Annerledes og god

Test av Sony Xperia Tablet S

Sony har laget et godt og annerledes nettbrett, men et par irriterende småting trekker ned helhetsinntrykket.

PROFIL: Bretten på Sony Xperia Tablet S skaper en lett gjenkjennbar profil på Sony Xperia Tablet S.
PROFIL: Bretten på Sony Xperia Tablet S skaper en lett gjenkjennbar profil på Sony Xperia Tablet S. Foto: Produsent
Sist oppdatert

Mange Android-nettbrett har vært innom redaksjonen siden vi testet Sonys første forsøk på å lage et Android-nettbrett i fjor; Sony Tablet S.

Nå er etterfølgeren ute og er på mange måter en langt bedre kopi av Sonys førstefødte Android-nettbrett.

Nå heter nettbrettet Sony Xperia Tablet S. Det nye nettbrettet er både tynnere, lettere og har fått et mer eksklusivt preg enn første generasjon. Plast er erstattet med aluminium og det bidrar til å heve kvalitetsfølelsen.

Sony har beholdt den asynkrone formen og den 9,4 tommer store skjermen. Det visuelle inntrykket av Xperia Tablet S synes vi er svært vellykket - og det skiller seg klart ut fra andre Android-nettbrett og Sony trenger ikke frykte noe søksmål fra Apple på grunn av designet. Den asynkrone bøyen nettbrettet har fått er ikke bare en designdetalj. Den bidrar også til at nettbrettet blir godt å holde i portrettmodus og det skjuler et feste om du vil sette nettbrettet på et stativ (ekstrautstyr).

Tre fortrinn

Sony Xperia Tablet S har, på papiret, tre ting som skiller den fra andre nettbrett.

Det første er at den har en IR-sender og kan fungere som en universalfjernkontroll mot dine digitale enheter, som TV, projektor, AV-receiver, Blu-ray-spiller og så videre. Denne funksjonen fantes også på forrige versjon. Det nye nå er at du også kan spille inn makroer. Det betyr at du kan med ett trykk starte Blu-ray-spilleren og så starte TV-en med de riktige innstillingene.

SPRUTSIKKERT: Sony Xperia Tablet S skal ikke slutte å virke om du søler kaffe på nettbrettet eller om sekken din bli gjennomvåt på vei hjem.
SPRUTSIKKERT: Sony Xperia Tablet S skal ikke slutte å virke om du søler kaffe på nettbrettet eller om sekken din bli gjennomvåt på vei hjem. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Dessverre for Sony synes vi IR-senderen og universalfjernkontrollprogrammet kun fungerer passe bra. I starten fikk vi universalfjernkontrollen kun til å virke mot TV-en vår - fra Sony. Alle andre enheter fant den ikke. Heller ikke den manuelle programmeringen fungerer veldig godt. Etter mange forsøk klarte vi å få noen funksjoner på Get-boksen vår til å fungere, men her opplevde vi en håpløs forsinkelse som i praksis gjorde enheten lite brukbar. Ideen er kjempegod, men må fungere langt enklere og raskere enn hva den gjør i dag.

Spesifikasjoner

  • Operativsystem: Android 4.03
  • Skjerm: 9,4 tommer, 1280 x 800 punkter
  • Prosessor: Nvidia Tegra 3, 1,3 GHz, fire kjerner
  • Kamera: 8 MP
  • Frontkamera: 1 MP
  • 3G: Nei, kommer to modeller med 3G
  • Internminne: 1 GB ram
  • Lagringsplass: 16 GB (maks 64 GB)
  • Kortleser: Ja, SD
  • Batteri: 6000 mAh
  • Vekt: 570 gram
  • Størrelse: 17,4 x 0,88 x 23,98 cm (h x d x b)
  • Annet: IR-fjernkontroll, sprutsikkert

Det andre fortrinnet til Xperia Tablet S er at den har en IP67-sertifisering. Det høres fryktelig kjedelig ut, men betyr ganske enkelt at nettbrettet er sprutsikkert. Du kan ikke ta det med deg under vann, men nettbrettet tåler trolig en tur i dusjen.

