Philips BDM4065UC

Denne skjermen vil gi deg bakoversveis

Hele 40 tommer og en prislapp på under 7000 kroner.

SPILL: Spill er utrolig kult på Philips BDM4065UC, spesielt om du har et skjermkort som kan dra rundt 4K-grafikk.
SPILL: Spill er utrolig kult på Philips BDM4065UC, spesielt om du har et skjermkort som kan dra rundt 4K-grafikk. Foto: Philips / EA Games
Sist oppdatert
Philips BDM4065UC er en billig 40 tommer stor PC-skjerm med 4K-oppløsning.
Philips BDM4065UC er en billig 40 tommer stor PC-skjerm med 4K-oppløsning. Foto: Philips

Philips BDM4065UC er en av de mest interessante skjermene vi har sett på lenge.

Ikke bare er skjermen ekstremt stor med sine 40 tommer, ikke bare får du superskarpt bilde med 4K-oppløsning, prislappen er også forholdsvis lav.

4K begynner å bli praktisk med tanke på at mobiltelefoner som Samsung Galaxy S5 og LG G3 filmer i 4K-oppløsning.

Skjermen koster under 7000 kroner. Det er fortsatt mye å legge ut for en PC-skjerm, men til sammenligning havner du i samme prisklasse om du skal ha en 27 tommer 4K-skjermer fra produsenter som Samsung og Asus.

Enormt inntrykk

Og det kan vi si med en gang, skjermen gjør et enormt inntrykk når du får den opp på skrivebordet. Det er som å sitte å jobbe på en liten TV.

Mange vil nok synes at dette blir for voldsomt, og det har vi full forståelse for. En skjerm som dekker nesten hele synsfeltet når du sitter nærme nok er ikke akkurat det mest praktiske når du skal jobbe i Word, eller surfe nettet.

Vi tror heller ikke det er meningen at du skal gjøre de tingene i full skjerm. Tenke deg at du deler skjermen i fire. Da sitter du plutselig med fire skjermer på ca. 20 tommer, hver med full HD-oppløsning. Du kan da ha oppe både nettleser, musikkspiller, Word og Photoshop samtidig.

Det er som å ha et sømløst flerskjermoppsett. Philips har da også lagt ved en liten programvare som enkelt lar deg dele skjermen opp i to, tre eller fire, alt etter hva du ønsker.

Utrolig til spill og film

Heldigvis er Philips BDM4065UC litt av en multikunstner, så du kan fint spille spill eller se film på den.

Har du i tillegg et skjermkort som er bra nok til å la deg spille i 4K-oppløsning så har du litt av en opplevelse foran deg. Man lever seg lett inn i et spill når man har et sylskarpt bilde som dekker mye av synsfeltet.

Når det gjelder film så er det litt vanskeligere å få tak i bra 4K-innhold, og dette er tross alt ikke noe TV, så her finner du ingen oppskaleringsfunksjon.

Spesifikasjoner for Philips BDM4065UC

  • Størrelse: 39,56 tommer
  • Oppløsning: 3840 x 2160 piksler
  • 3D-støtte: Nei
  • Lysstyrke: 300 cd/m²
  • Kontrastforhold: 5000:1
  • Responstid: 8,5 ms
  • Oppdatering: 60 Hz
  • Baklys: W-LED
  • Høyttalere: 2 x 7 watt
  • Porter: 2 x HDMI, 1 x VGA, 1 x DP, 1 x MiniDP, 4 x USB 3.0, lyd inn, hodetelefonutgang.
  • Mål (uten fot): 90,4 x 51,2 x 8,8 cm
  • Vekt (med fot): 9,7 kg

Laveste nettpris: 6890 kr hos Dustinhome.no

 

Målinger

  • Lysstyrke: 299 cd/m2
  • Kontrast: 4773
  • sRGB: 100%
  • AdobeRGB: 82%
  • Baklysavvik: 15%
  • Strømforbruk aktiv: 76 watt
  • Strømforbruk hvile: 13 watt

Sånn sett minner Philips BDM4065UC oss om opplevelsen vi hadde med de første billige full HD-TV-ene. Disse var ofte gode på HD-materiale, mens standardoppløst innhold plutselig så dårligere ut enn før. Det er rett og slett fordi skjermen avslører hvor dårlig kvaliteten på dette innholdet egentlig er.

Dyrere TV-er dekker over dette med dyre bildebehandlingsprosessorer som forbedrer og glatter over dårlig bildekvalitet i lavere oppløsninger.

Det gjør ikke BDM4065UC, samtidig som den blåser opp bildet mye. Da kan du fort se komprimeringsstøy i videobildene. Spiller du derimot av Blu-ray plater eller videofiler med god komprimering så ser også videobildene bra ut.

 Sortnivået er akseptabelt, og faktisk er ikke de innebygde høyttalerne så verst. Du vil fortsatt få bedre lyd med et par billige skrivebordshøyttalere eller et bra hodesett, men til innebygd lyd å være så de to 7 watts høyttalerne helt grei lyd til hverdagsbruk.

Bra på papiret

Som alltid når noe har gode spesifikasjoner og lav pris, så er det lett å mistenke at kvaliteten ikke er helt der den skal være.

