Samsung Wireless Music System

Vi har testet Samsungs Sonos-klone

Lydsystem for flere rom ser ut til å bli høstens store slager. Vi har testet Samsungs splitter nye multiroms-løsning.

MULTIROM: Samsung Wireless Music System gir deg to høyttalervalg: M7 eller M5.
MULTIROM: Samsung Wireless Music System gir deg to høyttalervalg: M7 eller M5. Foto: Samsung
Først publisert Sist oppdatert
STATIV: Både M5 og M7 leveres med en fot som festes slik at høyttalerne kan stå oppreist.
STATIV: Både M5 og M7 leveres med en fot som festes slik at høyttalerne kan stå oppreist. Foto: Samsung

Samsung Wireless Music System. Merk deg navnet med en gang om du er i markedet for et multirom lydsystem. Sonos har «eid» dette markedet i flere år som mer eller mindre eneste aktør - om vi ser bort fra de dyrere installasjonsløsningene. Sonos er blitt kjent for svært god brukervennlighet og relativt overkommelige priser. Det er altså denne aktøren Samsung nå skal slåss mot. I tillegg kan vi jo nevne at både Denon og Bang & Olufsen er i markedet med nye løsninger for multirommusikk.

Et system

Samsungs trådløse musikksystem består av en hub som kobles til ruteren. Denne hub-en gjør at høyttalerne du kobler til systemet kan styres trådløst via appen Samsung Wireless Music System på Android og iOS. En PC-programvare skal vist nok også være på gang. Systemet byr på to høyttalere, M7 og M5. Høyttaleren M7 er den største og har tre høyttalerelementer; en 19 mm diskant, en 56 mm mellomtone og en 4 tommers basshøyttaler.

Den mindre M5 har et fulltoneelement på 56 millimeter og en basshøyttaler på 80 millimeter.

Legg merke til at begge høyttalerne støtter høyoppløste lydformater som Flac og OGG. Systemet støtter også MP3 opp til 320 Kbps.

LinkMate er en enhet som du kan koble til eksisterende musikkanlegg for å gjøre disse trådløse - og som en del av Wireless Music System. I tillegg kan Wireless Music System utvides slik at visse TV-modeller fra Samsung og nesten alle lydplankene kan brukes sammen med systemet.

Du kan spille ulike låter på alle høyttalerne som er koblet til systemet, men vi har ikke funnet ut om det systemet har en begrensing i antall soner/høyttalere.

KNAPPER: Legg merke til knapperaden på høyre side. Her kan du starte radioen uten å måtte åpne appen på mobilen først.
KNAPPER: Legg merke til knapperaden på høyre side. Her kan du starte radioen uten å måtte åpne appen på mobilen først. Foto: Samsung

Oppsett

Spesifikasjoner

Spesifikasjoner: M7 (WAM751 (hvit) WAM 750 (sort))

  • Apper: iOS og Android
  • Formater: ACC, MP3, WAV, OGG, VMA, FLAC, AIFF, ALAC
  • Trådløs: Ja, 2.4/5 GHz
  • Bluetooth: Ja
  • NFC: Ja
  • TV SoundConnect: Ja
  • Lydinngang: 3.5 minijack
  • Ethernet: Ja
  • Høyttaler: 19 mm diskant, 56 mm mellomtone, 4 tommers bass
  • Størrelse: 402 x 137 x 194 mm
  • Vekt: 4.8 kg
  • Pris: 3195 kroner

Spesifikasjoner: M5 (WAM550 (sort) WAM 551 (hvit))

  • Apper: iOS og Android
  • Formater: ACC, MP3, WAV, OGG, VMA, FLAC
  • Trådløs: Ja, 2.4/5 GHz
  • Bluetooth: Ja
  • NFC: Ja
  • TV SoundConnect: Ja
  • Lydinngang: Nei
  • Ethernet: Ja
  • Høyttaler: Fulltone 56 mm, 80 mm bass
  • Størrelse: 342,5 x 113,2 x 168 mm
  • Vekt: 2,3 kg
  • Pris: 2495 kroner

Pris for

Wireless Multiroom Hub (WAM250): 499 kroner

LinkMate (WAM270): 2995 kroner

Det er relativt greit å sette opp Samsungs trådløse musikksystem. Det mangler litt på å være like brukervennlig som Sonos, men Samsung har gjort en relativt god jobb. Stort sett er det bare å koble Hub-enheten til ruteren og plugge høyttalerne i veggen og så laste ned appen.

Dette virket helt supert for M7-høyttaleren, mens vi måtte knote litt mer med M5-høyttaleren. Den ville ikke koble seg til like automatisk, så her måtte vi lese litt i bruksanvisningen. Det er ikke like godt forklart hvordan man skal gjøre dette. Både Hub-en og høyttaleren har en «add»-knapp som kan brukes om man skal legge til en høyttaler. Samtidig opplevde vi at appen ba oss å trekke ut strømkontakten til «Link Mate» samtidig som appen viser et bilde av en M7/M5. Etter å ha forsøkt et par varianter, så kom også M5-høyttaleren på nett.

