Test av iPhone 4S
Knalltelefon fra Apple
Årets iPhone er blant de beste telefonene du får kjøpt, men perfekt er den ikke.
Spesifikasjoner
- Type: Trykkskjerm
- Størrelse: 115,2 x 58,6 x 9,3 mm, 140 g
- Skjerm: 960 x 640 piksler, 3,5 tommer
- Operativsystem: iOS 5.0
- Nettverk: GSM 850/900/1800/1900, 3G 850/900/1900/2100
- Internett: Edge, HSPA 14,4/5,76 Mbps, Wi-fi 802.11b/g/n
- Bluetooth: 4.0
- GPS: Ja
- Minne: 512 MB RAM, 16/32/64 GB lagringsminne
- Minnekort: Nei
- Prosessor: 2x Cortex A9, 800 MHz
- USB: 2.0, proprietær tilkobling
- Medieutgang: 3,5 mm minijack, HDMI via adapter
- FM-radio: Nei
- Kamera: 8 MP, autofokus, geomerking, fotolys
- Videoopptak: 1080p, 30FPS
- Batteri: 1432 mAh
- Tale: maks 8 timer 3G, maks 14 timer GSM.
- Hviletid: maks 8,3 døgn
- Pris: 4490 - 6690 kroner
Les også: Test av iPhone 5
Få telefoner skaper så mye engasjement som Apples iPhone. Og vi skal gå i gang med å si at også vi er engasjerte. Vi liker iPhone 4S veldig godt.
Telefonen er i seg selv vanskelig å skille fra fjorårets iPhone 4. Designen er så godt som prikk lik. Det er under skallet de store endringene har funnet sted.
Kraftigere maskinvare
iPhone 4S har fått samme systembrikke som iPad 2. Det betyr at den har en tokjerneprosessor og dermed har dobbelt så stor prosessorkapasitet som forgjengeren.
Apple har skrudd prosessorhastigheten ned til 800 MHz per prosessor, og arbeidsminnet er halvparten av hva du finner i Android-toppmodellene. Det betyr likevel ingen verdens ting, da Apple passer på at maskinvaren og programvaren spiller på lag.
I tillegg har iPhone 4S fått bedre kamera. Den leveres også i en variant med 64 GB minne. Bluetooth kommer nå i versjon 4.0.
Dette er de viktigste forbedringene i maskinvaren.
Det meste er som før
Dermed er det veldig mye som er likt som på iPhone 4 - på godt og vondt.
For å ta det gode først:
Designen tåler glatt ett år til. Denne telefonen er rett og slett nydelig å se på og ta på, med deksler i glass og metall.
Skjermen er den samme gode som i iPhone 4. Den er rett og slett sylskarp, og har veldig god respons når du trykker på den.
Alle trådløse teknologier, inkludert GPS, trådløst nettverk og Bluetooth er fortsatt på plass.
Telefonen er fortsatt en av de mest brukervennlige du får tak i.
Så til det negative:
Selv om skjermen en skarp og god er den ikke mer enn 3,5 tommer stor. Etterhvert som konkurrentene har lagt seg på rundt 4,3 tommer føles denne skjermen rett og slett litt trang.
Du må fortsatt bruke proprietære løsninger for lading og tilkobling til PC, siden telefonen ikke har Micro-USB-støtte. Du kan ikke overføre musikk uten å bruke iTunes eller andre programmer
Det er fortsatt ingen støtte for minnekort. Skal du ha versjonen med 64 GB minne må du betale nesten 1800 kroner mer enn for den med 16 GB. Til sammenligning koster et minnekort på 32 GB under 400 kroner.
Mens vi snakker om kroner og øre kan vi også nevne prisen. iPhone 4S er en av de dyreste mobiltelefonen du får kjøpt.
Batteriproblemer
I tillegg har vi opplevd problemer med batterikapasiteten. Batteriet har tømt seg på så kort tid som fire timer, og flere av våre kolleger har opplevd at telefonen må lades flere ganger om dagen.
På den annen side har andre ikke opplevd dette problemet i det hele tatt, og melder om veldig god batterilevetid.
Hva grunnen er er vi ikke sikre på. Det har vært antydet at telefonens lokasjonstjeneste er synderen, og at gamle SIM-kort er kilden. Vi har ikke funnet noe godt svar.
Problemet er åpenbart isolert, men det er reelt. Apple har en oppdatering som skal løse dette på trappene, så de er tydeligvis kjent med det.
iOS 5
Utover maskinvaren er det mye annet her som er nytt, siden telefonen har fått siste versjon av iOS.
iOS 5 gir deg et nytt varslingssystem, som samler alle varsler ett sted. Dette gjør det enkelt å se om du har fått nye SMS-er, e-post, Twitter-meldinger og annet.
