En finsk kjempe
Nokia Lumia 1520
Det har kommet mange kjemper fra Finland. Nokia 1520 er en av dem.
Lumia 1520 er den hittil største Windows-mobilen fra Microsoft-oppkjøpte Nokia. En seks tommers skjerm og egenvekt på 206 gram gjør Lumia 1520 både litt større og litt tyngre (+38 gram) enn for eksempel storselgeren Galaxy Note 3 fra Samsung.
Størrelsen på Lumia 1520 gjør også sitt til at dette ikke er en mobil det er naturlig å gå rundt med i lommen. Her trenger du dressjakke eller veske.
Størrelsen gjør også at vi får brukt en funksjon som kom i Nokias "black"-oppdatering - nemlig plass til fire fliser horisontalt på skjermen. Det gjør at vi får plass til flere apper på skjermen uten å måtte skrolle. Man kan like eller mislike flisene på Windows Phone, men når man har kommet over at de er litt mer tungvinte å plassere enn på Android - så fungerer det godt.
Kjapp
Lumia 1520 er Nokias første Lumia-mobil med fire prosessorkjerner. Det gjør at mobilen svært kjapp og responsiv. Ytelsesmålingene våre viser at den i to av våre tre tester vi bruker på Windows-mobilene er bedre enn Nokia Lumia 1020.
Det gigantiske batteriet leverer også varene og i vår test klokket vi Lumia 1520 inn på 7 timer og 50 minutter. Det er ett minutt bedre enn Galaxy Note 3.
Bra kamera
Lumia 1520 har "bare" fått et 20,7 megapikselkamera mot Lumia 1020 som kan by på et kamera med 40 megapikslers oppløsning. Oppløsningen gjør at Lumia 1520 legger seg i samme klasse som Sony Xperia Z1 og Z2.
Ytelsene til kameraet er jevnt over godt. Det klarer seg godt i dårlig lys, men sliter litt med å fokusere presis når det blir for mørkt. Da ble vår løsning å sette fokus manuelt i Nokias gode fotoapp, som byr på mange manuelle innstillingsmuligheter. For fotoentusiaster er det også et pluss i margen at Lumia 1520 også kan lagre bilder i råformat (png).
Vi testet fotokvaliteten til Lumia 1520 mot Xperia Z1 og her må vi si at Xperia Z1 har et lite overtak. Xperia Z1 ga oss skarpere og bedre eksponerte bilder enn det vi fikk fra Lumia 1520. Bilden fra Lumia 1520 var litt mørkere eksponert og vi synes de leverte en smule mer korn. På den positive siden synes vi at fargemetningen på bildene fra Lumia 1520 var bedre. Et stort pluss også til Lumia 1520 som byr på muligheten for å ta bilder i råformat. Det gjør at man har en del mer å hente fra bildene i et redigeringsprogram.
Jakter du primært på en fotomobil, så er det nok fortsatt Lumia 1020 som er kongen på haugen.
Stor og tung
Spesifikasjoner: Nokia Lumia 1520
- Skjerm: 6 tommer, LCD IPS
- Oppløsning: 1080 x 1920 punkter, 368 PPI
- Prosessor: 2,2 GHz, Quad Core - Qualcomm Krait 400
- RAM: 2 GB
- Lagringsplass: 32 GB
- Minnekort: Ja, opp til 64 GB
- Kamera: 20,7 MP
- Frontkamera: 1,2 MP
- 4G: Cat. 4 150/50j Mbit/s
- WiFi: 802.11ac
- NFC: Ja
- Batteri: 3400 mAh
- Størrelse: 85,4 x 162,8 x 8,7 med mer
- Vekt: 206 gram
- Annet: FM-radio, Mix-radio (streaming)
Vi skal ikke holde størrelsen imot Lumia 1520. Går du for en 6 tommers mobil, så vet du at du kjøper en stor mobil. Vekten burde kanskje vært noen titalls gram lavere. Galaxy Note 3 fra Samsung er riktignok bare 38 gram lettere, men da har den også en skjerm som er 0,3 tommer mindre. Huawei Ascend Mate er 0,1 tommer større, men veier 10 gram mindre.
På den andre side har Lumia 1520 integrert trådløs lading, noe vi vet bidrar til ekstra vekt og Lumia 1520 har et batteri på hele 3400 mAh.
Konklusjon
Vi kan skrive mye om brukergrensesnittet til Windows Phone 8. På den positive siden kan vi si at operativsystemet er raskt og responsivt. På den negative siden kan vi si at det kan virke litt uoversiktlig i starten og at det mangler en del "snarveier" som spesielt Android er gode på. Det blir av og til rett og slett litt mye blaing og skrolling.
Nokia har heller ikke klart å utnytte den store skjermen til fulle og enkelte apper avslører at de trenger en oppdatering for å utnytte hele skjermflaten. Vi har også litt problemer med å forstå hvorfor Nokia i en flere apper, som "personer" bruker 1/3 av skjermen til overskrift etterfulgt av svært godt rom mellom teksten i appen. Det gjør at man strengt tatt kunne fått samme mengde informasjon inn på en langt mindre skjerm.
Når det er sagt, så trives vi bedre med Windows Phone 8 på en stor skjerm enn på en mindre skjerm, som Lumia 520 for eksempel. Den ekstra raden med ikoner, gjør at man får plass til flere av favorittene på den synlige delen av startskjermen. Integrasjonen med nye OneDrive (Skydrive) er også positiv og med noen unntak har Windows Store begynt å få et akseptabelt App-utvalg.
Vi setter også pluss i margen for at mobilen er utstyrt med AC-nettverk for rask trådløs surfing og en rask 4G-løsning (Cat. 4).
Nokia fyller også opp Lumia 1520 med mange programmer, som gratis navigasjon, Mix-radio (streaming) og et par bra fotoapper.
Vi tror ikke Lumia 1520 blir en like stor suksess som Galaxy Note 3 har vært for Samsung, men vi tror den kan få mange Windows-tilhengere til ytterligere å omfavne et operativsystem som faktisk viser solide veksttakter i flere markeder. I sum synes vi Lumia 1520 er et bra valg om du vil ha en stor mobil og du trives med Windows Phone.
Les også:
Test: Klipsch Gallery G-17 Air - trådløs høyttaler
Her er appen som er mer populær enn WhatsApp