Begge våre høyttalere måtte også oppgraderes. Dette skjer via appen. Oppdateringen av M7 gikk utrolig tregt og den brukte nesten en time før den var spilleklar igjen. Det kunne virke som om oppdateringen gikk i «loop», siden den tre ganger returnerte til 70 prosents installasjonsstatus etter først å ha vært nesten i mål.

På M5 tok oppdatering cirka 30 minutter. Også her har Samsung noe å lære av Sonos. Her måtte vi nemlig bort å trykke på Mute-knappen på høyttalerne før oppdateringen startet. På M5 måtte vi gjøre den operasjonen to ganger. Skal vi være litt kritiske så bør slike oppdateringer kun være å trykke OK i appen.

Etter noen dagers bruk, fikk vi også en oppdatering av hub-enheten. Denne oppdateringen gikk raskt og greit, kun med et «ok» fra oss via appen på mobilen.

Hva med lyden?

Vi har sammenlignet både M7 og M5 mot Sonos Play:3. Både når det gjelder fysisk størrelse og pris har M5 og Play:3 mest til felles. Prismessig har M7 mer til felles med Sonos Play:5, men denne kombinasjonen har vi ikke testet her.

Samsung M5 spiller helt greit, men på maksimalt lydnivå blir det ikke pent. I forhold til Sonos Play:3 blir forskjellen litt for stor. På høye volum blir diskanten på M5 litt for spiss og den har ikke samme fylde og dybde som vi finner hos Play:3. I tillegg vrenger lydbildet seg helt når volumknappen er skrudd på maks.

Setter vi Play:3 opp mot M7 blir det en god del bedre for Samsungs sin del. Lydbildet på de to høyttalerne opplever vi faktisk som veldig likt. Vi synes Sonos fortsatt har litt mer varme og luft i lydbildet, mens M7 fortsatt er litt spissere i diskanten. M7 takler heldigvis høye volum mye bedre enn M5, og her kan vi spille høyt uten den samme vrengningen vi hørte på M5. Samsungs ulempe her er at M7-høyttaleren er priset 600 kroner dyrere enn Sonos Play:3.

I skrivende stund kan to høyttalere i Samsungs system systemet heller ikke settes opp i et stereopar, en funksjon som skal ha vært på plass tidligere og som vi vil tro kommer tilbake.

Vi opplevde også litt mer nettverkshakking enn hva vi likte. Når en og en høyttaler spilte, gikk det som regel greit. Men når vi koblet M7 og M5 for å spille sammen, så ble det i perioder relativt mye trøbbel. M7-høyttaleren koblet seg i perioder fra nettet og inni mellom ble det litt hakking og skraping. Det er mulig vi plasserte høyttalerne litt langt unna Hub-en, for når vi flyttet høyttalerne tettere på huben, så forsvant problemet. Avstanden fra M7 til huben var da cirka 7 meter (med et par vegger mellom).

Konklusjonen vår er at lyden på M5 og M7 er god nok, men at det er M7 som er klart den beste høyttaleren av disse to. Dersom du ikke jakter på den ypperste HiFi-lyden så blir du nok godt fornøyd med M7. M5-høyttaleren bør reserveres kjøkkenet og barnerommene.

Med og uten app

Systemet til Samsung bruker en app for å styre anlegget. Det betyr at det er via appen du kobler deg til andre kilder som radio, lokal musikk som ligger lagret på mobilen og nettverksharddisker og streamingleverandører som Spotify. Men i motsetning til Sonos, er det Spotify Connect og Spotify appen man bruker for å spille av lyd på systemet. Det er på mange måter en bra løsning. Det sørger også for at man som bruker umiddelbart kan ta i bruk eventuelle oppdateringer av Spotify-appen. Hos Sonos er Spotify og Wimp integrert i selve Sonos-appen og nye funksjoner i en app blir nødvendigvis ikke inkludert hos Sonos umiddelbart - og uansett tar slike endringer ofte litt tid. På den andre side tilbyr appen fra Sonos en litt mer integrert opplevelse, der for eksempel spillelister kan inneholde elementer fra mange kilder (Spotify, Wimp etc.).

Wimp er ikke tilgjengelig via Samsung Wireless System.

Appen til Samsung er innholdsrik, men den krever litt tilvenning før man får full oversikt. Noe av årsaken til det er at man har mange valg. Både når det kommer til kilde og til ulike innstillinger.

Men det er mer...

