Test av Lumia 950 XL og Lumia 950
Her er mobilene som også kan være PC-en din
«Tvillingmobilene» Lumia 950 XL og Lumia 950 er Microsofts nye toppmobiler og kan også brukes som en «PC».
Lumia 950 XL med 5,7 tommers skjerm og Lumia 950 med 5,2 tommers skjerm er de to første «ekte» Windows 10 mobilene signert Microsoft. Mobilene bringer også med seg flere nye funksjoner som gjør mobilene til kanskje årets mest spennende mobilnyhet.
Den absolutt største og mest spennende nyheten er at mobilene også kan brukes som en slags PC. Via en funksjon i Windows 10 som kalles Windows Continuum, en dokkingstasjon (Microsoft Display Dock) og apper som støtter Windows Continuum (Universal apps), kan man koble mobilen til en stor skjerm og bruke den som en PC med mus og tastatur.
Mange av Microsofts egne apper støtter alt dette, slik som Word, PowerPoint og Excel. Det betyr at man kan koble til mobilen og skrive eller redigere et Word-dokument, en presentasjon eller man kan jobbe supereffektiv med e-post i Outlook.
Vi har testet Continuum på Lumia 950 XL noen dager og vi ble rett og slett imponert over hvor bra dette fungerte. Helt knirkefritt er det ikke ennå. For eksempel kan du bare vise apper i fullskjermsmodus (ikke dele skjermen mellom to apper) og det er fortsatt mange apper som ikke er klare for å brukes på denne måten, men det kommer nok.
Testen av Lumia 950 XL og Lumia 950 fortsetter under bildet.
Hei, Windows Hello
Den andre store nyheten, som du også får på Surface Pro 4, er Windows Hello. Dette er et system fra Microsoft som bruker biometriske data for å logge deg på en Windows-enhet. Måten dette gjøres på er at hodeformen skannes ved hjelp av kameraet på mobilen. Vi har testet dette på Surface Pro 4, der det fungerer utrolig bra – og er alltid raskere enn å skrive inn et passord. Trolig er det sikrer også. Microsoft selv hevder hvert fall at Windows Hello er sikkert nok til at man kan bruke det i bedrifter og på sikkerhetskritiske programmer.
Spesifikasjoner: Lumia 950 XL og Lumia 950
- OS: Windows 10 Mobile
- Skjerm: 5,7/5,2 tommer
- Oppløsning: 2560 x 1440 518/564 PPI
- Prosessor Lumia 950 XL: 2 GHz Octa Core
- Prosessor Lumia 950: 1,8 GHz Hexa Core
- RAM: 3 GB
- Lagring: 32 GB
- Minnekort: Ja, opp til 2 TB/200 GB
- Kamera front: 2 MP
- Kamera bak: 19 MP
- WiFi: 802.11 a/ac/b/g/n
- 4G: Cat 6. 300/500 Mbit/s
- Batteri: 3340/3000 mAh
- Annet: USB-C, støtter Windows Continuum
På Lumia 950 XL fungerte det ikke like bra i starten, synes vi. Det tok gjerne 10 sekunder før mobilen gjenkjente oss – og åpnet mobilen. Da er en firesifret PIN-kode mye raskere. Trikset for å få Windows Hello til å fungerte bedre, lærte vi etter hvert, er å gå tilbake til påloggingsalternativer i innstillingsmenyen og velge «Forbedre gjenkjenning» – og gjøre det 4–5 ganger. Da vi hadde gjort det, fikk Lumia 950 XL opp farten på gjenkjenningen og åpnet telefonen som regel på mindre enn fem sekunder – og noen ganger tok det bare 1–2 sekunder. Da nærmer vi oss noe som absolutt er både nyttig og brukervennlig. For ordens skyld tar vi med at Windows Hello fortsatt er i en betaversjon, så her kan man forvente forbedringer.
USB-C
Den tredje store nyheten på Lumia 950-modellene er at de har tatt i bruk den nye USB-pluggen, USB-C. Den har et par store fordeler i forhold til de tidligere USB-standardene. For det første kan pluggen settes inn begge veier (ikke noe opp eller ned), slik man kan på Lightning-pluggen til Apple. USB-C støtter også 3.0 Ampere strømstyrke, noe som blant annet betyr muligheter for raskere ladning. Microsoft lover at 30 minutters oppladning skal fylle minst halvparten av batteriet på de to Lumia-modellene vi har testet her.
Lumia 950 XL og Lumia 950 støtter også trådløs lading. Microsoft har valg Qi-standarden, noe som betyr at du kan bruke den mot alt av trådløse ladeprodukter du for eksempel finner hos Ikea.
