Streaming
Nå er det TV-krise - men å bytte til streaming er ikke så lett som du tror
Utfordringene står på rekke og rad.

Mandag morgen våknet rundt halvparten av Norges befolkning opp til at 13 kanaler fra den internasjonale TV-giganten SBS Discovery ikke lenger er tilgjengelig. Dette skjer etter at forhandlingene med Telenor brøt sammen.
Les også: Halve Norge mister TVNorge-kanalene
De to selskapene jobber nå aktivt i mediene for å gi hverandre skylden, men det hele handler til syvende og sist om at SBS Discovery ønsker at Canal Digitals kunder skal betale mye mer for innholdet enn tidligere.

Kan være fristende å bytte
Den siste tiden har det vært en utvikling hvor stadig færre ser på "vanlig" TV, og mange har tatt til orde for å droppe de vanlige TV-leverandørene til fordel for streamingtjenester.
På papiret er dette en svært attraktiv løsning.
Ifølge Canal Digital koster det 409 kroner per måned med deres "grunnpakke" av kanaler, samt et pålagt gebyr.
Bytter du derimot over til ren streaming, gjennom for eksempel Apple TV eller ChromeCast, kan du potensielt spare mye penger.
- Uten dekoder, kan du plombere TV-en din for en drøy tusenlapp og spare nær 3000 kroner i året i NRK-lisens.
- Du slipper å betale ca 4900 kroner i året for TV-pakke og kortavgifter.
Langt på vei får du et tilsvarende TV-tilbud om du abonnerer på følgende kanaler/tjenester:
- TV 2 Sumo koster 129 kroner (alle TV 2s kanaler)
- Dplay koster 79 kroner (TVNorge, Fem, Max, VOx, Discovery, TLC, Animal Planet, Eurosport Norge)
- Viaplay koster 99 kroner (TV3, TV6, Viasat 4, stort filmtilbud)
- NRK er gratis

Det betyr at du kan få de viktigste TV-kanalene og et stort tilbud av film til en hundrelapp mindre i måneden. Og trekker du fra TV-lisensen, sparer du opp mot 3000 kroner i året.
For pengene du sparer, kan du da fint både skaffe Netflix, HBO og sportskanaler - eller bruke pengene til noe mer fornuftig.
Ikke like lett som det kan se ut som
Men å gjøre bytte fra kabel-TV til ren streaming over internett, er langt fra så enkelt som det kan se ut til.
En av de største utfordringene, er at du i dag ikke kan kutte ut TV-delen av kabel-TV-tilbudet, og fortsatt beholde internett.

Forbrukerombudet har uttalt at dette kan være ulovlig "koblingssalg", og både Canal Digital og Get har sagt at de skal tilby dette "i løpet av 2016". Men foreløpig er det slik at skal du droppe TV-tilbudet fra disse i dag, må du samtidig skaffe deg en annen internettleverandør.
Kabel-TV-selskapenes utfordring er at de ikke både kan selge et rent bredbåndstilbud, og samtidig tilby analoge signaler som kan kobles rett i TV-skjermen.
- Vi har sagt at vi vil endre dette i løpet av 2016, men dette er mer komplisert enn det kan høres ut som. Vi må ha tekniske løsninger for rundt 100.000 som benytter analoge sendinger, sier informasjonssjef Tormod Sandstø i Telenor til Side3.
Les også: 100.000 vil få svarte TV-skjermer
I praksis betyr det for mange å bytte til ADSL-basert internett, noe som for de fleste betyr langt dårligere kvalitet. I beste fall betyr det å oppgradere til fiber, men det er dessverre ikke tilgjengelig over alt.
Ikke så mye å spare likevel
Et kanskje vel så viktig poeng, er at de fleste som i dag har kabel-TV, gjerne har fellesavtaler gjennom borettslag og sameier, med kraftig rabatterte priser.
Side3 vet at reforhandlede avtaler gjennom borettslag i disse dager som regel betyr at grunnpakke, digitalboks, premiumtjenester og internett nå for mange bakes rett inn i husleia.
Dermed er det for den enkelte ikke engang reelt sett mulig å si opp abonnementet.
I praksis er det å bytte til streaming bare noe som fungerer for dem som har parabol, RiksTV eller lignende. Kabel-TV-selskapene har foreløpig sikret seg mot kundeflukt.