Test av prisgunstige nettbrett
En iPad eller to nettbrett?
Til prisen av den billigste iPad-utgaven får du to helt brukbare Android-nettbrett. Hva velger du?
Apples iPad har vært kongen i nettbrettmarkedet i flere år og har vært et viktig produkt for Apple, selv om de seneste tallene fra Apple kan tyde på at de har nådd en foreløpig salgstopp.
Hva dette skyldes vet vi ikke, men prisen kan kanskje være en medvirkende årsak?
Når den rimeligste modellen (iPad Air) koster 3790 kroner, så er det kanskje ikke rart at salget flater ut?
To nettbrett til prisen av én iPad
Til den prisen kan du faktisk få to helt brukbare Android nettbrett - og ha penger til overs. Ser vi bort fra Lenovo, som prismessig skiller seg ut i denne testen, så er snittprisen på de fire øvrige testdeltagerne cirka 1700 kroner.
Det gjør at du kan kjøpe to Android-nettbrett for mindre enn hva du må betale for én iPad.
Sammenligner vi mot den litt dyrere modellen, iPad Air 2 (4.690 kroner), så kan du faktisk kjøpe tre eksemplarer av vinneren i denne nettbrettesten for prisen av en iPad Air 2.
Legg også merke til at du for 4690 kroner også kun får en iPad- modell med 16 GB lagringsplass, noe vi synes er for lite på et premiumprodukt i 2015.
16 GB lagringsplass er også standard på de fleste rimelige Android-nettbrett, men her får du til gjengjeld som regel muligheten til å sette inn et minnekort som gjerne kan takle 64 GB.
Testdeltagerne
Men, hva får du egentlig for knappe 2.000 kroner i Android-nettbrettsegmentet? Jo, du får et 10,1 tommers nettbrett men en helt ok skjerm og hel ok ytelse.
Vi har med ett nettbrett som ikke overholder priskravet vårt, nemlig Lenovo Yoga 2 10. Det koster 2.400 kroner og er av den grunn ikke helt sammenlignbar. Vi valgte likevel å ta det med fordi du får forgjengeren (Yoga Tablet 10 HD+) for 1.990 kroner og forskjellen på de to Yoga-modellene er ikke påtrengende store. I tillegg synes vi det var ok å ha med et alternativ til de helt flate og litt like Android-nettbrettene.
Modellen fra Asus skiller seg også litt ut, siden denne kan kjøpes med tastatur. Da fremstår den nesten som en liten bærbar PC, men i denne testen har vi ikke lagt vekt på dette.
I denne testen har vi kjørt nettbrettene gjennom den vanlige rekken med testprogrammer vi bruker. Vi har testet batterilevetiden og vi har forsøkt å vurdere kvaliteten på skjermen. Vi har ikke testet kameraene spesielt, siden vi ikke tror det er en veldig viktig egenskap på et nettbrett.
Selv om nettbrettene er relativt like, så har de alle sine særegenheter. Asus kan som sagt kobles til et tastatur, Acer byr på HDMI-utgang, LG er spekket med morsomme og nyttige funksjoner, mens Lenovo har et annerledes design som også har en svært praktisk anvendelse.
Denne saken ble første gang publisert 19/05 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.