10 herlige retromobiler
Mobilene vi gjerne eier igjen og igjen
Nokia har gjort det og nå gjør Motorola det samme: Gjenoppliver gamle storselgere. Navnet er det samme, stilen er den samme, men innmaten er ny og moderne.
De som har vokst opp med iPhone og berøringsskjerm på mobilen, vet lite om hva som var «hot» på mobilfronten fra midten av 90-tallet og frem til iPhone først så dagens lys i 2007.
LES OGSÅ: (+) Så mange visninger må du ha for å kunne leve av å være youtuber
Når far, mor eller en onkel blir blanke i øyene når de snakker om Nokia 3210, N95 eller Motorola Razr, så kan det være vanskelig å fatte at man kan drømme seg tilbake til en tid der skjermen var på størrelse med et frimerke og man måtte trykke gjentatte ganger på samme tast for å få frem en bestemt bokstav.
Tidligere har Nokia relansert retromobiler som 3310 og 8110, og i forrige uke kom Motorola med en ny 2019-modell av Razr. Hva er det som får mobiloperatørene til å relansere tidligere storselgere igjen og igjen?
Nostalgien råder
En som kjenner mobilhistorien bedre enn de fleste, er tidligere teknologijournalist og mobiltester Espen Irwing Swang.
Hva tror du er årsaken til at retromobilene er så populære?
– Dette har jeg tenkt litt på. Jeg har tre kasser med retroprodukter hjemme og får stadig spørsmål om hvorfor jeg tar vare på gamle mobiler. Jeg tror det er tre grunner til at vi liker retroproduktene. Det første er nostalgi. Vi kjøper produkter vi har hatt et forhold til. Den andre er at dagens nye mobiler ikke har sjel. Alle er kliss like.
For oss som brukte mobil på 90-tallet og hele 2000-tallet, så var mobiltelefonen et statussymbol som sa noe om hvem du var. I dag er det ingen som ser om du har en mobil til 1.000 kroner eller en til 11.000 kroner. I tillegg ligger det et «statement» i hva slags mobil du bruker og der spiller retromobilene en rolle. Dersom det kun var en enkel og billig tastemobil man ønsket seg, så finnes jo de fortsatt i store mengder i kassa på Clas Ohlson, sier Espen Irwing Swang, som fra 2003–2015 fulgte mobilmarkedet tett som journalist og testansvarlig i Tek.no.
LES OGSÅ: Slik finner du ut om noen har sjekket skatten og inntekten din
Fremkaller gode følelser
– Uten at jeg har spesifikk kjennskap til mobilmarkedet eller har forsket på det, så handler nok dette om nostalgi, om å gjenskape en god følelse man har hatt tidligere, sier Nina Veflen, professor ved Institutt for markedsføring på Handelshøyskolen BI.
Hun tror dette handler om at vi kobler produkter vi har eid med tidligere gode opplevelser i livet. Dette ønsker vi gjerne å oppleve på ny.
– Det kan være at vi kjøper disse produktene på ny for å gjenskape disse gode følelsene og minnene, sier Veflen.
– Kanskje var for eksempel Motorola Razr din første mobil, og da har du trolig mange minner knyttet til akkurat den mobilen, sier Veflen.
Hun peker på at man ikke nødvendigvis må ha eid et produkt for å ha nostalgiske følelser for det.
– Disse kjøleskapene som er designet slik at de ser ut som de kommer fra 50-tallet, kjøpes jo av personer som ikke var født da disse produktene var vanlige, men man kan likevel like designet og ha positive, og kanskje litt romantiske, tanker om tidsperioden, sier Veflen.
Retromobil er ekstramobil
Swang tror likevel at de som kjøper en retromobil ikke har dette som sin eneste mobil.
– Det er ikke mange som velger nye Nokia 3310 eller en annen retromobil som sin eneste mobil. Retromobilene er nok en mobil nummer to for alle som snakker mye i mobilen og som synes det er hendig å ha en liten mobil med lang batterilevetid i lommen, sier Swang.
