Samsung Galaxy S8+

Giganten

Samsung Galaxy S8+ er en gigantisk mobil som imponerer på mange områder, men den har også sine utfordringer.

FLOTT: Galaxy S8+ er utstyrt med en stor og god 6,2 tommers AMOLED-skjerm. Den buede skjermen er mest et designelement og en mindre viktig del av skjermen når du for eksempel ser film.
FLOTT: Galaxy S8+ er utstyrt med en stor og god 6,2 tommers AMOLED-skjerm. Den buede skjermen er mest et designelement og en mindre viktig del av skjermen når du for eksempel ser film. Foto: Hallvard Lunde
Først publisert Sist oppdatert

Den er lang og slank. Galaxy S8+ er med sin 6,2 tommers skjerm i 18,5:9-format er en telefon som på mange måter virker mindre enn hva skjermstørrelsen skulle tilsi. Formatet gjør Galaxy S8+ til en lang og smal mobil, noe som bidrar til at man faktisk stort sett klarer å betjene den med en hånd. Sammenligner vi Galaxy S8+ med iPhone 7 Plus, så er Samsung-mobilen faktisk fysisk mindre enn iPhone 7 Plus til tross for at den har en skjerm som er 0,7 tommer større. Det rammeløse designet og fraværet av en fysisk hjemknapp forklarer denne store forskjellen.

Les også: Anonym toppmobil, men lett å like

Tvilling

Designet på Galaxy S8 og storebror Galaxy S8+ er identisk, ser vi bort fra størrelsen. På grunn av det store og kantløse designet, har fingeravtrykksleseren blitt plassert på baksiden. En løsning vi har testet på flere mobiler både fra LG og Huawei – og er en løsning som fungerer godt når man blir vant til den.

Utfordringen for Galaxy S8+ er den lange og smale formfaktoren. Her blir det noen ganger rett og slett litt langt opp til fingeravtrykksleseren. Da må vi la fingrene «krabbe» opp langs mobilskjermen til vi komme høyt nok til i å aktivere fingeravtrykksleseren. I tillegg er den plassert rett ved kameraet og det er vanskelig å kjenne forskjell om man legger fingeren på kameraet eller fingeravtrykksleseren. Resultatet av dette at man lett for fettede fingermerker på objektivet, noe faktisk kameraappen selv varsler om dersom det skjer.

Les også: Test av Xperia XZ Premium

I daglig bruk opplevde vi likevel ikke plasseringen av fingeravtrykksleseren som noen stort problem. Dersom man bruker funksjonen der man låser opp mobilen med ansiktet – eller øynene (iris), så er det sjelden man trenger å bruke fingeravtrykksleseren. Ansiktsopplåsningen er ikke en sikker låsing av mobilen, men fungerer godt om man ikke er redd for at noen kan klare å åpne telefonen ved hjelp av et bilde av deg. De sikre variantene er irisskanneren og/eller fingeravtrykksleseren.

NABO: Objektivet er nærmeste nabo til fingeravtrykksleseren (th). Det innebærer at man rett som det er hviler fingeren på objektivet og ikke leseren, med fingermerker på objektivet som resultat.
NABO: Objektivet er nærmeste nabo til fingeravtrykksleseren (th). Det innebærer at man rett som det er hviler fingeren på objektivet og ikke leseren, med fingermerker på objektivet som resultat. Foto: Hallvard Lunde, SMART+

Glatt

En litt større utfordring er at telefonen er veldig glatt. Samsung har laget en design der den avrundede Infinity-skjermen nesten sømløst glir over i en like glatt og polert bakside. Den polerte glassoverflaten gjør at telefonen lett glipper ut av et par vårtørre hender. Vi erfarte også at den nesten gled av et kafébord som ikke var 100 prosent i vater. Dette er med andre ord mobilen som du ikke legger fra deg på en glatt og skrå overflate ustraffet. Et deksel er uansett å anbefale.

Spesifikasjoner: Samsung Galaxy S8+

  • OS: Android 7.0
  • Skjerm: 6,2 tommer AMOLED
  • Oppløsning: 1440 x 2960, 529 PPI
  • Prosessor: 2,3 GHz Octa Core
  • RAM: 4 GB
  • Lagringsplass: 64 GB
  • Minnekort: Ja, opp til 256 GB
  • Kamera: 2x, 12 MP, f/1,7
  • Ansiktskamera: 8 MP
  • 4G: Cat. 16/13 1000/150 Mbits
  • WiFi: 802.11 a/ac/b/g/n
  • Batteri: 3500 mAh
  • Størrelse: 73,4 x 159,5 x 8,1 mm
  • Vekt: 173 gram
  • Annet: IP68

Les også: Telefonen som tåler alt

Ryddig

Samsung har gjort småting i grensesnittet for å modernisere brukeropplevelsen. For det første er ikke telefonen helt nedlesset med ulike preinstallert apper og det er gjort noen designmessige endringer av visuelle elementer som apper og menyer. Vi liker godt funksjonen der «appskuffen» vippes opp fra bunnen av skjermen. Samsung har nå også en søkemulighet, slik Sony har hatt i flere år. Det gjør det lett og raskt å finne apper som man ikke vil ha på skrivebordet.

