Marine

Maktkampen under havet: Slik er verdens mektigste ubåt-flåter i dag

Er det Russland vi burde frykte?

Publisert

Mandag ble en forlist ubåt funnet i svensk farvann. Den er liten og tilsynelatende relativt gammel – men er i skrivende stund ikke identifisert.

Dette skjer bare et halvt år etter at en aktiv ubåt skal ha vært observert i Stockholms skjærgård, noe som førte til en ukes lang intens, men resultatløs jakt.

Ubåt-aktiviteten rett i vårt eget nabolag er potensielt dramatisk, men det er òg noe utrolig fascinerende med disse undervanns-blikkboksene. Vi bestemte oss derfor for å finne ut hva slags båter som er operative i verdens sjøforsvar i dag.

Les også: Tidenes største ubåt kunne sendt jorda tilbake til steinalderen

Du tenker sikkert at den største makten under havet, som de fleste andre steder, er USA. Og det stemmer også, men ikke helt uten forbehold. Ikke hvis du bare ser på antall fartøy.

Sikre tall og informasjon er ofte vanskelig å finne når det gjelder militær kapabilitet, men mye tyder på at både Kina og Nord-Korea kan matche USA på hvor mange ubåter de har i marinene sine.

USA har 71 operative undervannsbåter. Kina har «mer enn 60», men kanskje flere enn det amerikanerne har, uttalte en amerikansk admiral i februar i år (via Reuters).

Denne kilden sa at Kina lager noen «ganske utrolige ubåter», men at flåten deres jevnt over har dårligere kvalitet enn den amerikanske.

Kinas 8 000-tonns Type 092 (NATO-kallenavn Xia) fra 80-tallet og den nyere, 11 500-tonns Type 094 (Jin) kan begge bære atomstridshoder. (NB: tonnasjen viser til ubåtens « deplasement» under vann, dvs. hvor mye væske den fortrenger når den er nedsenket).

Sistnevnte måler 135 meter, et beist av en båt – om ikke helt på høyde med russernes legendariske Typhoon.

De skal også ha enda en ny erstatter, Type 096, i utvikling. Denne skal være sammenlignbar med USAs største fartøy, Ohio-klassen. Denne – Ohio, altså – er på hele 18 750 tonn, er 170 meter lang, og har så heftige atomvåpen om bord at vi ikke tør å tenke på hvordan tredje verdenskrig ville utspilt seg.

Både USA og Kina har en blanding av dieselelektriske og atomdrevne fartøy.

Også Nord-Korea har omkring 70 (mer eller mindre) operative fartøy. Her er kvaliteten definitivt ikke på høyde med de større landene.

De største nord-koreanske båtene, cirka 20 i antall, er nemlig den sovjetiske, 1 800-tonns Project 633, med NATO-kallenavnet Romeo. Båten måler i overkant av 76 meter.

Den ble designet på 50-tallet like før de atomdrevne ubåtenes inntog, og er regnet som utdatert i dag. Faktisk har den vært regnet som utdatert siden 1961!

Også Kina har hatt mange av disse, men de eneste som fortsatt er i bruk, brukes til opplæring.

Den største «hjemmelagde» båten til Nord-Korea er vesentlig mindre. Sang-O-klassen ble introdusert i 1991, men en oppgradert utgave ryktes å ha vært i bruk siden 2011. Det skal til sammen være over 40 av dem.

Disse 370-tonns (også diesel-elektriske) fartøyene måler 34 meter. Én av dem gikk på grunn utenfor Sør-Korea i 1996, som del av en dramatisk flukt etter å ha spionert på naboens maritime baser – en hendelse der 12 sør-koreanske og 24 nord-koreanske soldater ble drept, samt fire sør-koreanske sivile.

Etter disse følger Russland. En liste hos nettstedet GlobalFirePower.com oppgir 55 aktive fartøy i Putins arsenal, mens The Richest setter tallet til 63.

Du skulle tro at Storbritannia, Frankrike eller Tyskland fulgte disse, men slik er det ikke. Disse har bare omkring ti hver, færre enn blant andre Iran, India, Japan, Israel, Tyrkia og Sør-Korea.

Sistnevnte har omtrent et dusin. Altså langt færre, men også mer moderne ubåter enn erkerivalen sin i nord. Blant annet skal Sør-Korea ha fire i klassen Son Won-II, med ytterligere fem i produksjon – en stor og avansert, dieselelektrisk ubåt som først stod ferdig i 2007.

Det 65 meter lange, 1 860-tonns fartøyet er opprinnelig utviklet i Tyskland under navnet Type 214, og finnes også i Hellas’ og Portugals mariner.

Sør-koreansk Son-Won II.

Hvilken ubåt er det som nå er funnet utenfor Sverige? Det er kanskje avslørende at forliset aldri har vært rapportert.

– Hadde dette vært et uskyldig vrak, hadde nok noen bedt om hjelp. Det tyder på at dette er et hemmelig oppdrag som er gått galt. Det er svært alvorlig, sa førsteamanuensis Tomas Ries ved Försvarshögskolan i Stockholm, ifølge Aftenposten.

Det som kan være kyrilliske tegn på skroget antyder at fartøyet er russisk. Den pensjonerte, svenske etterretningsoffiseren Per Andersson tror de har funnet «Catfish», en russisk ubåt som sank i Østersjøen så langt tilbake som i 1916, skriver VG.

Vi liker ideen om ubåter – men med tanke på alle våpnene stappet inn i dem som er beskrevet her, så håper vi at vi aldri får se dem for mye i aksjon i virkeligheten.

Norge har forresten seks dieselelektriske båter vi langt på vei har designet selv, kalt Ula-klassen. De er 59 meter lange, kan dykke 250 meter og har 1 150 tonns deplasement.

Artikkelen er først publisert på blogg.natgeo.com. Les også:

Verdens største radioteleskop er den seneste mega-konstruksjonen i Kina

Derfor må du vente et år på resten av Pluto-bildene – men her er de beste hittil

En av verdens mest ekstreme konkurranser braker løs i morgen. Slik blir årets Norseman

En fantastisk, interaktiv omvisning lar deg utforske hver krik og krok av romstasjonen

Hjelp! Nå finnes det skarpskyttervåpen der en datamaskin tar seg av siktingen – og det kan hackes