Windows 10
Lumia 950 XL og Lumia 950 kjører Windows 10. Den nye mobilversjonen er ikke veldig forskjellig fra Windows Phone 8.1. Her er de velkjente flisene (tiles) på plass og foruten de funksjonene vi har nevnt over, har vi ikke funnet de helt store forskjellene. Windows 10 Mobile er stort sett kjapt og effektivt og jobber bra mot Windows 10 på PC via blant annet OneDrive.
App-utvalget har også litt mangler og Windows er fortsatt ingen prioritert plattform for utviklerne, så her kommer nye apper og oppdateringer forsatt litt etter både iPhone og Android. Forhåpentligvis vil Windows 10 og Universal apps (enklere og raskere app-produksjon) løse noe av denne utfordringen.
Testen av Lumia 950 XL og Lumia 950 fortsetter under bildet.
Sterkere og sterkest
Lumia 950 XL er både større og Kraftigere enn Lumia 950. Hovedforskjellen mellom de to tvillingmobilene er, foruten om skjermstørrelsen, at XL-modellen har en 8-kjernet prosessor (mot 6 på Lumia 950), en litt kraftigere grafikkprosessor og et litt større batteri. Lumia 950 XL har i tillegg en «væskekjølt» motor for å sikre at den ikke blir for varm. Dette skal være første gang væskekjøling er brukt på en mobil.
Visuelt er mobilene ganske like, men har noen forskjeller i betjeningsknappene på høyre side og hodetelefoninngangen er plassert litt ulikt. Kameraet ser også litt ulike ut, selv om det er samme kamera som sitter i begge modellene. En liten forskjell er at blitsen på lillebror Lumia 950 sitter noen millimeter lenger unna objektivet enn på XL-modellen.
Godt kamera
Lumia-brødrene 950 XL og 950 kommer med den etter hvert velkjente kameraappen til Lumia, som er både brukervennlig og som byr på mange manuelle muligheter.
Bildekvaliteten er også veldig god. Råbildene har en veldig fin kornstruktur. Nå rekker den ikke opp til de beste når det kommer til detaljoppløsning, men gir LG G4 konkurranse når det kommer til dynamisk omfang. Ved bruk av råbildene har du gode muligheter til å rette opp i forholdsvis store over- eller undereksponeringer.
4K- og saktefilmopptak er lett tilgjengelig i appen. Videoopptakene i både 4K og 1080p er skarpe og fine, mens saktefilmen bærer preg av å enten være oppskalert eller svært komprimert. Dette er noe som vi ser hos mange mobiler, med unntak av iPhone 6s.
Testen av Lumia 950 XL og Lumia 950 fortsetter under bildet.
Ytelse
Vi synes alltid det er litt vanskelig å si noe om ytelsen til Windows-mobiler. Årsaken er at de ofte oppleves som responsive og raske – enten vi snakker om en superbillig mobil som Lumia 535 eller mer kostbar som Lumia 950 XL og Lumia 950. Ytelsesmålingene forteller oss at Lumia 950 XL er den raskeste og sterkeste vi har testet til nå, mens Lumia 950 mer er på nivå med Lumia 930 – som for så vidt er en ok mobil å måle seg mot.
Med noen få unntak, så opplevde vi Lumia 950 XL og Lumia 950 ikke som noe annet enn som lynraske mobiler som stort sett tok unna det vi ga dem av oppgaver.
Batterilevetiden er også god. Vi har ikke fått ferdigstilt en nøyaktig batteritest ennå, men våre foreløpige tester viser at begge holder i cirka 10 timer med kontinuerlig videoavspilling, noe som er mer enn godkjent. I daglig bruk er ikke batteriet noe problem og med normal bruk holder mobilen en dag og med forsiktig bruk bør du kanskje også klare to dager.
Oppsummering
Lumia 950 XL og Lumia 950 er de to mest spennende mobilene som har kommet fra Microsoft noen gang – og vi mener også at de aspirerer til å være de to mest spennende mobilmodellene som har kommet i år. Windows Continuum imponerer oss og Windows Hello fungerte etter hvert bra nok til at vi nesten alltid åpnet mobilen via Windows Hello.
Microsoft er også i ferd med å sy sammen et økosystem som fungerer, med OneDrive som et viktig lagringsnav for apper som Bilde, Office og generell filsynkronisering.
Har du lyst på noe nytt og friskt innen mobilverdenen og ikke bare er på jakt etter en mobil som er marginalt bedre enn forgjengeren – løp og kjøp Lumia 950 XL eller Lumia 950.
Vår personlige favoritt er nok den største av disse to; Lumia 950 XL. Selv om forskjellene på disse to Lumia-tvillingene er små, så er storebror litt kraftigere og den har en større skjerm (farvel nettbrett).
Testen av Lumia 950 XL og Lumia 950 fortsetter under bildet.
Denne saken ble første gang publisert 08/12 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.