Test: Samsung Gear S

Smart nok?

Men er den smart nok? Vi har testet Samsungs smartklokke Gear S.

Sist oppdatert
PEN: Gear S er en pen klokke. Selve klokkebildet kan du skifte akkurat som du vil.
PEN: Gear S er en pen klokke. Selve klokkebildet kan du skifte akkurat som du vil.

Smartklokkealderen er over oss. Aktører som LG, Motorola, Google, Microsoft og Samsung står i kø for å selge oss nye og smartere klokker. De fleste kombinerer funksjoner som handler om trening, meldinger og informasjon. Men på Gear S har Samsung tatt det et par skritt videre. Den viktigste endringen i forhold til forgjengeren Gear 2, er at Gear S er en fullverdig mobil med eget SIM-kort. Med Gear S har du rett og slett en mobil på armen. I tillegg har den innebygd GPS, barometer, UV-måler og selvsagt en pulsmåler.

Som de fleste andre smartklokkene på markedet, må også Samsung Gear S ha et «moderskip» i form av en Samsung-mobil. Til forskjell fra alle andre smartklokker kan Gear S klare seg mer eller mindre uten «moderskipet» når smartklokken først er satt opp. I praksis vil du likevel ønsker å ha den synkronisert til mobilen av flere årsaker. I tillegg trenger du koblingen til mobilen hver gang en ny app skal installeres på klokken.

Den har vokst

Designet på Galaxy Gear S er nydelig, noe den 2 tommers buede OLED-skjermen i høy grad bidrar til. På mange måter ser Gear S ut som en krympet og buet versjon av Galaxy S5. Sammenlignet med forgjengeren Gear 2, så har Gear S vokst noe. Den er blitt litt bredere og 2.5 millimeter tykkere. Visuelt er ikke dette en klokke som «forsvinner» diskret på håndleddet, men den står fram og krever en viss mengde med oppmerksomhet. Det er mange som i testperioden vår har lurt på hva det er vi har på armen. Selv om design og byggekvalitet er utmerket, så synes vi personlig at den er litt for tykk.

Virker det?

Ja, svært mye virker veldig bra på Gear S. Vi likte godt mobilfunksjonaliteten på forrige modell (Bluetooth mot «moderskipet»). På Gear S har Samsung tatt dette et skritt videre og utstyrt klokken med et eget SIM-kort. Det gjør at du kan stikke av gårde på en treningstur eller en tur i butikken – og telefonen kan trygt ligge igjen hjemme. Ringer det, kan du bare svare med Gear S. Du må da enten finne deg i at alle rundt deg hører hva som blir sagt eller du må koble til et trådløst (Bluetooth) hodesett til klokken. På mange områder fungerer klokken utmerket. Du slipper å løpe og lete etter mobilen når du henger over grytene på ettermiddagen og du er tilgjengelig selv om du bare skal en kort tur i garasjen. Innendørs så skal klokken samvirke med mobilen, der en samtale til mobilen blir rutet videre til klokken via Bluetooth. Dette fungerte ikke alltid like godt hos oss og vi fikk ofte melding om at Bluetooth-var koblet fra. Her går det nok mest på rekkevidden, men selv om telefonen åpenbart var innen rekkevidde koblet klokken seg fra mobilen.

LITT TYKK: Smartklokken Gear S er litt i tykkeste laget etter vår mening.
LITT TYKK: Smartklokken Gear S er litt i tykkeste laget etter vår mening.

Grei navigering

Samsung har fått til en brukervennlig og relativt intuitiv meny på Gear S. Med bare en hjem-knapp, må resten av funksjonene styres ved hjelp av sveiping. Sveiper man til høyre kan man lese meldinger fra alle apper man har gitt lov til å «snakke» med klokken. Her har Samsung gjort en god jobb og klokken kan vise meldinger fra nær sagt alle apper du har på telefonen – uten at disse er tilpasset Gear S på noen måte.

