Knust skjerm på iPhone?

Knust skjerm - Hva gjør du?

Det finnes to typer mennesker. De som har knust en iPhone og de som snart kommer til å gjøre det.

KNUST IPHONE: Mister du din iPhone og den lander på et hardt underlag, kan dette skje. Hva du bør gjøre med en knust iPhone-skjerm avhenger av flere forhold.
KNUST IPHONE: Mister du din iPhone og den lander på et hardt underlag, kan dette skje. Hva du bør gjøre med en knust iPhone-skjerm avhenger av flere forhold. Foto: Tron Høgvold
Først publisert Sist oppdatert

Dagens smartmobiler har en stor, stor svakhet: Skjermene knuser. Det gjelder alle smarttelefoner med berøringsskjerm – ikke bare iPhone, selv om det er iPhone vi skal ta for oss her.

Les også: Slik fikser du en knust skjerm på iPhone 5

En iPhone kan gå i gulvet hundre ganger, og det kan gå bra hver gang. Men treffer telefonen underlaget i feil vinkel, kan skjermen gå i knas av et fall fra bare 40 cm høyde. Særlig et slag mot kanten av skjermen kan være dødsstøtet for en smartmobil.

Førstehjelp

Så hva gjør man når telefonen knuser? Aller først er det lurt å sørge for førstehjelp. Om du ikke allerede har en beskyttelsesfolie på skjermen, bør du finne fram taperullen. Legg tape over alle sprekker og småbiter av skjermen. Berøringsskjermen vil etter all sannsynlighet virke fremdeles, selv om glasset er knust, og taping hindrer små glasskår å komme løs.

Når du har sikret skadestedet med litt gjennomsiktig tape, er det bare å begynne å vurdere mulighetene du har for reparasjon. Når det gjelder iPhone, bør du nemlig vurdere de ulike mulighetene opp mot telefonens alder og tilstand, og hvorvidt du kan greie deg uten telefonen noen dager eller ikke.

MISTER GARANTIEN: Vær klar over at du mister garanti og kan komme til å stå svakere ved en eventuell reklamasjon dersom du velger å gjøre byttejobben selv.
MISTER GARANTIEN: Vær klar over at du mister garanti og kan komme til å stå svakere ved en eventuell reklamasjon dersom du velger å gjøre byttejobben selv. Foto: Tron Høgvold

Reparere selv?

Å bestille en ny skjerm og bytte den selv er overkommelig for alle som ikke har ti tommeltotter. Det finnes massevis av guider på hvordan man går fram. Detaljerte bildeguider finnes alltid på ifixit.com, og på YouTube ligger det masse videoguider for de ulike modellene.

AU, DA! Har du vært uheldig og mistet en iPhone så skjermen knuste? Da er du medlem av en stadig voksende klubb.
AU, DA! Har du vært uheldig og mistet en iPhone så skjermen knuste? Da er du medlem av en stadig voksende klubb. Foto: Tron Høgvold

Vi har laget en guide på hvordan du bytter en knust skjerm på iPhone 5 her.

Det er ofte to forskjellige skjermtyper du kan kjøpe. Den enkleste å bytte er de hvor Hjem-knapp, kamera, ørestykke og sensorer følger med den nye skjermen. Disse skjermene er i hver fall tilgjengelig for iPhone 5C og eldre. Den andre typen erstatningsskjermer krever at du fører over hjem-knapp, kamera og de andre delene fra din gamle skjerm-enhet.

Er det en iPhone 5S eller en iPhone 6 du har knust, har du en utfordringen med TouchID-funksjonen på Hjem-knappen.

Denne er nemlig kodet til kun å fungere med hovedkortet i telefonen, så her må du alltid sørge for å flytte Hjem-knappen over på den nye skjermenheten. Dette kompliserer naturligvis hjemmereparasjonen en smule, og vi har lest om iPhone 5S- og iPhone 6-eiere som har opplevd at TouchID-funksjonen ar sluttet å virke etter at de har reparert selv.

Billigere å levere selv, men...

