Førsteinntrykket av iPhone 5S
Slik er iPhone 5S
Slik er vårt førsteinntrykk av iPhone 5S.
Det er nå halvannen måned siden Apple lanserte sine to nye mobiler, den nye toppmodellen iPhone 5S og mobilen som ryktene ville ha det til skulle være en billigmobil, iPhone 5C, men som er alt annet enn billig. Fredag 25. oktober kom begge til salgs i Norge.
Nesten helt lik
iPhone 5S er visuelt mer eller mindre identisk med forgjengeren iPhone 5. Det eneste som skiller de to modellen er at iPhone 5S har fått en ring rundt hjemknappen i forbindelse med fingeravtrykksleseren TouchID.
På baksiden vil man også kunne legge merke til det ekstra LED-lyset på blitsen. Apple kaller det også for True Tone-blits, en funksjon som skal kunne tilpasset fargen på blitslyset til fargen i rommet slik at for eksempel bilder av personer skal se mer naturlig ut.
Innmaten styres av iOS 7, som ble lansert samtidig med iPhone 5S. iOS 7 har fått et helt nytt utseende og flere nye funksjoner.
Imponert av fingeravtrykkleseren
Det vi var mest spent på var om fingeravtrykksleseren er like bra som Apple hevder og som enkelte tester kan tyde på. Selv om det er rapporter om at man kan bruke både nesa og andre kroppsdeler for å åpne mobilen med fingeravtrykksleseren, så er nok Apples formål at brukervennligheten skal økes uten at det går ut over sikkerheten.
Konfigurasjonen av fingeravtrykksleseren er enkel. Det er bare å følge instruksjonene på skjermen. I bruk fungerer det også enkelt. Er telefonen låst er det bare å gi hjemknappen et lite trykk og så vente til mobilen åpner seg. Førsteinntrykket av denne løsningen er god og gjør at man slipper å måtte skrive inn koden flere titalls ganger om dagen. Du kan også bruker fingeravtrykksleseren for å bekrefte kjøp i Apple Store. Du slipper likevel ikke helt unna passordet ditt. Du må nemlig hver 40. time skrive inn et passord. Dette er en ekstra sikkerhetsfunksjon for å sikre seg i tilfelle mobilen har havnet i feil hender.
Bedre kamera?
Nest etter fingeravtrykksleseren er det kameraet vi er spente på. Apple har økt størrelsene på bildesensoren en smule. Det er fortsatt 8 megapiksler som gjelder men pikselstørrelsen er økt litt, noe som skal gi bedre bilder i dårlig lys. Likevel er 8 megapiksler en del lavere enn hva konkurrenter som Galaxy S4 og LG G2 leverer og mye lavere enn Nokia Lumia 1020.
Førsteinntrykket av bildekvaliteten er god. Før vi har fått tatt våre vanlige testbilder, så er det vanskelig å si om kvaliteten på bildene er vesentlig forskjellig fra iPhone 5.
En funksjon som kommer til å bli populær er muligheten for sakte film. Her tar kameraet 120 bilder i sekundet og spiller av etter på i normal hastighet. Når du ser gjennom filmen kan du selv justere når «slow motion»-effekten skal starte og stoppe. Dette er en enkel og snedig måte å lage tøffe filmeffekter på. I tillegg har man via iOS 7-oppdateringen også fått muligheten for å ta kvadratiske «Instagram»-bilder med pålagte effekter.
Rå ytelse?
En ny prosessor, A7, med 64 bits arkitektur er også på plass i iPhone 5S. Det betyr muligheten for mye større «regnekraft» og gjør det mulig å lage apper som kan gjøre mer avanserte oppgaver enn tidligere. Foreløpig finnes det trolig ikke så mange apper som utnytter kraften i A7-prosessoren til fulle, men Apple nevner selv et par stykker: Sing! Karaoke og Infinity Blade III.
Nesten like interessant er det å se hva utviklerne kan få ut av bevegelsesprosessoren M7. Her tipper vi mange utviklere av spill og helseapper vil finne på mye morsomt. Blant apper som alt skal utnytte bevegelsesprosessoren er Strava og MotionX 24/7.
Apple har ikke rørt skjermen på iPhone 5S. Det betyr at det er samme retinaskjerm som sitter i iPhone 5. Den henger fortsatt mer enn godt nok med, selv om den er liten i forhold til gigantskjermene til Samsung Galaxy Note III og til Sonys supermobil Xperia Z1.
Dette koster iPhone 5S
I forhold til iPhone 5 har startprisen på Apples toppmodell steget med 900 kroner fra 4890 til 5790 kroner. Deretter stiger det bratt til 7590 kroner om du vil ha 64 GB lagringskapasitet.
Det som mange trodde skulle bli Apples rimelige mobil, iPhone 5C, har fått samme startpris som iPhone 5 hadde, nemlig 4890 kroner.
Det som er blitt Apples billigmobil er iPhone 4S med 8 GB internminne. Den koster 3290 kroner.
Verdt å oppgradere?
Det er for tidlige å trille karakter på iPhone 5S før vi har fått testet den ordentlig, men at det er en telefon som hører hjemme i toppsjiktet er helt sikkert. Som verdens første mobil med 64 bits arkitektur og en kraftig prosessor, så blir nok iPhone 5S en mobil som får lang levetid.
Har du iPhone 5 i dag, ser vi ikke noen åpenbare grunner til å oppgradere med mindre du absolutt vil ha det nyeste og råeste fra Apple.
Har du iPhone 4S kan du også trygt beholde den en stund til og kanskje håpe på at den holder til du kan kjøpe iPhone 6 - eller kanskje blir det iPhone Air?
Har du iPhone 4 og eldre vil du nok oppleve en reell økning i både opplevd kvalitet og ytelse om du kaster deg over en iPhone 5S.
Førsteinntrykket av iPhone 5S er godt og vi lar oss imponere over fingeravtrykkleseren og våre første forsøk med kameraet virker også lovende.
Les også:
Test: Sonos Play:1 - super lyd i små rom
Test: LG G2 - mobilen med knappene på baksiden
Slik er Microsoft Surface 2 Pro
Her er Apples nye iPad Air og iPad mini
Denne saken ble første gang publisert 28/10 2013, og sist oppdatert 02/05 2017.