I bruk opplever vi også at Galaxy S8+ er mindre masete enn tidligere toppmodeller og vi synes brukeropplevelsen også har fått seg et løft.

Det finnes fortsatt ting som kan fikses, som at man må trykke i søkefeltet for å få opp tastaturet når man drar ned søkemenyen for å søke etter en app.

Det vi forstår litt mindre av er den dedikerte «Bixby»-knappen på mobilens venstre side. Den åpner «Bixby». Bixby er Samsungs svar på Apples Siri, Alexa fra Amazon og Google Assistent. På Galaxy S8+ er det kun en variant av «Google Nå!» som åpner seg når vi trykker inn Bixby-knappen. En slags nyhetsfeed. Planen er at Bixby i større grad skal kunne ta imot talekommandoer og utføre andre oppgaver for brukerne, men akkurat nå framstår Bixby-knappen både som litt unødvendig og ubrukelig. Vi får håpe Samsung åpner for at brukerne selv kan bestemme hva knappen kan brukes til, fram til Bixby er ferdig utviklet. I dag så er knappen låst til Bixby. Ekstra irriterende er det at knappen gjør at noen ganger uforvarende åpner Bixby når man egentlig skal gjøre noe annet.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Skjerm

Det mest iøynefallende med Galaxy S8+ er skjermen. Den 6,2 tommers store AMOLED-skjermen er suveren på alle måter. Den har en svært god lysstyrke, også i skarpt sollys. Her er den faktisk et par hakk bedre enn Sony Xperia XZ Premium. Summen av god oppløsning (2960 x 1440 piksler), et svært godt sortnivå, god kontrast og gode farger gjør det til en nytelse å bruke Galaxy S8+ til film og andre multimedieoppgaver.

Skjermen med de buede kantene er også et vesentlig element i designet til Galaxy S8+. Hvorvidt man liker den avrundede formen eller en mer flat skjerm, er nok både en vanesak og en smakssak.

Personlig synes vi den buede delen av skjermen er lite nyttig og at buene noen ganger lager en skyggeeffekt på skjermen som bidrar til at skjermen føles mørkere på sidene enn i midten av skjermen.

Blir utfordret på ytelse

Galaxy S8+ er en superrask og god mobil. Den yter godt i alle våre ytelsestester, men er på ingen måte noe mer enn et knapt hestehode foran mobiler som Huawei Mate 9 Pro og Xperia XZ Premium leverer for eksempel et bedre resultat i nettlesertesten Browsermark. I bruk glir det meste veldig greit og vi merker sjelden eller aldri at telefonen henger eller bruker unødvendig lang tid på de ulike oppgavene vi setter den til å løse.

Der Galaxy S8+ virkelig imponerer er på batterilevetiden. Her klokket vi inn 18 timer og 25 minutter i vår videoavspillingstest. Det er det beste resultatet vi har hatt siden vi målte «skandalemobilen» Note 7 i fjor.

Likte du denne saken? Følg oss på Facebook!

MYK: Galaxy S8+ er en gigantisk mobil, men fremstår likevel som mindre enn hva den faktisk er. De myke og buede linjene bidrar til det.
MYK: Galaxy S8+ er en gigantisk mobil, men fremstår likevel som mindre enn hva den faktisk er. De myke og buede linjene bidrar til det. Foto: Hallvard Lunde, SMART+

Polert kamera

Kameraet på Galaxy S8+ er faktisk det samme som på Galaxy S7. Der Samsung har gjort endringer, er på programvare og i tillegg er ansiktskameraet oppgradert til et åtte megapiksels kamera.

Selv om kameraet ikke har fått den største overhalingen, så betyr det ikke at kameraet er dårlig. Kameraet på Galaxy S7 er nemlig svært bra. Vi testet kameraet på Galaxy S8+ mot Sony Xperia ZX Premium. Her ser vi at Samsung gjør en utrolig bra jobb på programvaresiden. Spesielt nattbildene er bra, men lyskilder i bildet kan noen ganger bli i overkant framtredende. Samsung treffer også godt på farger og leverer bilder med god skarphet og er i tillegg god på kontraster, noe som bidrar til en fin dynamikk i bildene.

Her ser du noen bilder tatt med Galaxy S8+: