For deg som vil ha krutt

De tre råeste mobilene på markedet

Skal du ha det råeste på markedet? Da er det disse tre mobilene det står mellom.

MUSKLER: Dette er de tre sterkeste mobilene du finner i dag.
MUSKLER: Dette er de tre sterkeste mobilene du finner i dag. Foto: FOTO: HTC, LG, Samsung
Sist oppdatert

Det er interessante tider for deg som er ute etter størst mulig skjerm, høyest mulig skjermoppløsning og flest mulig prosessorkjerner. Til nå i år har både HTC, LG og Samsung lansert hver sin toppmodell, og alle tre har etterhvert funnet veien til butikklokalene.

Felles for alle telefonene er at de har firekjerneprosessor. Det vil si at prosessoren kan jobbe med fire forskjellige oppgaver på samme tid, noe som fører til at telefonene har veldig stor arbeidskapasitet. Her tygges mye data veldig raskt.

Vi har allerede målt ytelsen i alle de nye telefonene, der Samsung ligger et lite hakk foran konkurrentene.

Samtlige av toppmodellene er imidlertid gjennomførte og leverer en jevnt over god bruksopplevelse, samtidig som de byr på så mye krutt at de vil kunne kjøre de tyngste appene du finner i lang tid fremover.

Vi skal derfor passe på å understreke at alle telefonene i denne artikkelen er herlige saker, og at alle gir deg valuta for pengene.

Uansett, her er spesifikasjonskongene i dag:

HTC One X

  • Pris: Fra 4700 kroner
  • Karakter: 5
  • Fordeler: Veldig bra kamera, flott design, 25 GB gratis Dropbox-lagringsplass

HTC har lansert tre veldig gode telefoner i år, og HTC One X ble den første mobilen med fire prosessorkjerner her til lands. Systembrikken er Nvidias råsterke Tegra 3.

Her får du en 4,7-tommers skjerm med en oppløsning på 1280 x 720 piksler, noe som gir et tvers gjennom sylskarpt bilde.

Og det er mye mer enn skjermen som er bra her. Telefonen leverer strålende lydkvalitet både i samtaler og ved musikkspilling, du får et av de desidert beste mobilkameraene på markedet. Den kraftige maskinvaren gjør at absolutt alt du foretar deg går unna på et blunk.

Dette er kort fortalt en telefon med få grenser, og som trygler om å bli brukt til både film, bilder, surfing, musikk og annet innhold du kan laste den med.

HTC-menyer

I likhet med alle andre HTC-modeller (bortsett fra Nexus One) er One X utstyrt med Sense, som altså er produsentens egenutviklede menysystem. Dette er et system svært mange har lært seg å like, noe som skyldes at det er det mest funksjonsrike du finner til Android, uten at det går utover brukervennligheten.

FIRE KJERNER: HTC One X har Nvidia-maskinvare og knallbra kamera.
FIRE KJERNER: HTC One X har Nvidia-maskinvare og knallbra kamera. Foto: FOTO: HTC

Her er det altså veldig mye å like, men telefonen er ikke fri for svakheter. Vi er for eksempel ikke imponert over batteritiden, og vi greier heller ikke forstå hvorfor produsenten har droppet minnekortstøtte i toppmodellen sine. Glasset foran kameralinsen er ellers ikke ripesikkert, så her gjelder det å unngå uhell.

Men du får altså en finfin totalpakke her, og vi hadde ingen problemer med å gi telefonen fem øyne på terningen da vi testet den.

PS! HTC har også en annen svært interessant telefon i ermet: One S. Da vi testet denne merket vi liten forskjell i hastigheten fra One X, og mye av den samme pakken her, men den har ikke HD-skjerm. Til gjengjeld får du bedre batteritid.

LG Optimus P880 4X HD

  • Pris: Fra 4500 kroner
  • Karakter: 5
  • Fordeler: Super skjerm, lettbrukte og pene menyer

I fjor bestemte LG seg for å produsere færre telefoner og heller prioritere å være tidlig ute med ny maskinvare og teknologi. Dette utsagnet fulgte produsenten opp ved å være først ut med både dobbeltkjerne og 3D-kamera, og vi er derfor ikke overrasket over at LG også i år er blant de første med det beste.

