Test: LG Optimus Vu P895
Test av brettmobil
LG Optimus Vu har alt du vil ha fra en toppmobil, men sliter med en litt merkelig formfaktor.
LG Optimus Vu er en merkelig mobiltelefon. Mest fordi den ser ut som et lite nettbrett. Den hvite versjonen av telefonen ligner faktisk litt på iPad mini, bare enda mindre.
Bildeformat
Grunnen til at Optimus Vu oppfattes slik er ikke bare at den har en stor skjerm på 5 tommer, men at denne skjermen er i 4:3-format. Det vanlige på andre mobiler med storskjerm er 16:9 eller 16:10, altså et langt smalere format.
Det gjør at de aller fleste nok vil oppfatte Samsung Galaxy Note II som mer lommevennlig enn Optimus Vu, til tross for at Note 2 har større skjermdiagonal med 5,5 tommer. Telefonen blir rett og slett veldig bred på grunn av 4:3-formatet.
Når det er sagt er den også ganske tynn med en tykkelse på bare 0,85 cm. Det gjør at det er mulig å ha den i bukselomma, bare du ikke går med alt for trange bukser.
Velspekket
Maskinvaren ellers er det ikke noe å si på. Optimus Vu kjører på en firekjerners 1,5 GHz Nvidia Tegra3-brikke. Den har 1 GB RAM og 32 GB intern lagring. Kameraet har en oppløsning på 8 megapiksler, og filmer selvsagt også i full HD. Den 5 tommer store IPS-skjermen har en oppløsning på 1024 x 768 piksler, noe som gir en pikseltetthet rett i underkant av hva Note 2 leverer.
Her finner du også NFC-funksjon innebygget, og med i pakken finnes et par RFID-kort som kan brukes til å endre innstillinger på telefon. For eksempel kan du klistre en av brikkene på dashbordet i bilen din, og stille inn at når du drar mobilen over brikken endrer den automatisk til bilnavigasjon.
Det Optimus Vu mangler er LTE-støtte og minnekortplass. Med 32 GB lagring er det ikke like kritisk med minnekort, men vi hadde ikke sagt nei takk til LTE.
Med penn
I likhet med Samsung Note-mobilene har også LG lagt ved en penn, eller en såkalt stylus om du vil. Både det og skjermstørrelsen gjør Optimus Vu til en direkte konkurrent til Samsung Note og Note 2.
Av en eller annen grunn fulgte ikke denne pennen med vårt testeksemplar av Vu. Vi har dermed ikke fått testet akkurat dette. Det går dog an å skrive på skjermen med fingeren, og ut fra hva vi har fått vite om LGs stylus, fungerer ikke dette like tilfredsstillende på Vu som på Galaxy Note 2.
For det første vil ikke stylusen fungere på berøringsknappene nederst på telefonen, dermed kan du ikke navigere deg rundt bare ved hjelp av pennen. For det andre greier ikke Vu å registrere trykk, altså hvor hardt du skriver eller tegner. Du får altså lik strek hele tiden. På Note kan streken bli tynnere og svakere når du skriver lett, og mørkere og tykkere når du skriver hardere, noe som gjør Note langt mer egnet til både skrift og tegning.
Stylusen til LG kan heller ikke festes til mobilen på noen måte, dermed er den dømt til å forsvinne.
Det Optimus Vu har er en egen fysisk notatknapp på toppen av telefonen. Et klikk på denne og du får en skjermdump du kan skrive og drodle på. Det eneste vi synes var litt irriterende var at vi ofte tok feil av denne knappen og låseknappen som også sitter oppå telefonen.
Kraftig nok
Det er som sagt ikke noe i veien med maskinvaren til LG Optimus Vu. Ytelsestestene våre viser også gode resultater helt oppe på linje med de andre toppmobilene i markedet. Den scorer litt over lillebroren LG Optimus 4X HD på det meste, men litt under kraftpakker som Samsung Galaxy SIII, Note 2 og HTC One X+. Også iPhone 5 ligger bedre an på de testene hvor det er mulig å sammenligne de to telefonene (som SunSpider).
I praktisk bruk virker mobilen både rask og responsiv, og det meste vi opplevde av problemer under testperioden var at Google Chrome avsluttet helt uten varsel èn gang. Ikke noe å klage på altså.
Du får heller ikke noe problemer med å kjøre 3D-spill her, noe som betyr at du kan gjenoppleve klassikere som Max Payne og GTA3 på mobilen.
Foto og video
LG har aldri vært kjent for å levere spesielt rå kameraer på mobilene sine, og det får du heller ikke her. Når det er sagt er det slettes ikke de verste bildene Optimus Vu sitt 8 megapikselkamera leverer fra seg.
Forstørrer du dem ikke opp for mye ser de både skarpe og fine ut. Zoomer du helt inn på pikslene vil du straks oppdage korn og støy, selv under gode lysforhold. Da vi du også se at skarpheten ikke er på topp, men veldig graverende er det ikke.
Videoopptakene i full HD er også fullt brukbare. Her dukket det opp litt komprimeringsstøy innimellom, og skarpheten er ikke så fin som vi gjerne ville hatt den, men opptakene fremstår absolutt som HD.
Greit batteri
Vi vil kalle batteritiden til LG Optimus Vu akseptabel, men ikke noe mer enn det. En såpass stor skjermflate som Optimus Vu har drar nødvendigvis litt strøm, men mobilen har en batterikapasitet på 2080 mAh, mens vanlige mobilbatterier pleier ligge rundt 1600 mAh. Det gjør at det holder å lade Optimus Vu hver natt for å greie deg gjennom dagen (ved normalt bruk).
På vår filmavspillingstest greide Vu ca. 5 timer avspilling på en lading, noe som er litt lavt. Til sammenligning greide Samsung Galaxy Note 2 nesten 9 timer.
Pussig mobil
Å sette en endelig karakter på LG Optimus Vu er ikke enkelt. På den ene siden får du her en rimelig kraftig mobil med stor skjerm for bare 3.500 kroner.
På den annen side er mobilen litt uhåndterlig på grunn av bredden. For et par hundrelapper får du dessuten den originale Galaxy Note. Den har riktignok bare dobbeltkjerneprosessor og 16 GB lagring (pluss minnekort), men en bedre notatfunksjon dersom det er avgjørende.
Galaxy Note 2 er definitivt en bedre mobil, men da må du koste på mer enn en tusenlapp ekstra.
4:3 formatet på skjermen får mobilen til å skille seg litt ut fra mengden, og fungerer veldig bra både til bildevisning og nettsurfing. Ved filmavspilling må du dog regne med sorte kanter oppe og nede på de aller fleste videoer.
LG Optimus Vu er en pussig mobil, og kan bli et valg for noen rett og slett på grunn av prisen. Du får nok likevel mer igjen for pengene ved å spytte i noen hundrelapper til og gå for Samsung Galaxy SIII eller LG Nexus 4.
I skrivende stund fant vi LG Optimus Vu P895 billigst hos www.lefdal.no til 3.495 kroner.
Testresultater:
- Quadrant : 4742
- Linpack Singel : 52.725 MFLOPS
- Linpack Multi : 97.214 MFLOPS
- Sunspider : 1387,3 ms
- Browsermark 2 : 1067
- Peackeeper : 515
Testbilder fra LG Optimus Vu P895
Testbilde. |
Testbilde. |
LG Optimus Vu P895
Makro. |
Videobilde. |
(Klikk på bildene for original størrelse.)
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 22/11 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.