Han tror de aller fleste har en moderne mobil i tillegg for å kunne benytte seg av alle dagens tjenester og tilbud som krever at man har en moderne mobil.
Kan man tenke seg at Apple lagre en retroutgave av iPhone 3?
Ja, det tror jeg de gjør. Jungeltelegrafen sier at Apple ved den neste store lanseringen vil gå tilbake til et eldre design, sier Swang.
LES OGSÅ: Slik blir Fords nye elbil, Ford Mach-E
Her er noen av de mest populære mobilene i «gamle dager». Noen har blitt relansert. Andre ikke.
Nokia 5110
Nokia 5110 er en legende. Mobilen hadde et batteri som aldri gikk tom for strøm og du kunne bokstavelig talt kjøre over den uten at den tok skade av det.
Dette var også en av de aller første telefonene som inkluderte spillet «Snake». Telefonen ble lansert i april 1998. I 2000 ble den erstattet av den mindre Nokia 3210.
Nokia 3210
Nokia 3210 var en kjempesuksess for Nokia. Den solgte i bøtter og spann og den ble anslagsvis eid av over 126 millioner mennesker, ifølge Wikipedia.
Den var lekkert designet og hadde ingen ekstern antenne, slik mange av konkurrentene hadde. Byggekvaliteten var suveren og den tålte det meste. Tekstmeldinger gikk ikke akkurat med lynets hastighet, siden man måtte bla seg frem med flere trykk til de tall og bokstaver.
Skulle du skrive «Hei», var det for eksempel minst syv tastetrykk. En Nokia 3210 kostet rundt 2.000 kroner da den ble lansert i 1999. En pris som var overkommelig for svært mange.
En ny Nokia 3210 ble lansert i 2017 produsert av HMD Global. Det var en telefon som designmessig lignet på gamle Nokia 3210. Fortsatt med knapper, men nå med en større skjerm. Tek.no testet den nye Nokia 3210 og ga den terningkast 1.
LES OGSÅ: Test av Sonos Move
Motorola StarTAC
Motorolas klappmobiler var noen av de aller første som ble subsidiert av teleoperatørene tidlig på 90-tallet og derfor ble dette den første mobilen til mange i Norge.
StarTAC ble lansert i 1996 og etterfulgte den populære MicroTAC som ble lansert så tidlig som i 1989. StarTAC var den første ordentlige klappmobilen.
MicroTAC var bare delvis en klappmobil. StarTAC var en kostbar mobil. Ifølge Tek.no hadde billigversjonen, StarTAC 70 en veiledende utsalgspris på 5.000 kroner.
Nokia 3310
NOKIA 3310: I september 2000 kom Nokia 3310 for å overta etter suksessen Nokia 3210. Telefonen har fått legendestatus på grunn av god holdbarhet og en evigvarende batterilevetid. Foto: Wikipedia
Nokia 3310 var som 3210, men mindre, lettere og angivelig enda vanskeligere å ødelegge. På denne modellen kunne man også lage sine egne ringetoner. Nokia 3310 ble lansert i september 2000 og var etterfølgeren til populære 3210.
Også Nokia 3310 har blitt relansert i ny drakt. Designspråket fra 2000-modellen er beholdt, men skjermen er større og designet mer avrundet og moderne. I dag får du kjøpt nye Nokia 3310 for rundt 650 kroner. Også denne mobilen har Tek.no testet og gitt den terningkast én.
Motorola Razr
Det som opprinnelig skulle være en «begrenset utgave», ble en kjempesuksess for Motorola. Razr-serien solgte i bøtter og spann – og var noe av det kuleste du kunne putte i lommen høsten 2004.
Motorola har bestemt seg for å ta en «Nokia» og relanserer nå Razr i en 2019-utgave. Den nye Razr 2019 har fått en stor, lang og bøyelig skjerm som kan brettes sammen når du putter telefonen i lommen. Skjermen er på hele 6,2 tommer med god oppløsning. Razr anno 2019 er også en fullverdig smartmobil, med Android og et godt kamera, men prisen gjør nok at dette blir et entusiastprodukt. Lenovo-eide Motorola vil nemlig ha 1500 dollar for telefonen.
