Test: HTC One

Et pent stykke håndverk

HTC har med One laget en Android-mobil som virkelig kan konkurrere i toppklassen.

FLAGGSKIP: HTC One er selskapets toppmobil.
FLAGGSKIP: HTC One er selskapets toppmobil. Foto: HTC
Først publisert Sist oppdatert
BLINKFEED: Nytt i Sense 5 er BlinkFeed. Det er en startskjerm som gir deg oppdatering fra alle dine sosiale medier, kalender og valgte nyhetsnettsider.
BLINKFEED: Nytt i Sense 5 er BlinkFeed. Det er en startskjerm som gir deg oppdatering fra alle dine sosiale medier, kalender og valgte nyhetsnettsider. Foto: HTC

For noen år siden var det en selvfølge at de kuleste mobiltelefonene kom fra HTC. Siden den gang har Samsung nærmest kuppet Android-markedet.

Ikke det at HTC ikke har fortsatt å lage gode Android-telefoner, men med One har de laget en telefon som virkelig kan utmerke seg.

Topp spesifikasjoner

Man kan beskylde HTC One for å ikke være revolusjonerende, men det gjelder for så vidt alle av dagens smartmobiler.

Her får du likevel alt du kan regne med på en mobil i toppklassen. Skjermen er 4,7 tommer stor og har full 1080p oppløsning. Den har en fire kjerners prosessor på 1,7 GHz, 2 GB RAM og 32 GB intern lagring.

Ting som GPS, wi-fi og NFC er selvsagt på plass, og telefonen støtter også 4G-nettet i Norge. Det vil si at du kan nyte superraskt internett på opp mot 40 Mbps om du er innenfor 4G-dekning (og Telenor-abonnement).

Særegent

HTC One har selvsagt også elementer som gjør at den skiller seg fra mengden.

Noe av det som har fått mest oppmerksomhet er at mobilkameraet bare har en oppløsning på 4 megapiksler. Det er gjort for å gi bedre egenskaper under mørke forhold.

De to forovervendte stereohøyttalerne er noe vi før har sett på nettbrett, men har har HTC valgt å gjøre det på en mobil.

Ny Sense

HTC Sense har blitt oppgradert til versjon 5, og den viktigste nyheten her er BlinkFeed.

Dette er en helt ny startskjerm som er bygd opp litt i samme flismønster som Windows Phone, bare at her representerer hver flis et nytt innlegg fra dine sosiale medier, kalender, eller valgte nyhetssider.

Tanken er at BlinkFeed alltid skal kunne vise deg noe nytt hver gang du sjekker telefonen din.

Rent bortsett fra at vi ikke helt skjønner hvorfor ikke HTC kunne gjort dette til en standard-widget som faktisk gikk an å fjerne, så må vi innrømme at den fungerer.

BlinkFeed synes å grave rundt på hele telefonen og i alle dine kontoer for å stadig vise deg noe nytt. Vi kunne dog ønske at utvalget i nyhetssider var litt større.

Morsomme funksjoner

SOLID: Mobilkroppen er frest ut av ett stykke aluminium, og One kjennes unektelig solid ut.
SOLID: Mobilkroppen er frest ut av ett stykke aluminium, og One kjennes unektelig solid ut. Foto: HTC

Andre nyheter i Sense 5 er at hjemmeknappen ikke nødvendigvis tar deg tilbake til startskjermen. Om du sist stod i programmenyen vil hjemknappen ta deg dit istedenfor startskjermen.

Det er en liten detalj, men faktisk en ganske nyttig en.

En morsom endring har også blitt gjort i galleri-funksjonen. HTC One vil nemlig automatisk redigere en liten film basert på dine siste fotografier og videoopptak.

Dette har vi sett før i diverse videoredigeringsprogramvare. Forskjellen er at One gjør det på direkten og raskt kan generere en ny versjon om du ikke likte den gamle.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Denne funksjonen kommer aldri til å klippe sammen en ferdig dokumentar for deg, men som en morsom halvminutts snutt gjør den nytten.

