Norge er utformet slik at tjenesten havner i en gråsone fordi den delvis er streaming (som er lov), og delvis nedlasting (som er ulovlig).
Litt forenklet sagt kan vi si at typiske pirattjenester som The Pirate Bay, der du laster ned (og opp) innhold du ikke har rettighetene til, er ulovlig i Norge. Strømming av innhold er imidlertid lovlig, selv om det du strømmer er gjort tilgjengelig ulovlig.
Tanken er at om du ser en video på YouTube som er ulovlig lastet opp, skal ikke du som bruker straffes av det. Ingen kan forvente at en vanlig bruker skal vite om den som har lastet opp innhold har rettighetene til det eller ikke. Dessuten "laster man ikke ned" noe ved strømming.
Popcorn Time skaper hodebry for juristene fordi den er en hybridløsning av disse to konseptene. Du kan lese mer om de tekniske detaljene rundt Popcorn Time og hvorfor det er en jurdisk utfordring her.