Sony Ericsson W880i
Denne testet vi selv da den var ny i 2007. Designet var røft med en overflate av børstet metall, markedsført som en Walkman-mobil og den hadde et fantastisk kamera med to megapiksels oppløsninger.
Batteriet holdt det også gående i dagevis mellom hver lading, til tross for at telefonen var tynn (10 mm). Skjermen hadde en oppløsning på 240 x 320 punkter.
W880i kostet i underkant av 4.000 kroner da den ble lansert.
Motorola DynaTAC 8000X
I Scenen der Gordon Gekko i filmen Wall Street snakker i mobilen på stranda, så skjer det med en Motorola DynaTAC 8000X.
Det tok ti timer å lade telefonen. For det fikk man 30 minutter samtaletid. Telefonen var i produksjon fra 1983 til 1994, ifølge Wikipedia.
Samme kilde sier telefonen i sin tid kostet 3.995 dollar – eller nesten 9.634 dollar målt i 1998-dollar. Vi ser vel ikke helt at det kommer en retroversjon av denne mobilen...
LES OGSÅ: 15 gode og gratis fotoprogram til PC-en
Nokia N95
Ett år før Apple lanserte iPhone, kom Nokia ut med N95. Telefonen viste på mange måter Nokia på sitt aller beste.
Nokia lanserte telefonen som en multimedietelefon. N95 hadde et dobbelt hengselsystem som gjorde at man enten kunne slide den 2,6 tommer store skjermen opp slik at tastaturet kom til syne, eller ned, for å få tilgang til noen dedikerte musikk-knapper. Tek.no kalte N95 for verdens råeste mobil – og N95 solgte i bøtter og spann.
Kanskje ikke rart at Nokia så litt rart på Apple som kom inn fra sidelinjen med en telefon uten tastatur. Nokia N95 kostet fra 6500 kroner da den ble lansert i Norge.
Nokia 8110
Nokia 8110 ble raskt kjent som «banantelefonen». Den hadde en prislapp som gjorde at det i 1996 ikke var alle som kunne eller ville ta seg råd til denne mobilen.
Det gjorde også at den også ble kalt for «Aker Brygge»-mobilen, siden det ofte var godt betalte finansfolk som brukte den som en markør for egen suksess. Ikke helt ulikt det man ser i NRK-serien «Exit», der iPhone brukes som en markør for suksess (+). «Banantelefonen» dukket også opp i filmen «The Matrix» i 1999. Da var telefonen noe modifisert, men det bidro uansett til at mobilens popularitet bare økte.
I 2018 kom retroversjonen Nokia 8110, men nå med 4G i navnet. Tek.no trillet terningkast to til den nye «bananmobilen».
LES OGSÅ: Dette må du gjøre før du kaster PC-en din
HP iPaq
HP har forsøkt å selge mobiler flere ganger. Tidlig på 2000-tallet lanserte de noen modeller som var en krysning mellom en PDA (personlig digital assistent) og en mobil.
Dette var en telefon som, flere år før iPhone og Windows Mobile, koblet mobil og PC-sammen i samme univers. Telefonen hadde en relativt stor skjerm og et qwerty-tastatur i miniatyr. Det gjorde at man kunne skrive relativt raskt. Det var spesielt nyttig siden mobilen også kunne brukes for å lese og svare på e-post.
Modellene gikk under navnet HP iPaq. iPaq-navnet kom fra Compact, som HP tidligere hadde kjøpt. HP iPaq kom i flere versjoner og til slutt fikk de også kamera. HP iPaq ble produsert av HTC og banet veien for HTC som en relativt stor mobilaktør fra midten av 2000-tallet.
Denne saken ble første gang publisert 18/11 2019, og sist oppdatert 18/11 2019.