En ny funksjon vi faktisk ikke fikk testet er SenseTV, rett og slett fordi den visst nok ikke var helt klar ennå. Siden HTC One har en infrarød sender så kan den brukes som universalfjernkontroll.

SenseTV er en app som automatisk henter TV-programmet for deg og viser alt som går på TV akkurat nå, og som skrur TV-en eller dekoder-boksen din over på riktig kanal når du trykker på et TV-program.

HTC One

  • Formfaktor: Touch (Kapasativ)
  • Operativsystem: Android 4.1.2
  • Skjermstørrelse: 4,7 tommer
  • Skjermoppløsning: 1920 x 1080 piksler
  • Kamera: 4 megapiksler
  • Video: 1920 x 1080 piksler, 30 bps
  • Sekundert kamera: 2,1 MP, 1080p video.
  • Fotolys: Ja
  • Data: GPRS, Edge, 3G, 4G opp til 100 Mbps
  • Wi-Fi: 802.11 a/ac/b/g/n
  • Bluetooth: v4.0 med A2DP
  • GPS: a-GPS
  • Radio: Stereo FM
  • NFC: Ja
  • Infrarød sender: Ja
  • Internminne: 32 GB
  • Minnekort: Nei
  • Hodetelefonutgang: Ja
  • Exchange-støtte: Flere kontoer
  • Mål: 13,74 x 6,82 x 0,93 cm
  • Vekt: 143 gram

Det skal støttes i Norge også når telefonen er i salg, og skal fungere på stort sett alle TV-er og bokser. Det høres unektelig kult ut selv om vi sjelden ser på live TV lengre.

Rask

HTC One er ikke noe sinke, noe du merker allerede mens du blar deg gjennom menyene. Telefonen er så rask og responsiv som man kan kreve, og selv etter en tids bruk har vi ikke merket noen forsinkelser.

På benchmarkene vi kjørte fikk vi bedre resultater enn vi har fått på noen annen mobil tidligere, noe man egentlig burde kunne forvente i og med at dette er den første av årets toppmodeller vi har fått testet.

Den synes også å multitaske helt fint, og vi har ikke følt noe behov for å kjøre noen oppgavebehandler av noe slag da vi egentlig aldri opplevde telefonen som treg.

Det eneste vi stusser litt på i så måte er at HTC har valgt å utelate knappen for sist kjørte programmer, og heller klistre en stor HTC-logo midt mellom Hjem og Tilbake-knappen.

Istedenfor må man dobbeltrykke på hjemknappen for å få opp de andre programmene som kjører, noe vi synes er litt mer klønete.

Bra kamera

Mens alle andre synes å øke kameraoppløsningen fra 8 til 13 megapiksler på sine nye mobilkameraer, har altså HTC valgt å heller senke oppløsningen til 4 megapiksler, eller Ultrapiksler som de liker å kalle det.

Det gir nemlig større piksler uten at du trenger å øke størrelsen på bildebrikken, og større piksler fanger mer lys, og mer lys gir bedre bildekvalitet.

Dermed har HTC One en lysfølsomhet som strekker seg opp til ISO 1600, mens forgjengeren HTC One X+ bare gikk opp til ISO 800.

Man ofrer dog også noe ved å senke oppløsningen.

LAVOPPLØST: HTC har valgt en utradisjonell løsning og har senket oppløsningen på kameraet for å forbedre lysfølsomheten. Og det funker.
LAVOPPLØST: HTC har valgt en utradisjonell løsning og har senket oppløsningen på kameraet for å forbedre lysfølsomheten. Og det funker. Foto: HTC

Et 8 megapikselbilde har potensielt bedre detaljoppløsning enn ett 4 megapikselbilde, og man kan verken beskjære eller zoome inn på bildet like mye som et høyere oppløst bilde.

I HTC One sitt tilfelle ser ikke detaljoppløsningen ut til å være spesielt dårligere enn på One X+, og det er lettere å få bedre bilder i mørke omgivelser, så kameraet er en forbedring.

Skjønt vi vil ikke gå så langt som å kalle det en dramatisk forbedring.

Vi oppdaget dog det som må kalles en bug i kameraappen. Du kan nemlig sette ISO-verdien manuelt, men om det er nok lys til det så bruker kameraet heller en lavere ISO-verdi.

