Huawei Ascend P8
Syltynn, men uten triks i ermet
Huawei Ascend P8 er en tynn og pen mobil som fortjener toppmobilstemplet, men gir deg ingenting ekstra.
Vi har endelig fått testet Ascend P8, årets toppmodell fra Huawei. Fra før av har vi testet toppmodellene Samsung Galaxy S6 Edge, HTC One M9, LG G4 og Sony Xperia Z3+.
Huawei Ascend P8 er selvsagt oppfølgeren til Ascend P7 fra i fjor. Designmessig ser de to modellene ganske like ut. Forskjellen er at P8 har blitt 0,1 mm tynnere, mens skjermen har vokst fra 5 tommer til 5,2 tommer.
Kraftigere
Men det har selvsagt skjedd endringer under pansret også. P8 har fått en 64 bits prosessor, og antall prosessorkjerner har økt fra fire til åtte. Fire av kjernene har en klokkehastighet på 2 GHz, mens de resterende fire kjører på 1,5 GHz.
P8 har også fått 3 GB RAM mot 2 GB i forgjengeren, og batteriet har økt litt i kapasitet fra 2500 mAh til 2680 mAh.
Kameraet på sin side har stort sett de samme spesifikasjonene, skjønt kameraet har fått optisk bildestabilisator og kameraappen har fått et par nye funksjoner.
Det er med andre ord en ganske straight telefon vi har med å gjøre her.
Den har ingen av tingene de andre produsentene bruker for å gjøre sine toppmodeller ekstra attraktive. Det vil si ingen vanntetting, fingeravtrykksleser, 4K-video, saktefilm eller skjerm med QHD-oppløsning (2560 x 1440 piksler). Ikke engang trådløs lading har P8 støtte for.
Ganske overraskende så støtter heller ikke P8 AC-standarden for trådløst nettverk. Dette syntes vi var et savn allerede i P7. Det er ingen krise da 802.11n-standarden allerede gir veldig rask overføring, men det er noe du finner hos stort sett alle andre produsenter.
Internlagringen er på 16 GB, men du kan bruke minnekort i tillegg. Mobilen finnes også i en variant med 64 GB internminne, men den selges foreløpig ikke i Norge.
Det P8 kan slå i bordet med er å være den tynneste mobilen (men ikke den letteste) blant toppmodellene med sine 6,4 mm. Faktisk skal du slite med å finne tynnere modeller på det norske markedet.
Rask nok
Spesifikasjonsmessig burde prosessoren til Huawei Ascend P8 greie seg fint mot de andre toppmodellene. Likevel scorer den litt ujevnt på de forskjellige testene våre.
På enkelte benchmarker, som Quadrant og Browsermark, legger den seg på nivå med billigmobiler som Samsung Galaxy A5 og HTC Desire 516.
Spesifikasjoner for Huawei Ascend P8
- Operativsystem: Android 5
- Skjermstørrelse: 5,2 tommer
- Skjermoppløsning: 1920 x 1080 piksler
- CPU: Cortex-A53 firekjerner 2 GHz + firekjerner 1.5 GHz
- RAM: 3 GB
- Kamera: 13 megapiksler
- Video: 1920 x 1080 piksler, 30 bps
- Sekundert kamera: 8 mp
- Fotolys: Dual LED
- Data: GPRS, Edge, 3G, 4G opp til 300 Mbps
- Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n
- Bluetooth: v4.1 med A2DP
- GPS: aGPS, GLONASS
- Radio: FM Radio
- NFC: Ja
- Internlagring: 16 GB
- Minnekort: MicrosSD opp til 128 GB
- Mål: 14,49 x 7,21 x 0,64 cm
- Vekt: 144 gram
Batteri
- Kapasitet: 2680 mAh
- Avspilling video (målt): 5:04 timer
Laveste nettpris: 4174 kroner hos Advance.no
I tester som Geekbench og AnTuTu derimot scorer den bedre enn både HTC One M9 og LG G4.
Det kan være et tegn på at prosessoren er bedre designet for enkelte oppgaver enn for andre. I praktisk bruk syntes vi Ascend P8 virket både rask og responsiv, og så ut til å takle alt av apper vi kjørte på den.
Strømsparing
Huawei knuste ingen rekorder i batteriavspillingstesten vår. Rett i overkant av 5 timer med kontinuerlig filmavspilling med skjermen på høyeste lysstyrke. De beste mobilene på dette punktet klarer gjerne over 10 timer.
Batteritiden er likevel ikke noe problem hos P8. Huawei har nemlig lagt inn en mengde strømstyringsverktøy.
Blant annet får du varsling om en app ligger i bakgrunnen og bruker strøm. Denne bør du likevel være litt forsiktig med. Om du for eksempel avslutter Facebook Messenger via denne funksjonen så avsluttes den helt. Det vil si at du ikke lenger får varsling når noen sender melding til deg.
På den annen side er den veldig god å ha om et spill blir liggende i bakgrunnen og forbruke strøm.
Vi hadde ingen problemer med å komme oss gjennom dagen uten å måtte lade P8.
Ikke toppkamera
Kameraet på sin side kan ikke akkurat kalles markedsledende. Den gjør en grei jobb, men etter å ha testet alle de andre av årets toppmobiler er det tydelig at Huawei ikke gir deg de beste bildene.
Førsteinntrykket er bra. Bildene ser skarpe og klare ut. Du skal likevel ikke forstørre dem veldig mye opp før du ser at detaljene er grøtete, selv på de lave ISO-verdiene.
Ved ISO 400 gjør støyen seg gjeldende, og så snart du kommer over ISO 1000 er det svært kornete bilder Ascend P8 gir fra seg. Totalt ubrukelig er det ikke, det er bare en klasseforskjell opp til bildene fra toppmodeller som LG G4 og Samsung Galaxy S6.
Kan justeres
Dynamikken er også helt grei, men som standard er kontrast og eksponering satt litt høyt og litt lyst.
Du heldigvis justere dette noe i kameraappen. Vi stilte ned eksponeringen, og dempet kontrasten via bildeinnstilingene i menyen. Det syntes vi forbedret resultatet litt.
Videofunksjonen på sin side har verken 4K eller saktefilm. Det er likevel positivt at Huawei har lagt til en egen timelaps-funksjon.
Videoopptakene har ikke den krispe skarpheten vi gjerne vil ha fra 1080p-opptak, men er stort sett greie. Også her har høylys en tendens til å brenne ut fort, og i videomodus kan ikek dette rettes på i menyen.
Kameraet på Huawei P8 gjør en stort sett grei jobb, men ikke så mye mer.
Eksklusiv
Alt-i-alt er Huawei Ascend P8 en pen toppmodell. Den er tynnest av årets modeller, og med en kropp av glass og metall har den absolutt et eksklusivt preg.
Den er også rask nok til å takle det meste samtidig som den er billigere enn toppmodellene fra de andre produsentene. Det redder en femmer på terningen på tross av at den mangler den store wow-faktoren.
Denne saken ble første gang publisert 13/07 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.