Tanken til Sony er at i fremtiden blir dette en standard. Produkter skal tåle å bli brukt og skal ikke bli ødelagt om du tilfeldigvis må løpe mellom to møter i regnvær eller om du blir overrasket av regnvær på tur hjem. Selv om sekken din kan bli gjennomvåt, skal din Xperia Tablet S overleve.

Den siste funksjonen skiller virkelig Xperia Tablet S fra resten av nettbrettfeltet. Sony har nemlig fått på plass brukerkontoer. På Xperia Tablet S kan du nemlig opprette gjestekontoer. Du kan opprette egne kontoer for barna, partner, gjester og eventuelt andre som bør ha tilgang. Da sikrer man seg mot at private meldinger og informasjon på Facebook, Twitter og e-post og ulike apper er tilgjengelig for alle som bruker nettbrettet. Til hver gjestekonto kan du som «administrator» nøyaktig bestemme hva som skal være tilgjengelig. Hvilke apper, skrivebordselementer og andre tilganger brukeren skal ha. Det gjør at du kan hindre barn i å laste ned fra Google Play eller bruke Facebook og Twitter - om du vil. Dette er noe vi har savnet på både iOS og Android.

Mindre skjerm

Mens nesten alle Android-nettbrett har valgt å gå for en skjerm på 10,1 tommer, har Sony valgt en skjerm i 16:9 format på 9,4 tommer. Dette har en klar fordel: nettbrettet blir mindre. Det gjør skjermen noe mindre enn skjermen på iPad, som er 9,7 tommer. Vi synes valget er vellykket og gjør at nettbrettet ikke føles så ruvende - spesielt om man ønsker å bruke det om bord i fly, buss eller på trikk eller tog.

Skjermen har en oppløsning på 1280 x 800 punkter og klarer seg godt til de fleste oppgaver. Til film henger den godt med og vi kan nesten ikke se forskjell på Xperia Tablet S og nye iPad. På tekst ser vi at nye iPad er hakket bedre. Der teksten på Xperia Tablet S er litt uskarp i kanten, leverer iPad en sylskarp overgang. Her drar nye iPad kanskje den største fordelen av skjermens høye oppløsning.

Småting irriterer

Selv om vi jevnt over er svært fornøyd med Sony Xperia Tablet S, så har den noen småting som irriterer.

Av/på-knappen er alt for utydelig. Ofte må vi trykke både to og tre ganger for å slå på nettbrettet - og ofte blir da resultatet at nettbrettet spør om vi skal slå det helt av. Dette skjer primært etter at nettbrettet har ligget i dvale en liten stund, så det er mulig Sony kan fikse dette via en programvareoppdatering.

I testperioden har vi faktisk fått to små oppdateringer av systemprogramvaren. Det kan tyde på at Sony har sluppet nettbrettet før de siste fiksene var på plass, men vi ser samtidig positivt på at Sony er raskt ute og oppdaterer programvaren. Blant tingene som ble fikset under vår test var en ustabilitet i den trådløse nettverkstilkoblingen som gjorde at nettbrettet brukt litt for lang tid før den koblet seg på nettverket etter en dvaleperiode.

Vi er heller ikke superimponert over laderen Sony har lagt med. Mens Apple, Samsung og Asus legger ved små elegante ladere, har Sony et litt for stort strømadapter som både bruker en USB-kabel mot nettbrettet og en tradisjonell «kassettspillerledning». Her kan du droppe Sonys lader om du vil og bruke mobilladeren din om den er kraftig nok (5V/1,5A).

Mye bra

MED TASTER: Det finnes alt en del bra tilbehør til Sony Xperia Tablet S, som dette coveret med tastaer.
MED TASTER: Det finnes alt en del bra tilbehør til Sony Xperia Tablet S, som dette coveret med tastaer. Foto: Produsent

Selv om vi pirker på en del småting, så er det nødvendig rett og slett fordi konkurransen på nettbrettmarkedet er blitt så hard at det blir småting som skiller nettbrettene fra hverandre.