Så det er egentlig auto-ISO med maks-setting du får. One vil raportere at bildet er tatt på ISO 1600 selv om eksponeringsdataen forteller at det er eksponert helt likt med et ISO 100 bilde.

Mengden korn og støy i bildet forteller også at det egentlig er ISO 100 som er brukt.

For de aller fleste vil dette ha minimal praktisk betydning da man gjerne stiller en høy ISO fordi man tror at man trenger det, men vi hadde helst sett at denne funksjonen fungerte som antatt.

Videoopptakene fra HTC One er svært gode, og konkurrerer lett med videoopptakene du får fra dedikerte kompaktkameraer.

Eksempelbilder fra HTC One:

Varer hele dagen

Batterikapasiteten har blitt litt forbedret fra One X+.

SAMMENLIGNING: Det er ikke stor forskjell på detaljoppløsningen fra HTC One sitt 4 megapikselkamera (til venstre) og forgjengeren HTC One X+ sitt 8 megapikselkamera (til høyre). Skjønt man ser tydelig at bildet fra One blir mer pikselert når forstørret opp.
SAMMENLIGNING: Det er ikke stor forskjell på detaljoppløsningen fra HTC One sitt 4 megapikselkamera (til venstre) og forgjengeren HTC One X+ sitt 8 megapikselkamera (til høyre). Skjønt man ser tydelig at bildet fra One blir mer pikselert når forstørret opp. Foto: Lars Vidar Nordli

Det har økt fra 2100 mAh til 2300 mAh.

PEN: HTC One kommer i enten sort eller sølvgrått. Vi holder en knapp på den sorte som den peneste.
PEN: HTC One kommer i enten sort eller sølvgrått. Vi holder en knapp på den sorte som den peneste. Foto: HTC

Det ga seg ikke så stort utslag på filmavspilling, hvor One graide ca. 5 timer kontinuerlig avspilling, men i hverdagsbruk greier One seg fint gjennom dagen uten lading.

Det var ikke alltid tilfellet med One X+.

Nesten perfekt

Selv om det var enkelte små irritasjonsmomenter ved HTC One, så var de på langt nær store nok til å ødelegge inntrykket av en nær perfekt mobiltelefon.

Noen vil nok synes at den er litt for stor og heller sverge til iPhone 5, mens andre igjen vil synes den er for liten og heller gå for Samsung Galaxy S4. Det blir nok til syvende og sist en smakssak.

Alt i alt er det svært lite å være misfornøyd med her. Skjermen er sylskarp og lyssterk. Telefonen er svært rask og responsiv, og programvareforbedringene er vellykkede, om ikke akkurat revolusjonerende.

Kameraet gir litt bedre bilder i dårlig lys, og lyden, både i samtaler og musikkavspilling, er svært god.

Kanskje vil Samsung Galaxy S4 forskyve skalaen litt når den kommer, men foreløpig er den verken på markedet eller levert til test så da har vi ikke annet valg en å rulle en sekser til HTC One.

HTC One - Testresultater

  • Quadrant: 12364
  • Smartbench 2012: 6884 / 2863
  • Linpack: Singel: 283.221 MFLOPS / Multi: 702.778 MFLOPS
  • Sunspider: 1148.8 ms (Chrome: 1176.9 ms)
  • Browsermark 2: 1488 (Chrome: 2065)
  • Peackeeper: 688 (Chrome: 630)
  • IE Psychedelic: 9 (Chrome: 1729)
  • Batteri filmavspilling: ca 5 timer
  • Målt internetthastighet (4G): 39191 / 5498 Kbps

Om den rekker å komme i salg før Galaxy S4 gjenstår å se, men i øyeblikket er dette årets beste mobil.

I øyeblikket ligger HTC One lavest i pris hos Netonnet.no, til 5199 kroner (forhåndsbestilling).

Les også:

Få gratis fullversjon av Ashampoo Burning Studio 13 hos HjemmePC

Test: Snedig snurre-PC fra Dell

Du vil ikke tro hva denne appen gjør med iPhone 5

Liten og billig TV med god bildekvalitet