Å reparere selv har den fordelen at det er billigere enn å levere til den lokale, uautoriserte iPhone-doktoren, og at du slipper å levere fra deg telefonen. Vi har opplevd å motta ny skjerm fra norsk skjermleverandør dagen etter bestilling, og dermed har vi kunne foreta reparasjonen veldig raskt.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Den store ulempen med hjemmereparasjon er at du ikke får noen garanti på arbeidet. Dersom noe annet skulle gå galt med telefonen senere, og du reklamerer til Apple, kan du risikere å oppleve at de ikke vil dekke feilen fordi telefonen har vært åpnet av en uautorisert reparatør – de vil nemlig se på skjermen at den mangler kode som forteller at skjermen kommer fra en autorisert Apple-reparatør.

Har du en telefon der garantien allerede er ute – for eksempel fordi fuktindikatorene er utløst, vil garantireparasjoner sannsynligvis bli avvist uansett, og da kan du like godt reparere den ødelagte skjermen selv.

FIKS KNUST IPHONE: Frem til iPhone 5S var det relativt kurant å bytte skjerm selv, men på de nyere modellene er dette litt mer komplisert. En av grunnene er fingeravtrykksleseren som kom på iPhone 5s.
FIKS KNUST IPHONE: Frem til iPhone 5S var det relativt kurant å bytte skjerm selv, men på de nyere modellene er dette litt mer komplisert. En av grunnene er fingeravtrykksleseren som kom på iPhone 5s. Foto: Tron Høgvold

Den lokale iPhone-doktoren

Knuste skjermer har skapt en hel industri av uautoriserte telefonreparatører. I større og mindre byer rundt om i landet finnes det gjerne en eller flere iPhone-doktorer.

Det er Apple som reparerer

Selv om en autorisert reparatør som Eplehuset åpner telefonen for inspeksjon, er det ikke dem som foretar selve reparasjonen.

Ingen autoriserte verksteder i Norge reparerer iPhone selv, sier Hallvard Opheim i Eplehuset. Grunnen til det er at reparasjonen krever kalibreringsutstyr som ingen norske verksteder har.

Derfor sendes telefonene til Apple for å få utført selve reparasjonen.

Robert Kolås i Applespesialisten har tidligere tilbakevist overfor HjemmePC at kalibrering er nødvendig ved skjermbytte:

– Det er mulig de kalibrerer dem, men vi gjør det i hvert fall ikke og det er ikke noe behov for det heller, sa han til HjemmePC i fjor høst.

Disse tar naturligvis mer for reparasjonen enn det du betaler når du reparerer selv. I noen tilfeller er også disse reparatørene dyrere enn Apple selv!

Fordelene med den lokale iPhone-doktoren er at de gjerne gir sin egen garanti på reparasjonen, så det er ikke like kritisk at den uautoriserte reparasjonen kan gjøre at Apple eventuelt avviser en reklamasjon på telefonen senere. Hva du risikerer ved å velge en lokal iPhone-reparatør kan du også lese om her.

En annen fordel, på samme måte som med hjemmereparasjon, er at du slipper å være uten telefon mens den repareres. Ofte kan de nemlig utføre skjermbytte mens du venter – eventuelt at du henter telefonen senere på dagen.

Reparasjon hos Apple

Skal man gjøre en skjermreparasjon «etter boka», er det innsending til Apple som gjelder. Garantien dekker ikke skader som skyldes uhell, demontering, uautoriserte reparasjoner og uautoriserte endringer, står det å lese på Apple sine kundestøttesider, så det man må be om er det Apple kaller «Service utenom garantien».

Det som skjer når du ber om skjermreparasjon fra Apple på nett eller telefon, er at de reserverer kostnaden for en full utbytting av telefonen på kredittkortet ditt. Det er f.eks. 2790,75 kroner for iPhone 6. Dersom telefonen ikke har andre skader enn skjermen, belastes imidlertid kun serviceavgiften for skjermreparasjon, som er 1099,75 kroner for samme telefon.

Bytte skjerm - eller "ny" iPhone?

Via Apples norske pressekontakt har vi forsøkt å få greie på hva slags skader det kan være snakk om som gjør at kun skjermbytte ikke er mulig, men det vil ikke Apple svare konkret på. Her løper man altså en viss risiko for at Apple finner ut at det er noe mer galt med telefonen og at det dermed blir svært mye dyrere enn bare å bytte skjermen fordi de bytter hele telefonen.

