Vi har testet Sony QX1

Bedre bilder har du aldri tatt med mobilen

Gjør mobilen om til et systemkamera

MOBILFOTO: Sony QX1 gjør mobilen om til et systemkamera og kan klipses på en hvilken som helst Android eller iPhone.
MOBILFOTO: Sony QX1 gjør mobilen om til et systemkamera og kan klipses på en hvilken som helst Android eller iPhone. Foto: Sony
Sist oppdatert
KOMPAKT: QX1 er egentlig et systemkamera uten skjerm og kan bruke alle objektiver med E-feste fra Sony.
KOMPAKT: QX1 er egentlig et systemkamera uten skjerm og kan bruke alle objektiver med E-feste fra Sony. Foto: Sony

Hva gjør kameraprodusentene når mobiltelefonen truer med å ta over hele kameramarkedet? De lager selvfølgelig mobilløsninger.

Sony har en fot i begge leirer da de produserer både mobiltelefoner, kompaktkameraer og systemkameraer.

Det er sistnevnte kategori de prøver å bringe over til mobilbrukerne med QX1.

Kamera for mobilen

QX1 er ikke bare en linse du monterer foran mobilens eget kamera, sånn som Olloclip. Nei, QX1 er faktisk et komplett kamera i seg selv.

Den mangler riktignok skjerm, og det er her mobilen kommer inn. Ved å laste ned Sonys app PlayMemories Mobile så får du brukt mobilskjermen som søker.

Hvis du vil kan du ta bilder uten å ha mobilen tilkoblet. QX1 har nemlig en egen utløserknapp på kroppen, men da får du verken sjekket utsnitt eller sett på resultatet før du eventuelt laster bildene over til en PC eller mobil.

Systemkamera

Spesifikasjoner for Sony QX1

  • Oppløsning: 20,1 megapiksler
  • Bildebrikke: 23,2 x 15,4 mm, CMOS
  • Skjerm: Mobil
  • Lysfølsomhet: ISO 100–16.000
  • Video: 1920 x 1080 piksler, 30 bps
  • Seriefoto: 3,5 bps
  • Optisk bildestabilisator: På objektiv
  • GPS: Via mobil
  • Wi-fi: Ja, med NFC
  • Minnekort: MicroSD, MemoryStick Micro
  • Mål: 7,4 x 6,95 x 5,25 cm
  • Vekt: 216 gram

Laveste nettpris kun hus: 2495 kr hos Elkjøp.

Laveste nettpris med 16–55 mm: 3894 kr hos JapanPhoto.

QX1 er ikke alene av denne typen clip-on kameraer fra Sony. Sony har faktisk 3 andre modeller: QX100, QX10 og QX30. Alle disse er av kompaktkameratypen.

Det som får QX1 til å skille seg ut er at det faktisk er et systemkamera. Har kan du nemlig ta av og bytte til hvilket objektiv du vil, så lenge det har E-feste.

QX1 byr på en oppløsning på 20,1 megapiksler, lysfølsomhet opp til ISO 16.000, videoopptak i full HD og serieopptak med 3,5 bilder i sekundet.

Bildebrikken er i APS-C-størrelse, hvilket betyr at den matcher størrelsen til vanlige forbrukerspeilreflekskameraer fra Sony og Nikon.

Kameraet støtter også fotografering i råformat. Det er alltid er en fordel, men nærmest påkrevd fra et systemkamera.

Litt knot

Meningen med QX1 er altså at du skal ha det i veska, og så bare klipse det fast i mobilen når du vil ta bilde av noe. Forbindelsen mellom kameraet og mobilen går via wi-fi.

Etter førstegangsoppsettet skapes forbindelsen automatisk så snart du åpner appen og kameraet er på.

Det kan høres praktisk ut å slippe å dra med seg et speilreflekskamera og istedenfor kunne bruke mobilen til samme formålet. Det er ikke helt sånn i praksis.

For det første må du jo ha et objektiv festet til QX1. Det gjør det både større, tyngre og mer uhåndterlig. Vi er ikke sikre på hvor mye plass eller vekt du egentlig sparer sammenlignet med å ha et lite systemkamera med deg.

For det andre er det ikke bare å vippe opp kameraet og ta bilder. Du må klipse det fast i mobilen, åpne appen og vente til mobil og kamera har fått kontakt med hverandre. Dette er ikke akkurat en god løsning om du kommer over et motiv som krever rask reaksjon.