BRETT: Bretten på Sony Xperia Tablet S er hentet fra måten du holder et blad eller magasin - og fungerer greit.
BRETT: Bretten på Sony Xperia Tablet S er hentet fra måten du holder et blad eller magasin - og fungerer greit. Foto: Produsent

Men totalinntrykket av Sony Xperia Tablet S er godt.

Nettbrettet har mye bra å by på. Integrasjonen av Android 4 er bra og Sony har lagt til en ny verktøylinje nederst der du selv kan velge hvilke favorittapper som skal vises.

Du kan også bytte ut snarveien til fjernkontrollen (snarvei nederst på midten) om du heller ønsker en annen funksjon her. I tillegg har Sony laget snarveier til viktige funksjoner som kamera, innstillinger, mail og nettleser øverst til venstre i skjermbildet sammen med et direktesøk i Google.

I det store og hele synes vi Sony har gjort mye bra på toppen av Android. Med på kjøpet får du også Sonys musikkapp Walkman, som er mest for deg som har mye lokal musikk og ikke streamer via Wimp, Spotify eller Sonys egen Music Unlimited.

Konklusjon

I testperioden har vi vippet mellom å synes Sony Xperia Tablet S er veldig bra til at vi har vært litt irritert på småtingene vi har kommentert. Samtidig har vi vippet mellom karakteren 4 og 5.

Sony Xperia Tablet S yter bra i alle våre tester og henger godt med i toppen. Den eneste testen nettbrettet svikter på er batteritesten.

PLUGG: Sony har som alle andre sin egen plugg på undersiden. Et deksel følger med, men slik har en tendens til å forsvinne.
PLUGG: Sony har som alle andre sin egen plugg på undersiden. Et deksel følger med, men slik har en tendens til å forsvinne. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Her klarte vi bare å skvise ut 5 timer og 29 minutter. Det er litt for dårlig i slutten av 2012. Her har vi stort sett målt over 6 timer på de fleste nettbrett det sisteåret, så her har Sony en liten jobb å gjøre. For eksempel har Samsung Galaxy Note 10.1 et batteri som bare er 1000 mAh større enn Sonys batteri, men her er batterilevetiden over dobbelt så god.

Selv hevder Sony at med normal bruk skal batteriet vare i 12 timer.

Den rimeligste versjonen av Xperia Tablet S er drøyt 3.000 kroner. Det er på nivå med konkurrentene, der trolig Samsung Galaxy Tab 10.1 2 er som som er den største konkurrenten.

Selv om Xperia Tablet S har svært mye bra å by på - og er et moderne nettbrett med en litt annerledes design, så trekker alle irritasjonsmomentene og den lave batterilevetiden karakter ned til en 4-er. Riktignok en sterk 4-er på grensen til 5.

Karakteren er et godt eksempel på hvor tøff konkurransen i nettbrettmarkedet har blitt.

Les også:

Testvinnere til halv pris - gjør et mobilkupp

Bygg PC selv: Slik gjør du det trinn-for-trinn

Sjekk denne lekre iPhone-høyttaleren

I PROFIL: Bretten på Sony Xperia Tablet S bidrar også til å skjule knappene og inngangen til SD-kortleseren.
I PROFIL: Bretten på Sony Xperia Tablet S bidrar også til å skjule knappene og inngangen til SD-kortleseren. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Slik blir Windows 8

TESTRESULTATER: Sony Xperia Tablet S sammenlignet med noen aktuelle konkurrenter. Merk at i Sunspider-testen er lite tall bedre.
TESTRESULTATER: Sony Xperia Tablet S sammenlignet med noen aktuelle konkurrenter. Merk at i Sunspider-testen er lite tall bedre. Foto: HjemmePC

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også