LG G Watch R W110
Rundt tekno-ur
LG G Watch R har overbevist oss om at smartklokker har en fremtid, selv om den ikke er perfekt.
Da ryktene rundt smartklokkene begynte å surre for noen år siden må jeg innrømme at jeg ikke syntes det hørtes spesielt spennende ut. Selv har jeg knapt brukt klokke på armen siden mobilene fikk fargeskjerm.
Første forsøk fra Samsung med Galaxy Gear som kom i fjor overbeviste ikke akkurat massene, men konseptet har modnet for hver nye modell som har kommet. Samsung har fulgt opp med Gear 2 og nå sist med Gear S (som vi ennå ikke har testet). Også Apples variant er på vei.
Rund klokke
LG på sin side kom egentlig med sin første mobilklokke, GD910, allerede i 2009. Tidligere i år lanserte de G Watch, før de nå altså har kommet til G Watch R.
Den store forskjellen på forgjengeren og G Watch R er nok først og fremst formen. G Watch R har nemlig en rund skjerm som en tradisjonell klokke. Den er også 0,25 mm tynnere, uten at vi tror noen merker forskjellen.
Det at klokken faktisk er rund får den definitivt til å se mer klokkeaktig ut. Med de firkantede smartklokkene blir det i overkant tydelig at du faktisk går med en skjerm stroppet fast rundt håndleddet.
G Watch R er nok litt tykk med sine 9,7 mm, og mange vil nok synes at den fortsatt er for klumpete å tung til å være ordentlig komfortabel. Vi ble dog fort vant til den, og vi tror ikke den vekker større oppsikt en et kraftig herreur.
Tilbehør
Spesifikasjoner LG G Watch R
- Operativsystem: Android Wear
- Rem: Skinnrem, 22 mm
- Skjerm: 1,3 tommer, P-OLED
- Batteri: 410 mAh
- Prosessor: 1,2 GHz Qualcomm® Snapdragon™ 400
- Tilkoblinger: Bluetooth 4.0
- Minne: 512 MB RAM / 4 GB ROM
- Sensorer: 9 aksler, PPG, barometer
- IP-klasse: Støv- og vanntett (IP67)
- Størrelse: 46,4 x 53,6 x 9,7 mm
- Vekt: 62 g
Laveste nettpris: 2490 kroner hos Netonnet.no
Det er viktig å være klar over at G Watch R er et mobiltilbehør, ikke egentlig et enkeltstående produkt. Den trenger å pares med en mobiltelefon, og den må ha kontakt med telefonen for å fungere optimalt.
Den vil selvsagt fortsatt vise tiden, men et lite skysymbol med en strek over indikerer at den ikke har kontakt med mobilen lenger. Apper som ikke krever tilgang til internett eller ressurser på telefonen kan også brukes.
Her blir nok Samsung Galaxy Gear S et bedre alternativ for dem som vil ha en uavhengig enhet siden den har plass til SIM-kort.
Et annet viktig aspekt er batteritiden. Vår erfaring var at om vi ladet den på morgenen en dag, så holdt den til kvelden dagen eter, altså ca. 1½ døgn.
Det er ikke altfor lenge, men gjør i alle fall at du slipper å bekymre deg for å gå tom for strøm i løpet av dagen. Positivt er det også at klokken lader raskt. Det tar under timen å fullade den.
Bra skjerm
Skjermen er av typen P-OLED og har en oppløsning på 320 x 320 piksler, noe som gir et svært skarpt bilde med tanke på at skjermen bare er 1,3 tommer stor.
320 piksler får du selvsagt bare horisontalt eller vertikalt midt på klokken ettersom det runde displayet gjør at du ikke har hjørner. Det gjør ikke så mye når det er snakk om rene klokkefunksjoner som jo fungerer sært bra på en rund flate. Varsler og apper på klokken vil dog kunne miste informasjon ned mot hjørnene. Heldigvis kan du da bare trekke varslet litt opp for å få sett alt. I det store og hele synes vi ikke det var problematisk med rund skjerm.
