XTZ Tune 4

Svensk HiFi-kvalitet i skrivebordsformat

XTZ er kjent for å bygge gode HiFi-høyttalere, og nå har de brukt ekspertisen sin til å lage et par aktive skrivebordshøyttalere med Bluetooth.

TILBAKELENT: XTZ Tune 4 har en smart utforming som hjelper til å 
vinkle lyden mot ørene dine.
TILBAKELENT: XTZ Tune 4 har en smart utforming som hjelper til å vinkle lyden mot ørene dine. Foto: Produsent
Først publisert Sist oppdatert

XTZ Tune 4 er et par skrivebordshøyttalere - eller PC-høyttalere om du vil - med en litt ukonvensjonell design. De har en markant helling bakover, noe som gjør at de blir vinklet mot ørene dine når de står foran deg på et bord. Har du behov for å plassere dem helt flatt eller enda mer vinklet, skal XTZ også tilby et par kileformede stativer som kan brukes begge veier.

Gode tilkoblingsmuligheter

Vi liker den enkle og stilrene utformingen godt, og byggekvaliteten virker solid. Det eneste vi finner litt underlig er at de kun har tre gummiføtter på undersiden (den bakre er midtstilt), og de kan dermed virke litt ustø når man kommer nær dem.

Forsterkeren sitter i venstre høyttaler, og på baksiden finner du optisk og analog inngang, RCA-utgang for subwoofer, og tilkobling til høyre høyttaler via vanlig høyttalerkabel. Kabelen som følger med er for øvrig utstyrt med bananplugger, så de er enkle å koble til.

Det er også gjort plass til en USB-port som kun er ment til lading av andre enheter, men den er kjekk å ha hvis man for eksempel vil koble til en Chromecast Audio.

TILKOBLINGER: Venstre høyttaler er utstyrt med både digital og analog inngang, og du kan også bruke Bluetooth.
TILKOBLINGER: Venstre høyttaler er utstyrt med både digital og analog inngang, og du kan også bruke Bluetooth. Foto: Produsent

Avhengig av fjernkontroll

Tune 4 er utstyrt med en praktisk fjernkontroll i hel aluminium, med det meste du trenger av betjeningsknapper. Vi synes likevel det er synd at ikke de viktigste betjeningsknappene også er å finne på en av høyttalerne, for det føles litt unødvendig å måtte plukke opp fjernkontrollen bare for å justere volum når man sitter rett foran dem.

Spesifikasjoner: XTZ Tune 4

  • Konstruksjon: 2-veis med bassrefleks
  • Forsterker: 2 x 50 W klasse D
  • Frekvensrespons: 52–30 000 Hz (+/- 3 dB)
  • Innganger: 3,5 mm, optisk
  • (Toslink)
  • Bluetooth: 4.0 med AptX
  • Utganger: Subwooferutgang (RCA), USB-strøm
  • Inkludert: fjernkontroll, høyttalerkabel, optisk kabel, 3,5 mm kabel, skumgummi til demping av bassporter
  • Strømforbruk: 0,5 W i standby
  • Dimensjoner: 252 x 140 x 180 mm
  • Vekt: 6,6 Kg

Dette problemet forsterkes også av at Tune 4 er utstyrt med en autostandby-funksjon som gjør at de går i dvale etter en viss periode med stillhet. Igjen må altså fjernkontrollen fram for å aktivere dem. Dette kunne eventuelt vært løst ved å legge til en funksjon som skrur høyttalerne på ved aktivitet på en av inngangene, men den muligheten finnes ikke her.

Knallgod lyd

Heldigvis overbeviser Tune 4 stort når det kommer til lyden. De produserer det vi opplever som en svært flat frekvensgang, og lydbildet virker balansert uansett sjanger. Stereobildet er også veldig bredt og luftig.

Det som imponerer mest er likevel den fantastisk ryddige og detaljerte mellomtonen. Her er det ikke noe tilløp til grums i den nedre delen av registeret, slik man ofte kan oppleve med høyttalere i denne størrelsen.

Det hjelper også mye at de holder det de lover når det gjelder bassgjengivelse, med en nedre grense på 52 Hz. Resultatet er imponerende kontant og kontrollert bass, som bidrar til et helhetlig lydbilde.

Det skal likevel nevnes at bassgjengivelsen varierer en del med volum, og XTZ har lagt ved et par skumgummiplugger til å putte i bassportene for å dempe bassen noe ved høyt volum.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Dette er kanskje ikke en ideell løsning for alle, men vi kan i hvert fall konstatere at det fungerer godt.

Med Tune 4 har XTZ bygget et par svært gode aktive høyttalere som imponerer med et helhetlig, behagelig og naturlig lydbilde. Samtidig har de også noen irritasjonsmomenter som gjør dem vanskelig å anbefale uten et lite forbehold.

Hvor betydningsfulle disse momentene vil være for deg, er avhengig av ditt bruksmønster.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!