Sony MDR-1000X

Lyden av suksess

Med hodetelefonene MDR-1000X, tar Sony mål av seg til å bli best i klassen for hodetelefoner med aktiv støydemping. For å klare det må de vippe Bose, med QC35, ned fra toppen av seierspallen. Svaret om de klarer det får du her.

KVALITET: Byggekvaliteten på Sony MDR-X1000X er god. Det er blant annet brukt ekte skinn på både øreklokkene og øreputene.
KVALITET: Byggekvaliteten på Sony MDR-X1000X er god. Det er blant annet brukt ekte skinn på både øreklokkene og øreputene. Foto: Hallvard Lunde
Først publisert Sist oppdatert

Bose QC25 har vært førstevalget til svært mange kjøpere av hodetelefoner med aktiv støydemping siden disse ble lansert i 2014. I sommer kom omsider Bose med en trådløs versjon med Bluetooth, QC35, som i bunn og grunn er en trådløs utgave av QC25.

Det er først og fremst Bose QC35 Sony ønsker å utfordre med sine splitter nye IFA-lanserte MDR-1000X. Under lanseringen lovde Sony klasseledende støydemping og fremragende lyd.

Diskret design

MDR-1000X har et design vi har sett på mange av Sonys hodetelefoner de siste årene. Designet er rent og pent. Vår testutgave var sort med sort skinn på klokkene og øreputene, sort metall i bøylen og svarte plastelementer her og der. Designet er anonymt, men stilig og diskret. Byggekvaliteten virker solid. Hodetelefonene finnes også i en beige variant.

Komforten på Sonys øreklokker er god. Bose er kjent for å ha veldig god komfort, men Sony står ikke noe tilbake med MDR-1000X. Hodetelefonene fra Sony er en anelse tyngre (42 gram) og de klemmer kanskje litt hardere mot hodet enn QC35 fra Bose. Vi opplevde likevel ikke at dette hadde noen stor praktisk betydning. Konklusjonen er at begge har svært god komfort og kan brukes i mange timer i strekk uten at det blir ubehagelig.

AMBIENT SOUND: Sony MDR-1000X har funksjoner som gjør at man både kan lytte til omgivelsene og få med seg ting som blir ropt opp på en høyttaler på en flyplass eller en togstasjon.
AMBIENT SOUND: Sony MDR-1000X har funksjoner som gjør at man både kan lytte til omgivelsene og få med seg ting som blir ropt opp på en høyttaler på en flyplass eller en togstasjon. Foto: Hallvard Lunde

Støydemping

Bose har til nå plukket med seg mange «best-i-test»-priser for selskapets støydempende hodetelefoner. Vi har forsøkt å finne forskjellene på Sony MDR-1000X og Bose QC35i. Det var ikke lett. En test vi bruker er å sitte på kontoret før noen andre har kommet å lytte til «stillheten» som oppstår når vi tar på oss et par støydempende hodetelefoner. Det gir nemlig en viss pekepinn på hvor godt hodetelefonene demper bakgrunnsstøy fra ventilasjonsanlegget og det som eventuelt kommer inn av trafikkstøy. I denne testen trekker Bose det lengste strået. Med Bose blir det helt stille, mens hos Sony hører vi en svak sus. Hvorvidt susingen faktisk kommer selve hodetelefonene eller fra ventilasjonsanlegget er vi faktisk litt usikre på, men susingen kan vi ikke bortforklare.

Spesifikasjoner: Sony MDR-1000X

  • Frekvensrespons: 4 Hz-40 kHz
  • Sensitivitet: 103db/mW
  • Impedans: 46 Ohm
  • Elementstørrelse: 40 mm
  • Bluetooth: Versjon 4.1, rekkevidde ca. 10 meter
  • Oppgitt batterilevetid: 20 timer
  • Vekt: 275 gram
  • Annet: Flyadapter, USB-ledning til lading og minijack-kabel og bæreveske, støtte for LDAC

Test nummer to er å bruke hodetelefonene når alle andre rundt oss er på jobb. Med og uten musikk. Her er det vanskeligere å kåre en vinner, siden begge gjør en veldig god jobb. Her har imidlertid Sony et par ekstra funksjoner som QC35 ikke kan skilte med. For det første kan man med MDR-1000X skru av og på støykanselleringen. I tillegg har MDR-1000X fått en Ambient Sound-funksjon der «normal» lar deg høre det meste av det som skjer rundt deg mens musikken spiller i bakgrunnen. Dette er en funksjon man kan benytte om man skal bevege seg rundt i trafikken eller bare ønsker å høre hva kollegene dine snakker om. I tillegg finnes en «Voice»-modus, der kun høye stemmer vil trenge gjennom. Typisk det som ropes opp på en høyttaler på en flyplass. Men, det stopper ikke her. Ved å legge høyre hånd over høyre klokke, så dempes musikken og støydempingen, slik at du for eksempel kan gi eller ta en beskjed uten å måtte ta av hodetelefonene. En smart funksjon som bidrar til økt brukervennlighet.

Test nummer tre er å bruke hodetelefonene i omgivelser der de trives aller best – om bord i et fly. Bose QC35 har vi testet tidligere, med svært godt resultat. Sony MDR-1000X testet vi på returflygingen vår fra IFA. Her leverer Sony MDR-1000X en svært god opplevelse. Dessverre fikk vi ikke testet MDR-1000X og QC35 samtidig om bord i et fly.

Lydkvalitet

Sony MDR-1000X spiller litt klarere, høyere og tøffere enn Bose QC 35. Der Bose er «snill» og velbalansert, byr MDR-1000X på en litt hardere og fastere bass, litt spissere, tydeligere og mer markert diskant. Diskanten på MDR-1000X er mer fremtredende enn mellomtonene og bidrar til å fremheve vokaler på en veldig god måte.

I sum gjør dette at lydbildet på disse to blir ganske ulikt. Hva man liker best blir jo en smakssak. Liker du volum, bass og tydelighet, er Sony et klart førstevalg. Liker du musikken presentert i en snillere og mer nøytral innpakning, velger du Bose. Personlig synes jeg bassen i QC35 blir for anonym og «pen», samtidig som det pene og balanserte lydbildet til QC35 likevel er tiltalende og behagelig å høre på over tid. Her bør faktisk din personlige smak og type musikk du hører på være med på å bestemme ditt valg.

Brukervennlig

Sony MDR-1000X er et brukervennlig hodesett med mange nyttige funksjoner. For det første kan støykanselleringen slås av og på. I tillegg har høyre klokke berøringsfunksjonalitet slik at du kan pause, spole og justere lyden på en enkel måte. På toppen byr Sony på Ambient Sound-funksjoner som absolutt har sine bruksområder.