Dette er nyttig om du har Android-mobil
Her er ti tips som både er nyttige og som gjør deg mer effektiv om du bruker en mobil med Android.
Er du som folk flest bruker du telefonen din til å ringe med, sende tekstmeldinger og bildemeldinger, surfe og lese e-post. Men vi kan bruker mobilen vår enda smartere. I forrige uke kunne iPhone-eiere lære seg ti nyttige funksjoner i iOS, nå er det Android-eierne som får en solid dose tips til nyttige funksjoner på sin mobil.
Installer apper fra nettleseren
Visste du kan installer apper på din Android-mobil direkte fra nettleseren? Skal du installere flere apper eller søke/surfe etter nye apper er dette en effektiv måte å gjøre det på.
Gå til play.google.com og logg deg på med samme Google-konto som du bruker på mobilen (normalt din Gmail-konto). Søk eller surf etter de appen(e) du vil installere og trykk installer (blågrønn knapp oppe til venstre). Har du flere Android-enheter i drift, kan du også velge hvilken enhet som skal få den aktuelle appen. Trykk «Installer» og «OK» og den valgte appen vil i løpet av kort tid lastes ned til din Android mobil/nettbrett. NB! Pass på om du har tillatt nedlasting via mobilnettet - da vil mobilen bruke av datakvoten din. Det beste er å sørge for at mobilen er koblet til et trådløst nettverk.
Ta et skjermbilde
Mens det på iOS har vært lekende lett å ta et skjermbilde (bilde av innholdet på skjermen), har dette ikke vært mulig på Android før versjon 4. Men selv nå er det noen ulike implementeringer av denne funksjonen. De mest vanlige er enten å holde ned av-knappen og hjem-knappen samtidig eller av-knappen og volum-ned samtidig. Prøv deg fram og se om din mobil har denne funksjonen.
Sikkerhetskopi
På Android-mobiler har du en funksjon som gjør at du kan sikkerhetskopiere mobilen din på en snedig måte. Om telefonen skulle forsvinne - eller du kjøper en ny Android-mobil, kan du gjenopprette innholdet. Løsningen er kanskje ikke like elegant som hos iOS og Windows Phone 8, men det fungerer.
Slik gjør du det:
1. Gå til Innstillinger -> Sikkerhetskopier/tilbakestilling -> Her krysser du av for «Sikkerhetskopier data» og «Auto-gjenoppretting».
2. Gå til Innstillinger -> Kontoer/synkronisering -> Velg din Google/Gmail-konto og kryss av for alle ting du ønsker synkronisert, som Gmail, appdata, foto, kalender, kontakter og så videre.
Del ut internettilgang
Du trenger ikke nødvendigvis bredbåndskabel og en trådløs ruter for å kunne nyte et trådløst nettverk, enten det er på hytta, i bilen, i båtene eller ute i hagen for den saks skyld. Du kan dele ut internettilgang i form av et lokalt trådløst nettverk fra mobilen din. Bare husk på at ved å gjøre det er det din datakvote som brukes. Har du mobil betalt av jobben, har du trolig en datakvote som er såpass raus at du sjelden eller aldri bruker den opp. Slik deler du mobilens internettilgang på Android:
1. Innstillinger -> Under fanen Trådløst og nettverk velger du «Mer».
2. Velg «Tilknytn. og trådløs sone»
3. Velg «Konfigurer Wi-Fi-sone»
4. Konfigurer den trådløse sonen:
SSID for nettverket: Dette er navnet på ditt trådløse nettverk og som er synlig for andre.
Sikkerhet: Her kan du velge en løsning uten passord, men ikke gjør dette med mindre du er sikker på at du er alene midt på fjellet. Ellers bruk WPA2 PSK.
Passord: Lag et passord du klarer å huske. Velg lagre og du er ferdig.
5. Når du ønsker å aktivere den trådløse sonen til din mobil, så må du slå på «Flyttbar trådløs sone» som du finner på samme sted som punkt i punkt 2.
Nå kan du koble deg til mobilens trådløse nettverk via andre enheter, som nettbrett, PC og andre mobiler.
Vis batteriprosent
Dette tipset er det ikke alle Android-mobiler som støtter, men hos enkelt produsenter kan du vise gjenværende batterilevetid i form av et prosenttall ved siden av batteriikonet. Slik sjekker du om du har denne funksjonen: Gå til Innstillinger -> Batteri -> Kryss av eller slå på funksjonen «Batteriprosent».
Strømsparing
De aller fleste mobiler i dag har en modus for strømsparing. Det kan lønne seg å aktivere denne funksjonen om du synes batterilevetiden på mobilen din ikke er så god og lang som den burde vært.
Gå til Innstillinger -> Strømbehandling -> Strømsparing. Her vil du kunne velge ulike strømsparingsmodus. Velg et som passer ditt bruk.
NB! Strømsparingsmodus finnes ikke på alle Android-mobiler. Noen mobiler kaller denne funksjonen også for andre ting, som Sony der strømsparmoduset heter Stamina.
Kjapp snarvei
Skal du sette mobilen din i flymodus er den raskeste måten å gjøre dette på rett og slett ved å holde inne av/på-knappen en stund. Da får du opp en meny som lar deg skru på flymodus (alle nettverk slås av, men ikke mobilen). Dette kan du gjøre uten å måtte slå på telefonen/skrive inn passord eller lignende. Samme meny gir deg også tilgang til å sette mobilen i stillemodus vibrasjon.
Hva bruker du batteriet til?
Lurer du på hva som spiser opp batterilevetiden på mobilen din? Gå til Innstillinger -> Batteri. Her listes de funksjonene og programmene som bruker mest batteriressurser. Listen kan hjelpe til å avsløre hva du bør se etter om du ønsker å forlenge batterilevetiden. Ofte vil det være skjermen som topper denne listen, da kan du forlenge batterilevetiden ved å skru ned lysstyrken på skjermen. Alternativt bruker den automatiske justeringen om den ikke alt er slått på. Denne funksjonen finner du under Innstillinger -> Skjerm -> Lysstyrke. Litt avhengig av hva produsenten har lagt til av funksjoner, kan du også finne andre strømsparingsmuligheter her.
Avinstallere en app/et program
Apper (programmer) du ikke bruker kan du godt avinstallere. Da slipper du å bruke tid (og kanskje mobiltrafikk) på å oppdatere disse appene. I verste fall er dette også apper som jevnlig laster ned informasjon og på den måten spiser av datakvoten på ditt abonnement.
Slik avinstallerer du en app på Android:
Gå til Innstillinger -> Apper > Trykk på appen du ønsker å avinstallere og trykk «Avinstaller».
Svar med melding
De flest nyere Android-mobiler har nå mulighet for å svare på et anrop med en melding. Standardmeldingene er gjerne av typen «I møte, ringer senere.» eller «Opptatt, ring meg senere». Svar med tekstmelding dukker opp når noen ringer deg. Da kan du normalt velge mellom å svare, legge på og i tillegg til et symbol som indikerer at du kan svare med en melding. For å redigere hurtigsvarene går du til: Innstillinger -> Samtaleinnstillinger -> Hurtigsvar. Her kan du redigere standardmeldingene som er satt opp. NB! Denne funksjonen kan variere noe fra produsent til produsent.
Les også:
Test av Microsoft Surface Pro: Er dette den nye iPad-en?
Tynn og lekker ultrabook fra Acer
Slik putter du hele DVD-samlingen på en minnepinne
Denne saken ble første gang publisert 31/05 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.