Sony Xperia XZ Premium

Toppmobil med særpreg

Sony snuser igjen på toppmobilsegmentet med XZ Premium. Eksklusivt design og et kamera med en ekstrem saktefilm-funksjon bidrar til å gjøre Sony XZ Premium til et stilig, morsomt og godt mobilkjøp.

Sist oppdatert

Sony Xperia XZ Premium kan på mange måter sees på som mobilbransjens Volvo. Den har svenske aner, mye utvikles i Sverige og den er stor, stilig og trygg. Der Samsungs Galaxy S8/S8+ er en smule futuristisk med en skjerm som bøyer ser utover og rundt sidekantene, så er Sony mer tradisjonell og leverer en splitter ny toppmobil med flat skjerm og til dels store rammer rundt skjermen. Designet kjenner vi godt igjen fra både Sonys X- og Z-serie. Mens Sony for et par år siden sa de var ferdige med toppmobil-jaget og heller ville fokusere på viktige «toppmobilegenskaper», som for eksempel kamera, er de igjen med i toppmobilkappløpet med Xperia XZ Premium.

Stor og stilig

I volum og vekt er XZ Premium omtrent på størrelse med Galaxy S8+ fra Samsung. Den er litt kortere, litt bredere og veier 15 gram mer. Visuelt gjør den litt firkantete formen at den likevel virker litt større. Designmessig synes vi Sony gjort en svært god jobb med XZ Premium. Her er kvalitetsfølelsen ivaretatt med topp- og bunn i fasettslipt aluminium, front og bakside i glass, mens sidekantene er i plast av hensyn til mobilens mange antenner (den har åtte). Telefonen er blank, glatt og kommer i flere ganske stilige fargenyanser. For deg som også vil doble mobilens funksjon som sminkespeil, så finnes den også i en helt speilblank versjon, der baksiden fint kan brukes som speil.

Kameraet er hovedattraksjonen

Det er liten tvil om at det er kameraet, ved siden av skjermen og designet, som er hovedattraksjonen på Sony Xperia XZ Premium. Selve kameraet er identisk med det du finner i Xperia XZs, men Sony har gjort ting på programvaresiden og i tillegg står det en nyere brikke fra Qualcomm i Premium-utgaven. Begge disse mobilene kan filme med en supersaktefilm-funksjon med 960 bilder per sekund. Selve supersaktefilm-funksjonen foregår på den måten at kamerabrikken kontinuerlig mellomlagrer det du filmer og når du trykker på «turbo»-knappen, så fanges 0,18 sekunder av filmen i superlangsom film. Tidsvinduet på korte 0,18 sekunder, gjør at du må øve litt for å treffe riktig. Fra disse 0,18 sekundene får du ut cirka seks sekunder med, til tider, spektakulære saktefilm-opptak. Opptak som egner seg til alt fra deling på sosiale medier eller som et morsomt innslag i familiens feriefilm.

Bildekvaliteten fra Xperia XZ Premium er god. Sony leverer utrolig gode og varme bilder under dårlige lysforhold. Når vi sammenligner med Samsung Galaxy S8+, så ser vi at bildene fra S8+ har et kaldere lys, viser litt færre detaljer i de mørke områdene, men samtidig er skarpere. Sony på sin side får utrolig mye ut av lite lys, klarer å «lyse opp» de mørke områdene bedre og har en fin varme i bildene. Visuelt, så synes vi det er lettere å like bildene fra Xperia XZ Premium, mens bildene fra Samsung nok fototeknisk er bedre. Måtte vi velge, hadde vi nok valgt Sonys varme og stemningsfulle nattbilder, framfor Samsungs noe kjøligere uttrykk. På «dagbildene» er ikke forskjellene like store. Her er begge veldig gode, men Galaxy S8+ er et litt foran når det kommer til skarphet.

