TV på internett
På tide å nappe ut kontakten?
TV er ikke lenger hva det en gang var. Vi ser faktisk mindre og mindre på TV, selv om tilbudet og kvaliteten blir bedre. Men kan man få tilfredsstilt hele sitt TV-behov på nettet?
Denne artikkelen startet med en av våre endeløse lunsjdiskusjoner om stue-PC og digital-TV. Her i redaksjonen er vi ihuga stue-PC-entusiaster, og ventetiden på gode løsninger for å få digital-TV inn rett inn på PC-en begynner å bli lang. Derfor var det en som sa: «Hva om man bare napper ut antennekontakten? Alt er jo på internett likevel!».
Stort utvalg
I dag er det ganske vanlig å spe på TV-kvelden med en laptop på fanget. Kanskje sitter du egentlig mer på internett enn du ser på TV, og det er egentlig ikke så rart. Ikke bare opptar nye nettjenester og sosiale nettverk mer og mer av vår tid, men utvalget av TV- og videotjenester på nett er enormt. YouTube og andre brukergenererte videotjenester er en ting, men enhver avisredaksjon med respekt for seg selv har en eller annen form for nett-TV. TV-kanalene selv er også på nett, både for å holde på annonsørene sine og for å gi oss et enda bedre TV-tilbud. Dessuten finnes det gratis programmer som viser live TV og lar deg svitsje mellom kanaler. Sist men ikke minst har man gratistjenester som Joost for såkalt video on demand. Det er liten grunn til å kjede seg på nett, og kanskje også liten grunn til å frykte at man går glipp av noe ved å nappe ut antennekontakten. Derfor tok jeg utfordringen på strak arm og koblet ut dekoderboksen min i en uke.
TV-kanaler på nett
Alle de store norske TV-kanalene har en eller annen form for TV-tjeneste på nett. NRK legger ut det aller meste av sitt egenproduserte materiale slik at du kan se det når det måtte passe deg. Dessuten sendes en god del også direkte på nettsidene deres. Du kan bla i TV-arkivet med mus og tastatur i en nettleser, eller du kan trykke deg fram med fjernkontrollen i Windows Media Center.
TV2 har nettjenesten Sumo. Også her er det i all hovedsak egenprodusert materiale sammen med programmer som er produsert av andre for TV2. Sport og nyheter sendes live. TV2s tjenester er tilgjengelig både gjennom nettleser og Windows Media Center, men du må betale for abonnementet.
Også hos TV3 kan du se en del av deres egenproduserte materiale på nett, og det helt gratis. Vil du se direktesendt fotball, kan du klikke deg videre inn på Viasat sin OnDemand-tjeneste. Denne tjenesten omfatter også filmer og annen underholdning.
TVNorge viser fint lite TV på sin egen nettside, men du kan klikke deg videre til Maxdome Web-TV og kjøpe tilgang til TVNorges egenproduserte materiale. Men enda bedre er det med gratis innhold, og det serverer TVNorge faktisk i iTunes som podcast. Der kan du laste ned programmer og spille av i iTunes eller på iPod-en.
Live-TV
Bare hos de norske TV-kanalene er det til sammen ganske enorme mengder TV-underholdning, men det er ikke det samme som å se på TV. Det aller meste innholdet er «on demand», altså at programmet starter det idet du vil se det. Det er jo svært praktisk, men det er ikke det samme som det som går på TV akkurat i øyeblikket. Skal du ha live TV trenger du programmer som Zattoo eller JLC's Internet TV. Det finnes en lang rekke andre programmer der ute, men for norske brukere er disse de beste vi har funnet.
Zattoo er et lite og svært enkelt program som kan tilby i alt 11 kanaler. Blant disse er det to norske, NRK og NRK2. Zattoo sender dog i ganske laber kvalitet, og fullskjerm fungerer dermed dårlig. Å kjøre Zatto i et lite vindu på PC-en mens du holder på med noe annet, fungerer derimot glitrende, og mye båndbredde kreves heller ikke.