Sist, men ikke minst, så kan vi ikke akkurat påstå at du får full systemkamerafunksjonalitet med QX1.

Treg

QX1 har både blender- og lukkerprioritert program, men ikke noe fullstendig manuell modus, noe du til og med får på mange kompaktkameraer og enkelte mobiler.

VIPPEADAPTER: Med et eget vippeadapter blir det akkurat som å ha en utvippbar skjerm, skjønt her kan du løsne skjermen helt om du vil.
VIPPEADAPTER: Med et eget vippeadapter blir det akkurat som å ha en utvippbar skjerm, skjønt her kan du løsne skjermen helt om du vil. Foto: Sony / Lars Vidar Nordli

Videofunksjonen fungerer på full automatikk, hvilket betyr at du ikke får justert noen ting selv.

Vi synes heller ikke QX1 er spesielt raskt. Utløseren bruker over sekundet på å reagere, men bruker du utløserknappen på selve kamerakroppen så reagerer den litt raskere.

Du må også vente noen sekunder på at kameraet skal bli klart etter hvert trykk på utløserknappen siden bildet må lastes over til mobilen.

Det går spesielt sakte om du velger å laste bildene over i full størrelse, men du kan også velge å bare overføre et 2 megapiksel forhåndsvisningsbilde. Det får ting til å gå litt raskere, men en forsinkelse blir det uansett.

Billig, men dyrt

Alt dette hadde vært ok så lenge prisen er lav. Sony må vel spare noe på å slippe å bruke egen skjerm og mange eksterne knapper på kameraet.

Og QX1 er faktisk det billigste kameraet med APS-C sensor på markedet akkurat nå med en prislapp på knappe 2500 kroner.

Problemet er bare at det er uten objektiv. Med et standardobjektiv på 16–50 mm stiger prisen til 3900 kroner. Da blir kameraet utkonkurrert av modeller som Nikon D3100, Sony Alpha 3000, Canon EOS 1200D og Samsung NX 3000 for å nevne noen.

Alle disse koster godt under 3500 kroner med medfølgende objektiv.

Bra kvalitet

Det som likevel taler til QX1 sin fordel er bildekvaliteten, for den er slettes ikke verst.

Under gode lysforhold gir QX1 svært skarpe og fine bilder med lite støy og korn.

Skarpheten holder seg ganske bra opp til ISO 3200 hvor den begynner å falle kraftig. Her får jpeg-bildene også et rimelig grøtaktig utseende, spesielt på de høyeste ISO-verdiene.

ISO 16.000 gir i tillegg litt grønt fargestikk og egner seg best til sorthvitt-bilder.

Jevnt over er bildekvaliteten likevel svært god, og mye bedre enn du kan få fra noen mobiltelefon akkurat nå.

Siden det ikke er noe manuelt program i Sonys app så fikk vi ikke presset eksponeringene nok til å se hvor godt det dynamiske omfanget er, men vi kan i alle fall slå fast at QX1 ikke har noe problem med å hente seg inn fra en under- eller overeksponering på tre blendere.

Videobildene er også gode, og her savner vi mest muligheten til å stille inn ting manuelt.

Morsomt

Med QX1 påklipset får du muligheten til å få svært gode bilder direkte inn på telefonen og bruke de på Facebook, Instagram eller på andre nettjenester.

Det kan ha en verdi for noen. Men også her har dedikerte systemkameraer et alternativ gjennom innebygd trådløst nettverk.

IKKE ALENE: QX1 har flere søsken i QX-serien. Her sammen med QX100 som er en kompaktkameravariant med fast objektiv.
IKKE ALENE: QX1 har flere søsken i QX-serien. Her sammen med QX100 som er en kompaktkameravariant med fast objektiv. Foto: Sony

Etter vår mening gir QX10 deg verken noen unike funksjoner eller lav nok pris sammenlignet med dedikerte systemkameraer til at vi vil anbefale det uforbeholdent, men et morsomt konsept er det absolutt.

KIT: Sony QX10 kan kjøpes sammen med et 16-50 mm objektiv. Prisen for kittet er i skrivende stund 3894 kroner.
KIT: Sony QX10 kan kjøpes sammen med et 16-50 mm objektiv. Prisen for kittet er i skrivende stund 3894 kroner. Foto: Sony

Denne saken ble første gang publisert 05/02 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også