Spesifikasjoner: Sony Xperia XZ Premium

OS: Android 7.1.1

Skjerm: 5,5 tommer

Oppløsning: 2160 x 3840 piksler, 807 PPI

Prosessor: Snapdragon 835, Octa Core 2,45 GHz

RAM: 4 GB

Lagringsplass: 64 GB

Minnekort: Ja, opp til 256 GB

Hovedkamera: 19 MP

Ansiktskamera: 13 MP

WiFi: 802.11 a/ac/b/g/n

4G: Cat. 16/13 1000/150 Mbits

Vekt: 187 gram

Størrelse: 77 x 156 x 7,9 mm

Annet: Vann- og støvtett (IP68)

MYE LYS: Selv under svært dårlige lysforhold klarer Xperia XZ Premium å levere et brukbart bilde.
MYE LYS: Selv under svært dårlige lysforhold klarer Xperia XZ Premium å levere et brukbart bilde.

Nydelig skjerm

Den 5,5 tommers store skjermen på Xperia XZ Premium er nydelig. Verdt å merke seg her, er at dette er en av de aller første mobilskjermen som støtter både 4K (altså UHD, 3840 x 2160 piksler) og HDR. HDR står for High Dynamic Range og kan forklares med at fargene får et «utvidet dynamisk område» og skal gi rikere fargere (større forskjell mellom de lyseste og mørkeste områdene i et bilde). Skjermen jobber bare i 4K og HDR-modus når den «må». Det betyr at menyer og innhold med lavere oppløsning vises i vanlig full HD eller lavere. Det finnes noen få kilder til 4K HDR-materiale. Amazon Prime har noe 4K/HDR-innhold. Netflix har også 4K og HDR om du har riktig abonnement. Marco Polo var den første 4K/HDR-serien på Netflix.

Spørsmålet er om man faktisk ser forskjell på 4K/HDR og 2K vanlig bilde på en så «liten» skjerm? Vi testet med litt innhold på nevnte Netflix, Amazon Prime og YouTube og kan vel med hånden på hjertet si at forskjellene er til tider er vanskelig å få øye på. Det er likevel ikke tvil om at Sony har laget en svært bra «multimedia»-mobil. Legg også til at Sony Xperia XZ Premium også har et sett stereohøyttaler, en høyttaler i topp og en i bunn, noe som gir en god og balansert lyd. Med hodetelefoner støtter også XZ Premium LDAP, noe som skal bidra til et bedre lydbilde.

Ytelse

Testmodellen av Xperia XZ Premium var en tidlig produksjonsutgave som var låst for de aller fleste av våre normale ytelsestester. De vi fikk kjørt, viser at den faktisk skårer litt over Galaxy S8+, men vi har ikke nok informasjon til å dra bastante konklusjoner. I bruk opplever vi Xperia XZ Premium som mer eller mindre identisk med nyere modeller som Xperia XZ og Xperia XZs. Her flyter alt fint. Det er ikke noe som «lugger» og vi synes Sonys Android-implementasjon er en av de absolutt beste. Der vi synes Sony kunne ha lagt inn en liten oppgradering, er på kameraappen. Den begynner å få litt for mange år på baken, selv om den ennå fungerer bra. Batterilevetiden er også god. Vi målte den til 11 timer og 25 minutter. Det er et bra resultat, selv om Galaxy S8+ overbeviste stort i vår test med en batterilevetid på over 18 timer.

Konklusjon

Xperia XZ Premium er en stor, god og flott mobil. Vi liker godt den litt solide og kvadratiske formen. Hvorvidt du liker en buet mobil, som Galaxy S8-modellene, eller en flat skjerm som på Sony, bør tas med i vurderingen når man kjøper en mobil i denne prisklassen. Ønsker du ikke å bruke godt over 7.000 kroner på en mobil, men ønsker en «toppmobil», så er Xperia XZs et åpenbart alternativ. Her får du mange av de samme mulighetene, inkludert saktefilmfunksjonen, til drøyt 5.000 kroner.

Uansett så viser Sony at de igjen er med å kjempe i mobilprodusentenes eliteserie og terningkast 6 for Xperia XZ Premium er vel fortjent.

Testbilde fra Xperis XZ Premium:

TEST: Testbilde fra Xperia XZ Premium.
TEST: Testbilde fra Xperia XZ Premium.

Les også

Denne saken ble første gang publisert 18/05 2017, og sist oppdatert 01/06 2017.

Les også