Slik finner du billigste mobilabonnement for deg
Velg riktig mobilabonnement. Spar tusenlapper!
Valgte du mobilabonnement etter det som ga deg den billigste mobiltelefonen, eller har brukt samme abonnement i flere år? Da er det på tide å sjekke hvor mye du egentlig kan spare på å bytte.


Å finne det billigste mobilabonnementet kan være en utfordring. Man kunne ønske at det var så enkelt som bare å lese en test og finne ut hvilket tilbud som var best, men uheldigvis er det en sannhet som endrer seg fra bruker til bruker.
Mange faktorer
Grunnen til det er enkel. En mobiltelefon kan nemlig brukes til så mangt. Du har telefonsamtaler, SMS, MMS, datatrafikk, for å ikke snakke om oppstartspris og priser til og fra utlandet. Et abonnement som har svært billig SMS, kan ha veldig dyre samtaler. Dermed kan det være billigst for en som sender mange tekstmeldinger, men dyrest for en som ringer mye. Husk også at bruksmønsteret vårt stadig endres. Tidligere var det SMS og MMS som var det store på mobilen. De nye smartmobilene, som denne toppmodellen fra HTC, åpner for helt nye aktiviteter som nettsurfing, apper som bruker datatrafikk og mer aktiv opplasting av bilder til Facebook og andre sosiale medier.
Kartlegg ditt bruk
For å finne ut hvilket abonnement som passer best for deg, må du dermed først kartlegge ditt eget bruk. Det betyr ikke at du må sitte med stoppeklokke hver gang du ringer, eller huske hvor mange tekstmeldinger du har sendt. Det har nemlig telefonselskapet ditt tatt seg av for deg. Enten vil hver regning være spesifisert med hvor mye datatrafikk og SMS du har brukt, og hvor mange og lange samtaler du har foretatt, eller du kan finne denne informasjonen ved å logge inn på selskapets kundesider.
Finn maksbruk
Du kan godt ta utgangspunkt i din siste mobilregning, men du vil få et riktigere bilde desto flere regninger du tar utgangspunkt i. Får du med i alle fall de tre siste, så har du et godt utgangspunkt.
De fleste, om ikke alle, selskaper vil skille mellom samtaletid til mobiltelefon og samtaletid til fasttelefon. Vår erfaring er at det er få abonnementer hvor det faktisk er en prisforskjell mellom de to. Derfor har vi slått dem sammen til en post. Vil du være sikker kan du gjerne føre dem opp som to poster likevel.
Det du bør gjøre er å bruke de største tallene fra hver regning. Sett at de tre siste månedene dine ser ut som vår oversikt i tabellen til høyre.
Tar du bare utgangspunkt i den siste måneden, eller et rent gjennomsnitt, så vil du kanskje få et abonnement som ikke tar høyde for at du enkelte måneder bruker mer av alt. Best dekket er du da om du tar det største forbruket i hver kategori og bruker det som en mal på ditt forbruk. I vårt tilfelle ser du et utregnet snitt for de tre månedene i tabellen til venstre.
Bruk Telepriser.no

Nå som du har et bilde av forbruket ditt, kan du ta turen til Telepriser.no. Det er Post og Teletilsynets egen pristjeneste for telebransjen. Klikk «Regn ut DITT forbruk» under «Mobiltelefon».
Her kan du føre inn verdiene for hver type bruk. Telepriser.no skiller også mellom å ringe til mobil eller fasttelefon. Som sagt er det ikke mange abonnement hvor det faktisk er forskjell i disse to prisene, så her kan du godt føre alt opp som samtaler til mobiltelefon.
Når du har fått ført inn alt er det bare å klikke på Klikk og beregn knappen, og det billigste abonnementet for deg skal komme opp øverst.
Utenlandstrafikk
Ringer du mye til eller fra utlandet, så kan regnestykket straks bli mer komplisert. Disse prisene tar ikke Telepriser.no med i regnestykket, og det er ikke alltid like lett å finne disse prisene på teleselskapenes hjemmesider heller.
Her vil vi anbefale å brukeTelepriser.no til å sjekke hvilket abonnement som er billigst for deg basert på innenlandstrafikken din, og så heller sjekke utenlandsprisene manuelt på de billigste abonnementene Telepriser.no kommer opp med.
I mange tilfeller er utenlandsprisene like for abonnementene innenfor hvert selskap, så det kan holde å sjekke hva det koster hos de forskjellige selskapene.
Hold også øynene åpne etter spesialtilbud. NetCom tilbyr for eksempel norske ringepriser i hele Norden på mange av sine abonnementer, noe som fort kan lønne seg om du ringer mye til Sverige eller Danmark.
Sjekk ofte
Teleselskapene kommer stadig opp med nye abonnement, og ringemønstret ditt kan også endre seg over tid. Det er ikke sikkert det billigste abonnementet for deg nå er billigst om ett år.
Derfor kan det nok lønne seg å ta en liten sjekk 1-2 ganger i året. Av den grunn vil vi også være skeptisk til å slå til på tilbud som innebærer bindingstid.
Så mye kan du spare

I vårt eksempel viser Telepriser oss at One Call Folkepakka vil være det gunstigste valget i vårt eksempel. Dette abonnementet vil koste oss 203 kroner per måned basert på vårt forbruk.
Forskjellen mellom det dyreste og billigst abonnementet er ekstremt i vårt tilfelle.
La oss si at vi sitter med Tele 2 Champion, som kan være et godt abonnement om du bruker mobilen ekstremt lite, men i vårt tilfelle hadde det gitt oss en månedskostnad på 2.439 kroner. På et år hadde det i verste fall blitt en forskjell på 26.832 kroner!
Penger du helt sikkert har andre ting å bruke på. Men vi trenger ikke å gå til ekstremtilfellene for å finne store forskjeller. Dersom vi for eksempel bytter fra det 20. billigste til det billigste abonnementet, ville vi i vårt tilfelle gått fra Telenor Komplett Medium til 431 kroner per måned til vårt valg på 203 kroner. En forskjell på 228 kroner per måned eller 2.736 kroner for et helt år.
Vi trenger heller ikke gå så langt bak på listen for å finne store forskjeller. Selv det 10. billiste abonnementet (378 kroner per måned), ville gitt oss en årlig besparelse på 2.100 kroner. Penger å ta med seg også det.
Vær ekstra oppmerksom på om det abonnementet du har slutter å bli markedsført eller at operatøren din kommer med et nytt sett med abonnementspakker. Da kan det være at du sitter på et tilbud som er dårligere enn de nye pakkene, så sjekk prisen på mobilbruken din regelmessig.
Les også
Få vite alt om bilen din - koble mobilen til bilen