Men selv om vi konkluderer med at Sonos har noe bedre brukervennlighet og at M7/Play:3 er omtrent like gode på lyd, så har Samsung et par triks i ermet som vi tror mange vil kunne la seg friste av. Det første er at Samsungs høyttalere kan brukes som enkeltstående høyttalere der du streamer fra mobilen via Bluetooth direkte til høyttaleren. Sammenkoblingen skjer med NFC, så dette er svært brukervennlig og enkelt. Alt man trenger å gjøre er å slå på NFC på mobilen, holden mobilen inntil NFC-merket på høyttaleren og vips så er mobil og høyttaler sammenkoblet. Da kan man spille direkte til høyttaleren fra apper som NRK, Wimp, Spotify eller andre.

Triks nummer to er at høyttalerne M7 og M5 er utstyrt med touchknapper. For eksempel kan man slå på radioen uten å måtte gå via mobilen. Det er en smart løsning som gjør at også personer som ikke er komfortable med å bruke en app kan slå på radioen. Her kan man med et trykk skifte mellom tre valgte favorittkanaler. I tillegg kan man styre volum og mute høyttaleren via touchknapper.

Triks nummer tre er at Samsungs trådløse musikksystem også kan kobles til TV-en - om du har en Samsung TV - slik at TV-lyden sendes ut via høyttaleren. Og har du en lydplanke fra Samsung kan du sette opp en slik enhet i kombinasjon med to M7 eller M5 som bakhøyttalere og få et surroundoppsett.

VELG HØYTTALER: Samsungs system støtter Spotify Connect, noe som gjør at du enkelt velger høyttaler fra selve Spotify-appen.
VELG HØYTTALER: Samsungs system støtter Spotify Connect, noe som gjør at du enkelt velger høyttaler fra selve Spotify-appen. Foto: Skjermbilde

Samsung Wireless Music System kan også kobles til ditt eksisterende anlegg via enheten LinkMate (WAM270) til 3000 kroner.

Kan stå eller ligge

Høyttalerne M7 og M5 kan plasseres stående eller liggende. Det gjør at du lett kan plassere dem liggende på toppen av et skap eller de kan stå i et hjørne i stua. Høyttalerne fås i sort eller hvit og selv om det er mye plast, så synes vi likevel at både byggekvalitet og design er ok. Litt bedre materialkvalitet ville selvsagt ha hevet inntrykket av høyttalerne, men trolig også hevet prisen.

Konklusjon

Samsung har gjort svært mye riktig med sitt Wireless Music System. Det viktigst er at det faktisk er et ekte multirom lydsystem som også inkluderer TV-en - om du har riktig type Samsung TV. Fleksibiliteten til systemet er også svært god og brukervennligheten er god når det hele først er satt opp. Om alt går på skinner under oppsettet, så vil du nok også her oppleve at brukervennligheten er god.

I bruk har systemet stort sett oppført seg greit. Vi opplevde en og annen hikke i lyden noen få ganger, men det kan like gjerne skyldes ruteren og andre eksterne forhold.

APP: I appen til Samsung listes tilgjengelige høyttalere. Her mangler vi M7, siden den noen ganger hoppet av nettverket.
APP: I appen til Samsung listes tilgjengelige høyttalere. Her mangler vi M7, siden den noen ganger hoppet av nettverket. Foto: Skjermbilde
SPILL SAMMEN: Du kan koble flere høyttalere sammen i en gruppe, slik at disse spiller samme låt samtidig. Eller du kan la dem spille ulike låter samtidig - i ulike rom. Her et skjermbilde fra Spotify-appen.
SPILL SAMMEN: Du kan koble flere høyttalere sammen i en gruppe, slik at disse spiller samme låt samtidig. Eller du kan la dem spille ulike låter samtidig - i ulike rom. Her et skjermbilde fra Spotify-appen. Foto: Skjermbilde

Med en pris fra rundt 2400 kroner per «rom», så er Samsungs system konkurransedyktig med Sonos. Velger man M7-høyttaleren, noe man bør av hensyn til lydkvaliteten, så er Samsungs anlegg noe dyrere enn Sonos Play:3, men marginalt rimeligere enn Sonos Play:5.

Vi savner også muligheten for å sette to høyttalere i et stereooppsett, slik man kan på Sonos, men ifølge Knut-Eirik Rørnes hos Samsung Norge har denne funksjonen vært på plass tidligere og han antar at den vil kommer tilbake via en programoppdatering, men vi har ikke fått dette bekreftet ennå.

Med sitt Wireless Music System har Samsung fått seg et kraftig «våpen» i kampen om «lyd i alle rom». Sonos kommer nok til å merke at det finnes en ny aktør på markedet. Samsungs kobling av Wireless Music System mot TV-en gjør dem til en sterk utfordrer, selv om Sonos tilbyr dette via sin Playbar. Samsungs muligheter til å bundle systemet med utvalgte TV-modeller gjør at mange vil få øynene opp for multiroms lydsystemer.

Les også:

13 funksjoner du kan slå av på iPhone

Klattlader du?

Test av actionkamera