MOBIL
Netcom-kunder blir overvåket mer enn Telenor-kunder
- Ja, vi logger dette.
Onsdag kunne Side3 vise utskriften over hvor mye Telenor faktisk lagrer på sine kunder.
Typisk 30-80 ganger i døgnet loggføres det inngående- og utgående meldinger, samtaler og datatrafikk fra mobiltelefonen din.
Samtidig som deg lagres at meldinger har blitt sendt, blir det også lagret informasjon om hvor du har vært fysisk når du har brukt mobiltelefonen.
Viser hvor du er
Nøyaktigheten på denne avskriften varierer avhengig av hvor du befinner deg, men kan være så nøyaktig som i hvilket rom i leiligheten du befinner deg.
Som Side3 har skrevet, er dette informasjon som svært lett kan misbrukes - og som derfor i utgangspunktet behandles som svært hemmelig. Politiet får derimot innsyn i denne informasjonen omtrent 35 ganger i uka.
Netcom lagrer enda mer
Nå viser det seg at Netcom lagrer enda mer informasjon om hvor deres kunder befinner seg, enn hovedkonkurrenten.
Det er nemlig slik at mobilen ofte sjekker ting som Facebook, e-post og Snapchat av seg selv i bakgrunnen når du har den liggende i lomma. Tidligere lagret Telenor også denne typen data, men det har de sluttet med.
For de aller fleste mobilbrukere vil dataoppkoblinger utgjøre den store majoriteten av spor en legger igjen som mobilbruker.
- Telenor utleverer ikke lenger celle-informasjon fra pakkedata i rapportene fordi dataene ikke gir entydig og god nok informasjon, fortalte informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til Side3.
Netcom bekrefter nå overfor Side3 at de loggfører alt.
- Ja, vi logger celle-ID-informasjon på datatrafikk-oppkoblinger, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Ellen Cecilie Scheen i Netcom.
- Dette benyttes i forbindelse med feilsøking, kvalitet og kundedialog ved dekningsklager og lignende, sier hun.
Lagrer hvor du er når du ikke bruker mobilen
Det betyr at Netcom loggfører plasseringen til sine kunder hver eneste gang mobilen kobler seg opp mot mobilnettet - også når du som bruker ikke gjør noe aktivt.
I verste fall kan det bety flere ganger i minuttet - i beste fall noen titalls ganger om dagen.
Telenors bekymring om mangelfull kvalitet deles likevel delvis.
- Det er selvfølgelig en usikkerhet i dette siden loggen kun viser hvilken basestasjon datasesjonen ble satt opp ved, påpeker hun.
Det er nemlig mobiltelefonen som bestemmer hvor ofte den kobler seg til og fra mobilnettet. En slik sesjon kan typisk vare fra noen sekunder til flere timer, og på den tiden kan man ha beveget seg mye.
Som Side3 skrev tidligere denne uken, er Datatilsynet i gang med å se på praksisen til teleselskapene, fordi det er en mistanke om at det lagres mye mer persondata enn selskapene har behov for - og dermed konsesjon til.
Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!