Varslingssenteret finner du i en meny du trekker ned fra toppen av skjermen - akkurat som på Android.
Vi skal ikke raljere over det åpenbare faktum at Apple har latt seg inspirere av konkurrenten, men heller skryte over at varslinger nå endelig er oversiktlig presentert på iPhone.
iOS 5 gir deg også skytjenesten iCloud. Denne samler bilder, musikk og annet innhold i en nettjeneste, slik at innholdet ditt er tilgjengelig på iPad, iPod, Mac og PC.
iCloud sikkerhetskopierer også telefonen, og synkroniserer kontaktliste og kalender. Du kan dessuten spore, låse og slette telefonen om du mister den.
Ellers er Twitter tett integrert i iOS 5, slik at du lett deler bilder, lenker og annet uten å måtte åpne Twitter-appen. Vi savner imidlertid samme integrasjon av Facebook.
Du får også meldingssystemet iMessage, som kort fortalt er SMS-er levert over internett. Disse meldingene sendes som som det skulle vært vanlige meldinger, og du slipper å tenke over hva du faktisk sender.
Telefonen kan dessuten oppdateres over internett. Dermed slipper du å koble til iTunes på PC-en for å få oppdateringer.
Dette er bare et utvalg av nyhetene i iOS 5, men vi kan kort si at Apples operativsystem føles likt i bruk som før, men har blitt bedre på en rekke områder.
Siri
Apple har også integrert stemmegjenkjenningsfunksjonen Siri.
Denne lar deg snakke til telefonen på en naturlig måte, slik at du kan be den sette på vekkerklokka, sende en SMS, minne deg på noe og mye annet.
Siri kan også lete etter informasjon på internett for deg.
Funksjonen gjør det enkelt å bruke telefonen mens du for eksempel kjører bil eller har hansker på.
Men den er kun tilgjengelig på engelsk, tysk og fransk, og den kan ikke vise kart eller finne steder i Norge.
Og så skal vi si at vi føler oss litt dumme der vi sitter og prater engelsk til telefonen på bussen.
Veldig bra kamera
Kameraet til iPhone 4S har blitt oppgradert til åtte megapiksler. Det har også høyere lysfølsomhet enn forgjengeren sitt.
Dette betyr at bildene blir bedre, spesielt i lav belysning. Men det kan fortsatt ikke erstatte et vanlig digitalkamera.
Takket være iOS 5 kan du nå starte kameraet fra låseskjermen, og du kan ta bilder ved å trykke på volum opp-tasten.
Du kan også fokusere ved å trykke på skjermen, og låse fokusen ved å holde en finger på skjermen.
I tillegg tar kameraet gode videoer i full HD.
Kameraet er alt i alt noe av det vi liker aller best på iPhone 4S.
Se eksempelbilder- og video tatt med iPhone 4S-kameraet
Skal du oppgradere?
Spørsmålet er om nyhetene i iPhone 4S er verdt oppgradering fra iPhone 4. Vi syns ikke det.
iPhone 4S fremstår som en ett år gammel telefon med noen naturlige oppdateringer.
Med unntak av prosessoren, kameraet og Siri-funksjonaliteten får du de samme funksjonene i iPhone 4S med iOS 5. Om du skal ha deg en ny iPhone er imidlertid 4S telefonen vi anbefaler.
Hvis du ikke har bestemt deg for at det er iPhone du skal ha, finnes det mange gode alternativer.
Samsung Galaxy S II har større og - i våre øyne - bedre skjerm. Telefonen er lettere og tynnere, og har et mer åpent operativsystem som byr på flere tilpasningsmuligheter. Den har massevis av prosessorkraft, akkurat som iPhone 4S.
Eventuelt kan du vurdere HTC Sensation, som også har sterk maskinvare. HTCs Sense-system gir deg en del tilsvarende funksjonalitet som du får i iCloud.
Vi kan nesten ikke la være å nevne at Samsung snart slipper sin Galaxy Nexus, som får en stor og skarp skjerm, sterk maskinvare og nyeste versjon av Android. Vi har riktignok ikke testet den, men om du er nysgjerrig kan det være verdt å sitte litt på gjerdet.
iPhone 4S når ikke helt opp til sekseren på vår skala. Grunnene er først og fremst at skjermen er litt liten, at prisen er stiv og at nyhetene ikke er store nok i forhold til forgjengeren. Det er også en del annet å pirke på.
Batteritrøbbelet er også en faktor, men det har ikke hatt betydning for karakteren, da det høyst sannsynlig er snakk om en programvarefeil som blir fikset i løpet av kort tid.
Alt i alt er iPhone 4S likevel helt klart den beste versjonen av iPhone som er laget. Denne får en soleklar anbefaling fra oss.
Les også:
Ny Google-mobil er suveren for surfing
Fem grunner til å gå fra iPhone 4 til iPhone 4S