Spesifikasjoner: Samsung Gear S

  • Operativsystem: Tizen OS
  • Skjerm: 2 tommer AMOLED
  • Oppløsning: 360 x 480 punkter
  • Prosessor: 1 GHz Dual Core
  • RAM: 1 GB
  • Intern lagringsplass: 4 GB
  • Kamera: Nei
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • SIM-kort: Ja
  • GPS: Ja
  • Batteri: 300 mAh
  • Størrelse: 39,9 x 58,1 mm
  • Tykkelse: 12,5 mm
  • Vekt: 39,8 gram
  • Annet: IP67-klassifisert (støvtett/vanntett), utskiftbar reim

Sveiper du til venstre får du opp inntil fire favorittapper og sveiper du oppover dukker alle appene du har på Gear S opp. Hjemknappen tar deg alltid tilbake til startskjermen.

Treningsfunksjoner

I tillegg til den innebygde treningsloggeren på Gear S, så kan du også laste ned din favorittapp og bruke den mot klokken. Ikke alle apper er klare for Gear S, men i skrivende stund finnes det Gear S-tilpassede apper for Endomondo, Runtastic, MapMyRun og en del andre mindre kjente apper. Vi forventer også at populære treningsapper som Strava og Runkeeper også relativt raskt vil støtte Gear S. Vi har så langt kun testet Gear S mot den innebygde treningsappen og Endomondo. Sistnevnte fungerer helt greit. Konfigurerer du Gear S slik at Endomondo dukker opp med to trykk på Hjem-knappen, får du raskt et bilde av hvor lenge du har trent, distanse og fart. I tillegg kan du vise antall kalorier forbrukt og hvilken puls du har.

Og akkurat pulsmåleren er vi litt usikre på. Vi slet lenge i starten med å få den til å vise en antatt riktig puls. Selv etter en halvtime på sykkelen, viste den innebygde pulsmåleren at vi fortsatt befant oss på en rolig hvilepuls. Vi har også relativt ofte opplevd at pulsmåleren ikke klarer å måle pulsen vår. Det ble litt bedre da vi strammet remmen et hakk, slik at klokken satt strammere over håndleddet. Den innebygde treningsappen (S Health) fungerer faktisk bedre enn pulsen som vi fikk ut av Endomondo, men målt mot et pulsbelte og manuelle tellinger, opplevde vi dessverre litt for ofte at pulsen fra S Gear lå altfor lavt i forhold til den faktiske pulsen. Det gjør at Gear S i praksis ikke kan brukes som en seriøs treningsklokke.

Slapt batteri

Den absolutt største skuffelsen med Gear S er likevel batterilevetiden. Med aktiv bruk holder batteriet knapt en halv dag. Det hjelper selvsagt litt at Samsung har inkludert et lite batteri i selve dokkingstasjonen der klokken lades, slik at du kan lade klokken selv når du ikke har umiddelbar tilgang til strøm, men vi kommer ikke unna at batterikapasiteten er en stor utfordring.

Vi oppdaget raskt at ved å skru av det meste av meldingstjenestene og å bruke en del funksjoner litt forsiktig (som pulsmåleren), så klarte vi oss gjennom en hel dag. Men du må regne med å lade hver natt og du må passe på at klokken er fulladet før du legger ut på en litt lenger treningstur.

Konklusjon

Etter et noen uker med Gear S er det helt klart mye ved Gear S vi liker og vi tør påstå at Gear S trolig er den beste og mest funksjonsrike smartklokken vi har prøvd til nå. På vår toppliste over gode funksjoner står mobilfunksjonaliteten og at den kan brukes sammen med treningsapper som Endomondo. At pulsmålingene ikke er til å stole på er selvsagt en liten skuffelse.

Selv om man også kan svare på og skrive meldinger på klokken, så er nok skjermen for liten til at det er veldig praktisk. Vi nøyde oss stort sett med å svare på meldinger der vi kunne svare ok, ja eller nei. Og det er jo også et svar. Til lengre meldinger blir Gear S raskt upraktisk som skriveredskap.

Kan du leve med den begrensede batterilevetiden og at pulsmåleren er litt unøyaktig, så er Gear S en av de morsomste gadgetene du kan eie ved starten av 2015 – om du har 3.000 kroner å bruke.

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også