Ønsker å skru av 3G-nettet i Norge - men har møtt overraskende hindring
Vi har gjort oss avhengig av teknologi som vi skal fjerne.

Mobiltelefonen feirer nå 50 års tilstedeværelse i Norge, og er lite som tyder på at det kommer til å bli noe mindre viktig i fremtiden.
Men nå begynner mobiloperatørene å støte på noen uheldige utfordringer: Utviklingen i teknologien går mye raskere enn det vi klarer å henge med på.
I dag drifter både Telenor og Telia i praksis tre forskjellige mobilnett:
- 2G/GSM
- 3G/UMTS
- 4G/LTE
Disse er basert på tre vidt forskjellige teknologier, på et utall forskjellige frekvenser. Mobilbrukerne forventer derimot at alt skal fungere helt sømløst.
Og i løpet av 2-3 år skal 5G skal fases inn. Det skal gi enda høyere kapasitet, mye bedre respons og åpning for «tingenes internett». Kanskje 10 ganger så raskt. Kanskje enda raskere.
Kan ikke bare skru av gamle nett
Frem til nå har mobiloperatørene stort sett levd med at de må bygge ut stadig flere teknologier parallelt. Men etter at 4G-nettet nå er åpnet for tale (Voice over LTE - VoLTE), er både Telenor og Telia klare på at det teknisk sett ikke lenger er noen grunn til å holde liv alle nettene samtidig.

I løpet av relativt nær fremtid er det forventet at 4G-nettet vil ha like god dekning som 2G-nettet.
Og fordi den voldsomme veksten i databruk gjør det nødvendig å overføre flere frekvenser/kapasitet til 4G-nettet fra 2G og 3G, har tiden derfor nå kommet for å fjerne gammel teknologi.
En skulle tro at det gamle 2G-nettet var det første som ble skrudd av, men slik er det ikke:
Det er et stort antall boligalarmer og betalingsterminaler (M2M-enheter) som fortsatt kun fungerer i 2G-nettet. Utfordringen med å bytte ut alle disse gjør at Telenor har lovet å holde 2G-nettet i live helt frem til 2026.
Dette til tross for at 5G-nettet på dette tidspunkt etter all sannsynlighet vil være landsdekkende.
3G-nettet ryker først
Dermed er det 3G-nettet som ligger an til å legges ned først, og det håper mobiloperatørene at skal skje før 5G-nettet bygges ut i noen utstrakt grad.
Ved å legge ned 3G-nettet får en mindre kompleksitet i nettet, og en frigjør frekvenser som kan brukes i 4G- og 5G-nettene.
Men heller ikke dette er helt enkelt. Det viser seg nemlig at det er en del ganske nye biler som benytter 3G-nettet, og som ikke har 4G-støtte integrert. Dette gjelder blant annet enkelte modeller som inntil nylig ble solgt fra blant annet Audi og Tesla.

Og siden biler i Norge har en gjennomsnittlig levetid på 18 år, er ikke dette et problem som løser seg helt av seg selv.
- Galskap å ikke satse på 4G
Dette er derimot ikke noe som det kan tas hensyn til i all evighet.
- Vi teleoperatører kan ikke for all fremtid bære kostnaden for at noen få sitter på utstyr som baserer seg på gammel teknologi. Vi har sagt klart ifra at det vil være galskap å rulle ut noe nytt nå som ikke baserer seg på LTE/4G, sier Telias dekningsdirektør Tommy S. Johansen til Side3.
- Har man utstyr med lang levetid, bør man satse på systemer der mobilteknologien kan oppgraderes, legger han til.
Uvisst når det skjer
Ingen Side3 har snakket ønsker å tidfeste slukkingen av 3G-nettet nøyaktig. Anslagene har tidligere vært i tidsperspektivet 2018-2021, og både Telia og Telenor hinter frempå at 2019 nå anses som et realistisk tidspunkt å kutte 3G-nettet på.
- Noen 3G-frekvenser vil skrus av i løpet av kort tid fordi vi trenger det til 4G, mens andre frekvenser vil vi vente noe lenger med å fjerne. Det er ikke slik at vi nødvendigvis trykker på en knapp og skrur av hele 3G-nettet på en gang, påpeker Johansen.
2019 passer veldig godt med innfastingen av 5G, som trolig starter det samme året. I Sverige har Telia sagt at 5G kan komme i Stockholm allerede i 2018.
På det tidspunktet er det derimot høyst tvilsomt at det vil være mobiltelefoner som støtter standarden - slik problemet også var da 4G ble innfaset.
Screen9v2
Screen9v2
Screen9v2