Benq W1090
Her får du mye for pengene!
Større og bedre bilde for 7000 kroner er vanskelig å finne.
Jeg har testet ganske mange dyre projektorer i min karriere, men jeg lar meg alltid imponere når jeg gjennomfører en test i økonomisegmentet og får se hva man får av bildekvalitet for pengene.
Det er rett og slett en latterlig god valuta for pengene når man ser hvilket bilde man får opp på lerretet.
Visst er det noen kompromisser man må gjøre, men det handler ikke først og fremst om selve bildet. Det går mer på zoomområdet, plasseringsvennlighet og slike ting.
Les ogå: Sniktitt på Sonos Playbase
DLP-teknologi
Benq W1090 benytter en 1080p DLP brikke og et fargehjul med seks segmenter.
DLP har vist seg å være en meget robust teknologi som ikke har noen former for degradering over tid. Pæren blir selvsagt svakere med alderen, men bytter man pære har man en projektor med det samme bildet som når projektoren var ny.
Skarpheten er også meget god på en enkelbrikke DLP, fordi man ikke har noen utfordringer med
at bilder fra tre brikker skal treffe det samme stedet på lerretet.
Vil du lese flere slike saker? Skaff deg et abonnement på HjemmePC.
Menyer
Menyene er viktige for å kunne sette opp projektoren. Da er det spesielt viktig på en projektor som denne, som på mange måter frir litt til massene, at den er rimelig enkelt å forstå.
Spesifikasjoner: BenQ W1090
- Type: DLP- projektor
- Oppløsning: 1920x1080
- Lysstyrke: 2000 ANSI lumen
- Zoom: 1.3x zoom
- HDMI: 2x
- Fargejustering: Full CMS
- fargejustering
- Annet: ISF-minner
Her må vi nesten berømme Benq litt, for menyene kommer med norsk språk, og de framstår som oversiktlige. Her finner man både standardinnstillinger og innstillinger for alle som ønsker å kalibrere.
Selv ISF-menyer er på plass. Den kommer med justeringer for hvilbalanse (gråskala) og en komplett CMS-løsning (avansert fargejustering). I tillegg kan man justere gamma. Den har i tillegg til predefinerte innstillinger som dynamisk, normal og cinema også 3 brukerminner.
Disse kan man da bruke for å lage forskjellige innstillinger når det gjelder lys i rommet og til forskjellig innhold.
Vi setter projektoren i Cinema modus og kjører en måling med vårt kalibreringsutstyr. Den viser oss at hvitbalansen er ganske så god ut av esken. Fargene er litt overmettede, men med små justeringer får vi fargene til å sitte tilnærmet 100 %.
Film til folket
W1090 leverer som forgjengeren 2000 ANSI lumen med lysstyrke. Det er en god balanse som sikrer at det er nok lys til å gi bilder med et bra smell i samtidig som sortnivået ikke lider unødvendig.
Likte du denne saken? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!
Fargemessig er dette en velbalansert projektor som makter å gjengi bilder med korrekte farger med fin metning. Hudtonene har en naturlig palett, noe som er viktig for å gi bildene en naturlighet som vi trenger for å la oss overbevise. Sortnivået er faktisk helt ok på denne projektoren, og som DLP-projektorer flest er ansiktskontrasten meget god. Ansiktskontrast er forskjellen på mørke og lyse objekter i samme bilde. W1090 makter også å bibeholde detaljer i mørke elementer på en tilfredsstillende måte. Ta for eksempel en mørk frakk eller dress. De har tekstur i stoffet som fort kan bli borte om projektoren ikke makter å hente fram detaljene i de mørke områdene. På dette området gjør W1090 en god jobb, og gir oss «hele» bildet.