På papiret ser det meste likevel bra ut. BDM4065UC kan skilte med både en god lysstyrke på 300 cd/m2 og et veldig bra statisk kontrastforhold på 5000:1. Det er en av fordelene med VA-panel i forhold til IPS. På billige IPS-skjermer har vi vært vant til en kontrast nærmere 1000:1.

VA-panelet er også en fordel, spesielt på en så stor skjerm som dette. Da kan nemlig innsynsvinkel fort bli et problem. Vi satt så nærme skjermen som 60 cm uten at vi opplevde det som et problem, så her gjør panelet jobben sin.

At skjermen greier en oppdateringsfrekvens på 60 Hz er også bra med tanke på den høye oppløsningen.

Bare vær obs på at du må inn i skjermmenyen og angi at du bruker DisplayPort 1.2, ellers får du bare 30 Hz.

Det som nok vil skremme bort de mest dedikerte spillentusiastene er at responstiden er på hele 8,5 ms, og det i en tid hvor de beste spillskjermene ligger på 1 eller 2 ms.

Responstiden er uansett god nok til å etterleve oppdateringsfrekvensen på 60 Hz. Her hadde det egentlig holdt med 16 ms.

Noen problemer

KOMPAKT: Philips BDM4065UC er forholdsvis smal til 40-tommer å være, og den veier under 10 kg.
KOMPAKT: Philips BDM4065UC er forholdsvis smal til 40-tommer å være, og den veier under 10 kg. Foto: Philips

Er Philips BDM4065UC en superskjerm til en superpris? Ikke helt. Det er nok av småting å pirke på her.

Lysstyrken og kontrasten er god, og våre målinger la seg tett opp til spesifikasjonene. Vi målte en lysstyrke på 299 cd/m2, og et kontrastforhold på 4773:1.

Vi hadde likevel litt problemer med å optimalisere lysstyrke og kontrast slik at vi fikk best mulig dekning i både de lyseste og mørkeste partiene. Det er ikke snakk om noe katastrofe, men en liten minus i margen.

Hvitebalansen på skjermen er heller ikke spesielt nøyaktig. Mens skjermen lover å ligge på 6500K, målte vi den til 7500K. Det er heldigvis mulig å justere seg ut av, men ikke akkurat positivt.

Vi må også innrømme at vi ser litt etterslep i spill. Her jobber nok oppløsningen mot responstiden, for det blir ekstra påtakelig når bildet er såpass skarpt i utgangspunktet. Men heller ikke her var det snakk om så mye at det ødelegger for opplevelsen. De aller fleste vil nok ikke tenke over det.

Baklyset her heller ikke helt perfekt. Man aner skygger rundt kanten på lyse bilder, og enkelte områder på skjermen er nok litt lysere enn de skal være i mørke scener. Det er diskret, men de kritiske vil nok legge merke til det.

Helt til slutt savner vi noen ergonomiske innstillinger, for her kan du verken tilte eller heve skjermen noe som helst.

Ikke best på noe

Vi må kunne si at Philips BDM4065UC lider av allroundskjermenes forbannelse. Den er litt god på alt, men ikke best på noe.

Skjermen kan nemlig fint brukes til både bildebehandling, film og TV og til spill. Om det er et av disse områdene som er spesielt viktig for deg, så finner du uansett bedre skjermer til det spesifikke formålet.

Syns du PC-skjermer skal være små og diskrete og ikke gjøre så mye ut av seg, er nok heller ikke Philips BDM4065UC skjermen for deg.

Likevel er vi entusiastiske, for dette er rett og slett en gøy skjerm. For det første gir 4K-oppløsningen på 3840 x 2160 piksler langt mer mening i dette formatet. På en 27-tommer blir tekst og ikoner så små med 4K at du nesten må ty til Windows sin dårlige skaleringsfunksjon.

På denne skjermen blir det fortsatt smått, men fullt lesbart uten at en trenger å anstrenge seg for mye.

Skjermen er også så stor at den lett dobler som TV-skjerm, noe som kan være spesielt aktuelt på gutterommet eller på hybel. Den har riktignok ingen innebygd tuner, men de aller fleste er nok avhengig av en dekoderboks uansett.

Spill er rett og slett mye gøyere i denne størrelsen, spesielt når du får et så skarpt bilde i tillegg, men det krever sitt grafikkort for å dra det rundt.

HUB: Bakpå Philips BDM4065UC finner du en fireporters USB 3.0 HUB. Det er praktisk. Vi synes likevel ikke plasseringen helt bakpå skjermen er så praktisk, heller ikke når det gjelder veggmontering.
HUB: Bakpå Philips BDM4065UC finner du en fireporters USB 3.0 HUB. Det er praktisk. Vi synes likevel ikke plasseringen helt bakpå skjermen er så praktisk, heller ikke når det gjelder veggmontering. Foto: Philips

Som all-round skjerm er Philips BDM4065UC rett og slett ypperlig. En del små svakheter drar den ned fra toppkarakteren, men er du ikke for kritisk kan vi trygt anbefale den så lenge du har råd og plass.

MORSOM: Philips BDM4065UC er rett og slett en morsom skjerm, til tross for sine svakheter.
MORSOM: Philips BDM4065UC er rett og slett en morsom skjerm, til tross for sine svakheter. Foto: Philips

Denne saken ble første gang publisert 01/02 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også