Lysstyrken er også svært god. Vi brukte den konstant på laveste lysstyrke, og følte aldri noe behov for å skru den opp. Det virker også positivt inn på batteritiden.
Android Wear
LG G Watch R bruker en miniversjon av Android som operativsystem, kalt Android Wear. Dette i kontrast til Samsung som bruker sitt eget operativsystem Tizen på sine Gear-klokker.
Vi liker Android Wear-opplevelsen, og grensesnittet virker både responsivt, raskt og stabilt. Vi opplevde aldri noe heng eller krasj eller noe lignende.
Vi vet ikke hvordan det står til med App-utvalget på Galaxy Gear, men søker du på Wear i Play-butikken får du raskt opp en mengde apper for Android Wear. Disse installerer du på mobilen din, hvorpå de automatisk dukker opp i app-oversikten på klokken.
Og her er det en del morsomme apper. «Wear Camera» lar deg bruke klokken som søker og fjernutløser for mobilkameraet.
«Find my phone» spiller av lyd på telefonen din i tilfelle du ikke finner den, mens «Wear Mini Launcher» gir raskere tilgang til appene dine ved å bare sveipe til høyre. Uten denne må du tappe på klokken og bla deg helt nederst i menyen til Start-valget. Det er litt tungvint i lengden.
Ellers finnes det mange små minispill du kan spille rett på klokkeskjermen, og til og med en egen nettleser for bruk med klokken. Den så vi ikke helt nytten i både på grunn av skjermoppløsningen, og den runde skjermen, men morsomt at det faktisk er mulig å surfe nettet fra håndleddet.
Stemmestyring
Siden klokkeskjermen tross alt er det lagt opp til at du først og fremst skal gi kommandoer til klokken via stemmestyring. Nå finnes Googles stemmegjenkjenning ikke offisielt på Norsk, så dermed må du snakke engelsk til klokken. Det fungerer passe greit, men i de aller fleste tilfeller foretrakk vi å heller få gjort det vi skulle via berøringsskjermen.
Et unntak er korte beskjeder via melding eller mail. Selv om stemmekommandoer må være på engelsk, så fungerer det fint å diktere på norsk. Dermed kan du raskt svare kort på meldinger du får inn på klokken.
Feilfritt er det ikke, men prater man veldig tydelig fungerer det overraskende bra og er svært praktisk når man for eksempel sitter og kjører.
Sensorer
Klokken har nok av sensorer. Den har både akselerometer, gyroskop, kompass, pulsmåler og barometer. Den kan fungere som et treningsarmbånd med både skritteller og pulsmåler, eller som navigasjonshjelp med navigasjon direkte på klokken (via mobilen).
Det den ikke har, som du får hos Samsung, er kamera og høyttaler. Kameraet kan vi alltids greie oss uten siden vi har mobilen i lomma uansett, men høyttaleren er et savn.
Når det rister i håndleddet og skjermen viser at du får en innkommende samtale, da føles det litt uelegant å ikke bare kunne svare på samtalen rett på klokken. Det er kanskje ikke i alle situasjoner man ønsker å stå å snakke inn i håndleddet, men da hadde man i alle fall hatt valget.
Litt dyr
Til et tilbehør å være så synes vi prisen på 2500 kroner er litt stiv. Likevel synes de fleste smartklokker å legge seg over 2000 kroner. Noen mangler gjør at vi på ingen måte ser LG G Watch R som den perfekte smartklokke. Vi ønsker oss både høyttalerfunksjon, NFC og SIM-kort.
Likevel oppnådde LG G Watch R en viktig ting. Vi har ikke lyst å slutte å bruke den. Selv når man har mobilen i lomma er det så uendelig mye enklere å sjekke meldinger og mail på håndleddet.
Selv med fastmontert mobil i bilen virker det langt mindre distraherende å kaste et blikk ned på håndleddet enn bort på mobilskjermen, og ikke minst så gir den runde formen den litt mindre volum og gjør den, etter vår mening, mer behagelig å ha på seg. Det gjør at vi gleder oss til fortsettelsen.
Denne saken ble første gang publisert 20/11 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.