Optoma HD141X

Potent utfordrer

Optoma HD141X befinner seg i Optomas hjemmekinosortiment, men har i tillegg lys nok til å gjøre en jobb i stuen om det skulle være behov.

LYSSTERK: Optoma HD141X er laget for en mørk hjemmekino, men har nok lys til også å kunne brukes i lysere omgivelser.
LYSSTERK: Optoma HD141X er laget for en mørk hjemmekino, men har nok lys til også å kunne brukes i lysere omgivelser. Foto: Produsent
Sist oppdatert

Med 3000 Lumen i brightmode skal det i alle fall ikke stå på lysstyrken. Den er merkelig nok ikke oppgitt med lysstyrke for økonomimoduset, men vi kan nok anta at det ligger på rundt 2200 Lumen. Zoomraten er på smålige 1.1:1 noe som er den laveste i hele testen.

Skal man fylle et lerret på 100 tommer må man plassere den fra 3.3 til 3.6 meter unna lerretet.

Projektoren er sort, noe som passer fint i kinosammenheng.

Når vi fyrer den opp merker vi ikke så veldig mye til viftestøyen. Vi hører selvsagt at den er på, men den har en rimelig behagelig lav summing som ikke drar til seg oppmerksomheten.

Selv om dette er en ”hjemmekino” projektor, er den minst like lyssterk som de andre modellene i denne testen.

Det gjør at de også er kapable til å fungere i rom med mindre lyskontroll.

Stuen er jo det stedet man helst vil sitte og se en Champions League kamp, og små TV-er får ha meg unnskyldt, men det blir langt tøffere med kampen på et stort lerret, eller rett og slett projisert på en hvit vegg.

3D: Med Optoma HD141X får du mye projektor for pengene - og den har støtte for 3D.
3D: Med Optoma HD141X får du mye projektor for pengene - og den har støtte for 3D. Foto: Produsent

Oppsett

Optoma kommer i motsetning til Epson med fjernkontroll med bakgrunnsbelysning. Det gjør det langt enklere å bruke den i mørke omgivelser.

Menyene er av det enkle slaget, med klare og selvforklarende justeringer. Den kommer med innstillinger for farger, men har kun predefinerte innstillinger for hvitbalanse. Det er egentlig litt svakt så lenge den er myntet på hjemmemarkedet. Nå skal det dog sies at få om noen vil vurdere å kalibrere en projektor i denne prisklassen rett og slett fordi prisen på en kalibrering ligger på rundt 50 prosent av projektorens verdi. I så måte er det viktigere hvordan den er innstilt fra fabrikk. Målingene våre viser at den ikke er spesielt godt innstilt, men gamma er sånn noenlunde.

Fargerommet er også begrenset. Så vidt vi vet har denne projektoren et fargehjul med Rød, Grønn og Blå i tillegg til et segment med Hvit. Dette er for å øke lysstyrken, men går ut over fargerommet. En vanlig hjemmekinoprojektor har gjerne et fargehjul som består av RGBRGB. Det gir litt mindre lysstyrke med større fokus på farger.

I bruk

Selv om den ikke måler veldig godt er ikke bildet å kimse av allikevel.

Den har et ok sortnivå sammenlignet med modellene fra Epson, DLP-projektorer har også en fordel i forhold til skarphet, siden definisjonen mellom pikslene er hundre prosent. De fleste andre teknologier benytter tre paneler, en for hver farge som må treffe hundre prosent på samme sted på lerretet for å gi den samme skarpheten. Det er stort sett ikke mulig å få til uten at pikslene glir litt over i hverandre. I så måte er DLP en meget oppegående teknologi. Er man interessert i 3D, støtter denne projektoren det. Det er også en av styrkene til DLP fordi man er slipper unna crosstalk.

Det gir en klarere og bedre 3D-opplevelse.

KULT DESIGN: Optoma HD141X har et tøft design og leverer et bra bilde sett i forhold til prisen.
KULT DESIGN: Optoma HD141X har et tøft design og leverer et bra bilde sett i forhold til prisen. Foto: Produsent

Denne saken ble første gang publisert 11/12 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også