I tillegg er det enkelte forhold som gjør at telefonen overhodet ikke er berettiget service utenom garanti, og dette kan være at telefonen ikke virker på grunn av uautoriserte reparasjoner. Likevel skriver de at en telefon der fuktindikatorene er slått ut faktisk kan være berettiget service utenom garanti (selv om garantien altså ikke gjelder mer).

Fordelen med Apple-service er selvsagt at du beholder garantien på telefonen, og du er sikker på at du får tilbake en tipp topp iPhone.

Det er imidlertid ikke sikkert du får tilbake din egen telefon, men en annen telefon av samme modell som er blitt reparert tidligere. Derfor MÅ du sørge for backup av telefonen før du sender den til Apple, for så å gjenopprette denne når du har fått telefonen tilbake. Enda en ulempe er at en Apple-reparasjon kan ta opp til 10 dager, så du må bruke en gammel telefon, låne deg en eller være uten telefon mens du venter.

Reparasjon hos autorisert verksted

Autoriserte verksteder som Eplehuset kan også reparere iPhone, slik at du beholder alt av garantier akkurat som når du sender den inn til Apple.

Hos Eplehuset kan du både registrere reparasjon på nett, eller du kan levere den inn i en butikk. Eplehuset tar imot iPhone til reparasjon selv om den er kjøpt et annet sted.

Fra butikken sendes den til Eplehusets serviceverksted hvor den blir feilsøkt.

– I de aller fleste tilfeller vil vi greie å avdekke om det er andre skader på telefonen som gjør at skjermbytte ikke er mulig, sier Hallvard Opheim, kommunikasjonssjef hos Eplehuset.

«Dette kan være: bøyd eller skadet chassis, uoriginal skjerm, feil på hovedkort, væskeskade, eller andre feil som gjør at skjermbytte ikke er mulig.», står det på Eplehusets nettsider, og Opheim utdyper at skadet chassis går på at det kan være skader på kanten som gjør at det umulig å feste en ny skjerm tilfredsstillende.

Holder det med å bytte skjermen, sendes telefonen videre til Apple for skjermbytte, og du betaler prisen for dette, som nylig økte fra 1699 til 1999 kroner for iPhone 6.

Får beskjed om skjermbytte er umulig

Dersom serviceverkstedet finner ut at skjermbytte er umulig, får du beskjed om dette før telefonen sendes til Apple. Hvis du ikke synes det er verdt å betale for full utskifting av telefonen, som f.eks. er 3299 kroner for iPhone 6, kan du kansellere og få tilbake den knuste telefonen din – for eksempel hvis du heller vil legge pengene i en nyere modell eller om du har lyst til å prøve å bytte skjerm selv i stedet. Denne muligheten har du ikke hvis du selv sender inn enheten til Apple.

Ved kansellering av et serviceoppdrag, påløper et servicegebyr på 299 kroner, forteller Opheim.

Også hos Eplehuset er det fare for at du ikke får tilbake din egen telefon, men en lik en som allerede er reparert. Eplehuset reparerer nemlig ikke telefonen selv. Serviceverkstedet åpner den og kontrollerer den, for så å sende den videre til Apple. Derfor må du ta backup av telefonen før du leverer den inn.

Fordelen med å bruke etautorisert verksted som Eplehuset, har med garantier å gjøre, akkurat som hos Apple. Dessuten kan du forholde deg til personalet i en fysisk butikk.

Likte du denne artikkelen? Følg oss gjerne på Facebook og meld deg på vårt nyhetsbrev!

SKADE PÅ CHASSIS: Hvor stor skaden på chassiset må være for at Apple ikke vil skifte bare skjermen, er vanskelig å få svar på, men Eplehusets Hallvard Opheim sier det går på om det er mulig å feste en ny skjerm tilfredsstillende til chassiset eller ei.
SKADE PÅ CHASSIS: Hvor stor skaden på chassiset må være for at Apple ikke vil skifte bare skjermen, er vanskelig å få svar på, men Eplehusets Hallvard Opheim sier det går på om det er mulig å feste en ny skjerm tilfredsstillende til chassiset eller ei. Foto: Tron Høgvold