Selskapets toppmodell i år heter Optimus 4X HD, og som navnet antyder får du både fire prosessorkjerner og HD-skjerm - nærmere bestemt 1280 x 720 piksler. Disse pikslene er fordelt på en skjermstørrelse på 4,7 tommer, og du får også her en svært bra bildekvalitet.

Systembrikken er den samme som i HTC One X, altså Nvidia Tegra 3.

I motsetning til HTC gjør ikke LG veldig drastiske inngrep i de originale Android-menyene, men du finner likevel en hel del smarte løsninger som øker brukervennligheten. I tillegg liker vi at alt du gjør går unna før du rekker å blunke.

Super til underholdning

Maskinvarekraften og den gode skjermen er ellers viktige elementer som merkes samme hva du driver med, og gjør denne telefonen veldig, veldig egnet til surfing, film, musikk og annen underholdning.

Og mens både HTC, Apple, Nokia og Sony har kastet seg på den stygge trenden med å droppe støtte for minnekort er det godt å se at LG Optimus 4X HD har beholdt denne muligheten - og støtter kort helt opp til 64 GB.

LG-KRUTT: Optimus 4X HD er noe av det heftigste du får tak i i dag.
LG-KRUTT: Optimus 4X HD er noe av det heftigste du får tak i i dag. Foto: FOTO: LG

Lydkvaliteten er også god både i samtaler og ved musikkspilling.

På den negative siden kan ikke kameraet måle seg med de som står i HTC One X eller Samsung Galaxy S III, og vi er ikke videre imponert over batteritiden.

Her skal vi understreke at testeksemplaret vi sitter med har et hakket svakere batteri enn det som står i den som selges i butikkene, men vi synes uansett det virker som om Tegra 3-brikken er temmelig grov på strømforbruket.

Alt i alt endte telefonen på en solid femmer i testen vår - dette er utvilsomt blant de beste telefonene du får tak i i dag.

Samsung Galaxy S III

  • Pris: Fra 5000 kroner
  • Karakter: 6
  • Fordeler: Størst skjerm, bra batteritid, 50 GB gratis plass på Dropbox

Den 3. mai i år lanserte Samsung endelig oppfølgeren til Galaxy S II, en telefon vi ikke nølte med å kåre til årets telefon i fjor.

Oppfølgeren heter Galaxy S III, og den greier faktisk å innfri forventningene.

Skjermen i telefonen er med sine 4,8 tommer et lite hakk større enn i rivalene, og den kjører den samme 1280 x 720-oppløsningen. Heller ikke her finner vi noe å plukke på når det kommer til bildekvalitet.

Sterk

Ellers får du ifølge ytelsestestene vi har kjørt noe kraftigere maskinvare i Galaxy S III enn i konkurrentene, men denne forskjellen merker du ikke noe særlig til i praksis. Årsaken til dette er enkelt og greit at alle tre telefonene har langt sterkere komponenter enn du trenger for å kjøre alt av dagens innhold uten problemer.

Det er selvsagt mer enn maskinvaren som avgjør kvaliteten på en telefon, og her har Samsung greid å skille seg ut ved å få på plass en haug med smarte funksjoner - som at skjermen ikke slår seg av mens du ser på den.

Smarte løsninger er for øvrig også grunnen til at Apple har sendt nok et søksmål til Samsung for å stoppe Galaxy S III.

Det som til syvende og sist gjør at vi plasserer Galaxy S III hakket over rivalene er at den ikke har de samme svakhetene.

Her får du både minnekort, bra batteritid og godt kamera, i tillegg til at telefonen altså leverer varene over hele rekka. Bortsett fra at baksiden har en glanset overflate og at vi greide å skalle av litt lakk i telefonrammen har vi ingenting å utsette på Samsungs toppmodell i år.

FLAGGSKIP: Samsung Galaxy S III er oppfølgeren til en av fjorårets beste mobiler.
FLAGGSKIP: Samsung Galaxy S III er oppfølgeren til en av fjorårets beste mobiler. Foto: FOTO: Samsung

Dette var i våre øyne nok til å bikke Galaxy S III over på sekseren i testen vår. Men forspranget er altså ikke like stort som i fjor.

LES OGSÅ:

iPad-trikset du virkelig bør kunne

Nettbrett-mobilen til Norge i juni

12 ting Galaxy S III kan, som iPhone ikke kan

Denne saken ble første gang publisert 09/06 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også