Unngå nettfellene
Shopping med nettvett
Unngå trøblete netthandel, og krev din rett.
Nordmenn er ivrige netthandlere, og de fleste internettbrukerne velger og å handle på nett.
I mai 2008 kunne DIBS Payment Services fortelle at en gjennomsnittlig norsk internettbruker brukte 5745 kroner på netthandel det siste halvåret.
Menn i aldersgruppen 25 -54 år er de aller mest ivrige netthandlerne. På toppen av netthandlelista ligger reiser, men også elektronikk er populært å kjøpe over nettet.
Selv finanskrisa ser ikke ut til å skremme oss fra våre digitale shoppingturer, og i begynnelsen av november 2008 var netthandelen fortsatt økende. Antagelig har lav dollarkurs gjort oss nordmenn vant til å gjøre billige kjøp på nettet. Nå vender man seg derimot mot andre land for å sikre seg nettkuppene, ifølge Posten.
- Vi var spent på om finansuroen og utviklingen i dollarkursen ville påvirke netthandelen, men veksten bare fortsetter. Vi ser nå at pakkevolumet øker fra Europa. Handelen derfra har nå økt med nærmere 50 prosent, sier direktør for presse- og medierelasjoner i Posten, Kjell S. Rakkenes, til NTB.
Les også: Rett fra nett
Velg nettbutikk med omhu
Som forbruker kan du gjøre et par enkle grep for å sikre en vellykket netthandel.
Det første du bør tenke på, er å velge en nettbutikk du stoler på. For eksempel er det lurt å forhøre seg med venner og kjente som har mye erfaring med netthandel.
Også Forbruker Europa, som gir bistand til forbrukere som får problemer etter handel over landegrensene i EØS-området, har utarbeidet en egen shoppingassistent ved navnet Howard. Denne tjenesten forteller deg om nettbutikkene du vurderer å handle fra er til å stole på.
Forbruker Europa har dessuten en egen blogg, der du kan få hjelp hvis noe går galt med netthandelen.
Verdensdel viktig
Hvor i verden du velger å handle fra er også viktig, ettersom det avgjør hvilke rettigheter du sitter igjen med som forbruker.
Hvem av oss har vel ikke opplevd at varen man bestilte så langt finere ut avbildet på den fancy nettsida, enn når man pakket den ut hjemme.
Er du opptatt av å unngå bomkjøp, vil det vanligvis lønne seg å handle fra Norge eller andre EØS/EU-land. Da har du en lovpålagt rett til å angre på varen du bestilte. Det må skje senest 14 dager etter at du mottok varen, ifølge Forbrukerrådet.
Satser du på å handle fra land utenfor Europa derimot, blir det ekstra viktig å lese avtalen du inngår ved kjøpet, og sette deg godt inn i nettbutikkens vilkår.
Avtalen og vilkårene avgjør om du kan angre på varen eller ikke, og hvilke klagerettigheter du får hvis varen skulle ha en feil eller mangel.
Les også: Slik netthandler du fra utlandet
Bruk kredittkort
Velger du å stole på nettbutikken der drømmevaren er til salgs for en rimelig penge, er neste råd å betale med kredittkort.
Kredittkjøpslovens paragraf 8 sier nemlig at den som har gitt deg kreditt, som oftest banken din, skal gjøre opp på vegne av useriøse butikker og svindlere.
I praksis betyr det at du kan kreve pengene tilbake av banken når noe går galt, og du ikke kommer noen vei med klagen til den useriøse selgeren, ifølge Forbrukerrådet. Og husk at det er forskjell på kredittkort, hvor banken gir deg kreditt, og debetkort, der pengene trekkes direkte fra din bankkonto.
- Risikoen for svindel og faren for at et firma kan gå konkurs, elimineres dersom man bruker kredittkort, sier advokat og seniorrådgiver Jon-Andreas Lange i Forbrukerrådet.
Feil på varen
Spenningen er stor når pakken lander i postkassa, og oppakkingen kan gi kortvarig lykke. Enkelte vil dessverre oppleve at varen de bestilte har en feil eller mangel.
Forbrukerkjøpsloven gir deg rett til å klage, og det skal gjøres innen rimelig tid.
Avhengig av vare, kan du klage på feil og mangler som måtte dukke opp i to eller fem år etter at du kjøpte den, og helst skriftlig. Disse reglene gjelder bare hvis du har handlet fra Norge eller andre EØS/EU-land.
Les også: Ukurant krav fra nettbutikker
Denne saken ble første gang publisert 24/11 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.