Samsung Galaxy Alpha
Lommevennlig designperle
Kan Samsung ha laget en bedre iPhone 6 enn Apple selv? Samsung prøver i alle fall med Galaxy Alpha.
Samsung Galaxy Alpha er en lekker high-end mobil med en HD-skjerm på 4,7 tommer, metallramme og fingeravtrykksleser. Høres det kjent ut så er det nok fordi Samsung Galaxy Alpha går rett i strupen på Apple. Dette er en renspikket iPhone 6 konkurrent.
Samsung har tidligere fått kritikk for sitt plastaktige design, selv på sine toppmodeller. Alpha skal visstnok være starten på en ny designfilosofi hos Samsung. Sett fra siden er den veldig lik iPhone 5, men akkurat forskjellig nok til å ikke være rent tyveri.
Mindre og lettere
Samsung har gjort Alpha svært lommevennlig. Den er bare 6,7 mm tykk, mens iPhone 6 er hele 0,2 mm tykkere - altså er de praktisk talt like tynne. Alpha har likevel litt mindre volum da den er både lavere og smalere også. I tillegg veier Alpha bare 115 gram mot iPhone 6 sine 129 gram og vi opplevde den som svært lommevennlig.
Selv om vi synes Galaxy Alpha er pen, må vi nok innrømme at vi synes iPhone 6 har et renere design. For øvrig stikker kameralinsen litt ut fra mobilkroppen på begge mobilene.
Spesifikasjoner for Samsung Galaxy Alpha
- Operativsystem: Android 4.4.4
- Skjermstørrelse: 4,7 tommer, Super AMOLED
- Skjermoppløsning: 1280 x 720 piksler
- CPU: Quad-core 1,8 GHz + Quad-core 1,3 GHz
- RAM: 2 GB
- Kamera: 12 megapiksler
- Video: 3840 x 2160 piksler, 30 bps
- Sekundert kamera: 2,1 mp
- Fotolys: Ja
- Data: GPRS, Edge, 3G, 4G opp til 150 Mbps
- Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
- Bluetooth: v4.0 med A2DP
- GPS: aGPS og GLONASS
- Radio: Nei
- NFC: Ja
- Internlagring: 32
- Minnekort: Nei
- Mål: 13,24 x 6,55 x 0,67 cm
- Vekt: 115 gram
- Laveste nettpris: 4499 kroner hos www.leasy.no
Batteri
- Kapasitet: 1860 mAh
- Avspilling video (målt): 10:06 timer
Maskinvare
Alpha trenger ikke bare sees på som en iPhone 6 konkurrent. Den kan også sees på som en bedre miniversjon av Galaxy S5 enn det S5 Mini er.
Her får du riktignok ikke like rask prosessor som den som sitter i S5, til gjengjeld så har den 8 kjerner. Fire av dem kjører på 1,8 GHz, mens de fire resterende kjører på 1,3 GHz. Med Alpha får du også 2 GB RAM og et romslig internminne på 32 GB. Det kan trenges da Samsung har valgt å ikke lage plass til minnekort i mobilen.
Skjermoppløsningen er på 1280 x 720 piksler. Det er mye lavere enn S5 sin full HD-skjerm, men bare marginalt dårligere enn iPhone 6 sin 1334 x 750 pikslers oppløsning. Når det er sagt virker Alphas AMOLED-skjerm svært skarp, fargesterk og kontrastrik. Vi er slettes ikke sikker på at man hadde fått veldig mye ekstra ut av en full HD-skjerm i denne størrelsen.
Som forventet er den også svært responsiv i bruk, og vi opplevde ikke noe heng eller tregheter i testperioden.
Imponerende batteritid
Batteriet virker litt puslete med en kapasitet på 1860 mAh, likevel imponerer Galaxy Alpha med batteritiden sin, spesielt med tanke på den lave kapasiteten. Vi hadde aldri problemer med å komme oss gjennom dagen med Alpha, og det var ikke alltid det var tvingende nødvendig å lade over natten heller.
I vår filmavspillingstest holdt mobilen ut i over 10 timer, og det er lengre enn andre modeller med langt større batterikapasitet. Her tror vi kombinasjonen av AMOLED-skjerm, lavere oppløsning og muligheten til å skifte mellom de åtte prosessorkjernene har gjort sitt til å utnytte batteriet til det fulle.
Bra kamera
Galaxy Alpha har et kamera med 12 megapikslers oppløsning, og som faktisk fungerer ganske bra. Det konkurrerer ikke mot de beste kameraene på markedet, men gir skarpe, fine bilder under gode lysforhold. Så snart ISO-verdien sniker seg opp mot maksverdien på 800 bærer bildene preg av å ha gått gjennom et kraftig støyfilter, noe som gir en grøtete effekt. Likevel er disse bildene fortsatt brukbare så lenge det ikke blir altfor mørkt.
I likhet med iPhone 6 har Alpha en blenderåpning på f/2.2, men iPhone 6 tar nok litt bedre bilder, spesielt i litt mørkere omgivelser.
Ellers byr Samsung på både saktefilm med 120 bilder i sekundet, og opptak i 4K-oppløsning. Både 1080p og 4K-opptakene er skarpe og fine, men blir det for mørkt blir det svært kornete.
Vi liker Samsungs kameraapp. Den er enkel i bruk, men du kan også hente fram mange manuelle innstillinger om du skulle ønske det. Her kan du stille både ISO, hvitebalanse, eksponeringskompensasjon og bildestabilisering manuelt. Det kan være verdt på nevne at bildestabiliseringen er av den elektroniske typen.
S5-funksjoner
Galaxy Alpha kunne som sagt like gjerne vært en miniversjon av S5, for her får du mange S5-funksjoner. Både fingeravtrykksleser og pulsmåler er med. Pulsmåleren er en liten sensor på baksiden som du må legge fingeren over for å måle pulsen din. Dette er nok mest interessant for dem som driver med seriøs trening av noe slag.
Fingeravtrykksleseren kommer nok mest til å bli brukt som innloggingsmetode, men mens Apple Pay ikke er ventet til Norge med det første, kan du faktisk bruke fingeravtrykksleseren på Galaxy Alpha og S5 til å betale via PayPal. Vi har ikke testet selve kjøpsprosessen, men fikk fint logget oss inn på PayPal ved hjelp av fingeravtrykket vårt.
Dyr, men billigere enn iPhone
Samsung Galaxy Alpha er en veldig god mobiltelefon, og antagelig en av de lekreste koreanerne har laget.
Prislappen er dog litt problematisk da den i øyeblikket koster nesten like mye som storebroren Galaxy S5. Går du for S5 får du både raskere prosessor, større skjerm med høyere oppløsning, bedre kamera og vanntetting i tillegg.
S5 støtter også minnekort hvilket gjør at du kan utvide lagringsplassen med opp til 128 GB om du skulle ønske. Sånn sett fremstår ikke Alpha som det absolutt beste Samsung kunne ha produsert, men fungerer som et lekkert alternativ til dem som synes S5 er for stor.
Er Samsung Galaxy Alpha bedre enn iPhone 6? Her tror vi det blir vanskelig å komme opp med et objektivt svar. Android-fans vil nok svare ja, mens de som har Apple-produkter fra før vil nok foretrekke å holde seg til iOS uansett. Galaxy Alpha står i alle fall ikke tilbake for iPhone 6 i noe særlig grad, og det med en prislapp som er over 1000 kroner lavere.
Les også:
Bli en ekspert på Galaxy nettbrett
Denne saken ble første gang publisert 06/10 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.