JLC's Internet TV er også et lite program som samler forskjellige direktesendte TV-kanaler i en oversikt. Denne oversikten oppdateres hver eneste dag, så her kan det lønne seg å oppdatere kanallisten hver gang programmet startes. Her finner du norske lokal-TV-stasjoner, og NRK i langt bedre kvalitet enn Zattoo tilbyr. I tillegg fant vi en lang rekke kjente internasjonale kanaler som CNN, BBC, Eurosport, NBC (Mobile), Al Jazeera, Sky News og forskjellige utgaver av MTV. Du kan selv markere kanaler i kanallisten som eventuelt ikke fungerer, og du kan sortere på nasjonalitet, eller du kan opprette en favorittliste. Det kan være lurt siden programmet samler over 3000 kanaler.
Tilfredsstilt?
Etter en uke uten TV, men altså med web-TV, følte jeg på ingen måte å ha gått glipp av noe. Faktisk følge jeg meg bedre oppdatert på nyhetsbildet, og konsumet av interessante programmer var nok høyere enn gjennom en gjennomsnittlig zappe-uke med vanlig TV. Hadde jeg spedd på med torrentnedlasting av piratopptak av populære serier, hadde TV-uken vært fullkommen. Når det gjelder populære utenlandske serier, finnes det imidlertid mange nettsider som tilbyr streaming av det aller meste av disse seriene. Uten at vi skal vurdere lovligheten av hva disse nettstedene tilbyr (eksempler er www.tv-links.cc og www.sidereel.com), bidrar man i hvert fall ikke som bruker til videre spredning av materialet, slik man gjør med bittorrent.
Det ironiske er at ved å spe på med piratopptak over bittorrent så hadde jeg sikkert også blitt fornøyd med bildekvaliteten. For det er ikke til å komme unna at web-TV ikke er veldig tilfredsstillende kvalitetsmessig, i hvert fall ikke om man vil se det i fullskjerm på en stue-PC. Og akkurat det bringer oss tilbake til den opprinnelige problemstillingen - savnet av digital-TV med god kvalitet på PC. For om web-TV kan være tilfredsstillende innholdsmessig, så er det nok et godt stykke fram til det kan være noe mer enn et nyttig og praktisk tillegg til vanlig digital-TV. Etter en uke koblet jeg derfor dekoderboksen til stue-PC-en igjen, så får jeg leve med at det er en halvveisløsning og akseptere kvalitetstapet i forhold til fullblods digital-TV en stund til.
TV driver internett framover
- Det er stor etterspørsel etter nyheter, underholdning og sport, og betalingsvilligheten er stor for godt web-TV-innhold, sier Tor Einar Eriksen, ansvarlig for distribusjon av web-TV og IP-TV i TV2. Til nå har det vært fokus på nedlasting når man har snakket om bredbåndshastighet, men Eriksen tror at streaming av TV-innhold kommer til å bli det neste som driver båndbredden framover. - Og da gjelder det å velge internettleverandør med omhu, sier han. For TV2 Sumo sitt vedkommende har nemlig de fleste internettleverandører et kommersielt samarbeid med TV2, der de installerer egne servere som TV2 tanker med innhold. Har ikke leverandøren din et slikt samarbeid, henvises du til en generell server der kvaliteten kanskje ikke vil bli like bra. Telenor har til og med en QOS-løsning (quality of service) som prioriterer web-TV fra TV2 over annen trafikk, forteller han.
Når det gjelder innhold på web-TV har dette med rettigheter å gjøre, og det er derfor det aller meste innholdet i dag er egenprodusert. - Serien 24 var imidlertid i sin tid kjøpt inn eksklusivt for web-TV, og det jobbes med mye med rettighetsspørsmål for å kunne tilby mer av denne typen innhold på web-TV i tiden som kommer, sier Eriksen.
På spørsmål om stue-PC, svarer Eriksen at TV2 gjerne vil ha det. - Stue-PC er den beste set-top-boksen du kan få, fortsetter han, og dette kommer på plass i Fiji, som er den kommende oppdateringen til Windows Vista Media Center. Selv om folk kan ta opp TV-programmer på PC-en, kommer det likevel til å være marked for web-TV fordi folk glemmer å ta opp, sier han.
Denne saken ble første gang publisert 25/06 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.