Test: Raumfeld multirom
Er Raumfeld bedre enn Sonos?
Skikkelige stereo-høyttalere har vært fraværende i multirom-markedet. Det vil Raumfeld gjøre noe med.
Skal du ha lyd i alle rom, er det etter hvert mange som ønsker seg en bit av det markedet Sonos har dominert i mange år.
Multiromsystemet fra tyske Raumfeld gir deg tre ulike nettverkstilkoblede høyttalerpar å velge mellom.
Stereo Cubes er minst og passer godt i en bokhylle, Stereo M er noe større, og Stereo L er gulvhøyttalere i full størrelse.
Som alternativer til de typiske multiromshøyttalerne fra konkurrenter som Sonos, Denon og Samsung, tilbyr de også den lille kompakte One S og den noe større One M.
I tillegg slippes snart en lydplanke med tilhørende subwoofer.
Fleksibelt
Appen er en stilfull affære med ryddige menyer, og oppsettet går relativt knirkefritt ved hjelp av en veiviser.
Prosessen innebærer at du oppretter en direkte wifi-tilkobling for å overføre innstillinger, og du kan velge at høyttalerne kobler seg til nettverket ditt via den tilhørende Raumfeld-extenderen, det vanlige wifi-nettet eller ved hjelp av kabel.
Organiseringen av høyttalerne er veldig fleksibel. Hver enhet knyttes nemlig til et navngitt rom, og flere høyttalere kan også knyttes til samme rom.
Deretter kan du opprette musikksoner som består av flere rom. Det høres kanskje komplisert ut, men det fungerer fint i praksis.
Raumfeld ser i tillegg ut til å ha latt seg inspirere av Boses SoundTouch-system, og du kan sette opp fire forhåndsvalgte lydkilder som kan startes med et enkelt knappetrykk.
Dessverre er det bare Stereo M, One M og One S som er utstyrt med disse knappene, og de er også individuelle for hver enhet.
Dermed blir de litt mindre nyttige enn Boses løsning.
Noen svakheter
Som med Sonos kan du opprette spillelister bestående av låter fra ulike kilder inkludert Tidal, lokal musikk på telefonen, og musikk på en nettverksspiller.
Det samme er imidlertid ikke mulig med Spotify, i og med at du kun kan strømme via Spotify Connect, som fungerer utenom Raumfeld-appen.
Det er positivt at Raumfeld har tatt med støtte for DLNA-rendering i hver høyttaler, men for iOS-brukere er det litt synd at ikke Airplay også er på plass. Det hadde gjort systemet mer fleksibelt.
Selv om alle høyttalerne er utstyrt med en av/på-knapp i front, er den lite nyttig i praksis. Når du trykker på den, blir nemlig høyttaleren utilgjengelig for nettverket og kan kun skrus på manuelt.
Den kan for så vidt brukes til å stoppe avspilling ved å skru høyttaleren av og på, men det er ikke en særlig elegant løsning.
I stedet burde systemet hatt en standby-modus der høyttalerne fortsatt er tilgjengelig, og en mer tradisjonell stoppknapp for å stoppe avspilling.
Lyd
Lydkvaliteten er veldig sentral for Raumfelds markedsføring, og både One S og Stereo L står til forventningene. One M og Stereo Cubes, som vi også hadde inne til test, er ikke fullt så overbevisende.
One M har en kraftig bassgjengivelse takket være det store nedovervendte elementet i bunnen, og den overaktive mellomtonen gjør i tillegg lyden litt hul.
Litt EQ-justering i appen gjorde imidlertid underverker, og vi likte til slutte det vi hørte.
Stereo Cubes skuffer på sin side med litt for lite bass, men de gir i hvert fall et fint stereobilde man ikke får med andre multirom-høyttalere.
Raumfeld er unike i multiromsammenheng, og de byr på god lyd, flott design og noen smarte løsninger.
Samtidig skal det nevnes at prisen er i høyeste laget, og om det er kombinasjonen av hifi og multirom du er ute etter, vil du komme langt med en Sonos Connect og anlegget du allerede har.
Følg oss gjerne på Facebook og meld deg på vårt gratis nyhetsbrev for å holde deg oppdatert.
Denne saken ble første gang publisert 23/11 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.