Id-tyveri på reise
Trådløse nettverk er ideelle for svindlere
Flyplassens trådløse nettverk er ideelt for svindlere.
Hvordan vet du at det nettverket du er i ferd med å koble deg til på flyplassen eller hotellet er et "ærlig" nettverk?
Det kan du aldri vite.
For eksempel kan det ved siden av deg på flyplassen sitte en luring som har opprettet et nettverk som ser genuint og "offisielt" ut.
Når du går inn blir du bedt om å oppgi kredittkortnummeret ditt for å få tilgang til nettet.
Og det er da det viser seg at du er i ferd med å bli utsatt for en svindel.
For det er ikke flyplassens offisielle nettverk du planlegger å koble deg til, det er en svindlers, og han sitter rett ved siden av deg og kopierer alle de personlige opplysningene han kan få tak i.
- Det er enkelt å sette opp et trådløst nettverk på for eksempel en flyplass, sier seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Hans Marius Tessem.
Hans råd er at man bør være veldig bevisst på hva man bruker nettet til når man er logget på et trådløst nettverk på flyplasser eller andre offentlige steder.
På nettstedet idtyveri.info finnes utdypende informasjon om hvordan man best sikrer seg mot id-tyveri.
Les også: Avslørte Facebook-svindler
Vær sikkerhetsbevisst
Det er flere måter man kan utsettes for svindel på på en flyplass.
En måte er at det sitter en person med pc og egnet programvare og analyserer datatrafikken som går i det trådløse nettverket du har koblet deg til.
- Måten du kan sikre deg mot det på er å sørge for at du har kontroll på datastrømmen inn og ut av maskinen din, ved at du har nødvendig sikkerhetsprogramvare installert, sier pressetalsmann hos Symantec, Hans Peter Østrem.
Hans viktigste råd er at man er veldig bevisst på hva man bruker den bærbare pc-en til når man logger seg på et nettverk på flyplassen eller et annet sted.
- Sender du sensitiv informasjon over et usikret nettverk, er det nesten som å skrive kontonummeret ditt på et postkort og sende det.
Les også: Tåler passordet ditt testen
Falske nettverk
En annen måte å bli svindlet på er at en noen oppretter et eget nettverk enten på flyplassen eller andre steder.
Ifølge Østrem kan dette lett gjøres fra for eksempel en bil som står parkert utenfor.
- Tenk deg at det sitter en person ved siden av deg med en pc og oppretter et nettverk som heter "Airport", og i tillegg har han laget en startside som du må innom for å logge deg på hans nettverk. Så når du skal koble deg til et tilgjengelig nettverk på flyplassen, dukker dette falske nettverket opp, og med en signalstyrke som gjør at du velger det. Deretter kommer du inn på en startside hvor du blir bedt om å oppgi kredittkortnummeret, og da er svindelen fullført.
Slik beskriver Tessem i NorSIS hvordan en uærlig person enkelt kan få tilgang til sensitiv informasjon.
- På den måten blir svindleren en mellommann som sitter og har full kontroll over trafikken til og fra din maskin, utdyper han.
- Nettverket på Oslo Lufthavn heter Airport, forklarer Jan Henrik Torshaug i OLTD, som driver nettverket på Oslo lufthavn. - For å unngå at andre setter opp tilsvarende nettverk i ond hensikt overvåker vi hvilke nettverk som er oppe. VI har til dags dato ikke registrert noe svindelforsøk. Det er med andre ord ganske sikkert å logge seg inn på nettverket på lufthavnen. Vi har også en sertifikatordning som skal gi brukerne en indikator på at dette er trygt.
På hjelpesidene til Windows heter det at man bare bør koble til nettverk som enten krever en sikkerhetsnøkkel, eller en annen form for sikkerhet, for eksempel et sertifikat.
Windows råder også til at man leser personvernerklæringen nøye når man kobler seg til et trådløst nettverk.
Les også: Hold orden på passordene dine
Ser over skuldrene
Ifølge Dagens Næringsliv er Norge en stående buffé for id-tyver.
Til avisen sier Leif T. Aanensen i Datatilsynet at de frykter en økning i id-tyveri i Norge.
- Jeg tror vi vil se at id-tyverier vil bli en av de store problemene i fremtiden, supplerer Tessem i NorSIS. - Fordi man kommer så langt med minimal informasjon.
- Man vil aldri være 100 prosent sikker, derfor bør man gjøre en sikkerhetsvurdering før man logger seg på for eksempel et trådløst nettverk på flyplassen, sier Østrem i Symantec.
Han vil imidlertid trekke frem noe som han mener er like viktig når det gjelder datasikkerhet.
- Jeg vil advare mot å sitte med konfidensiell informasjon på skjermen. Dette er et like stort problem som det teknologiske, utdyper Østrem.
- Folk som for eksempel sitter på flysetet bak eller ved siden av, kan enkelt se hva som står på skjermen.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 17/07 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.