Test av Nikon D90 speilreflekskamera

Med video på kjøpet

Best i test! Verdens første speilrefleks med videofunksjon er bedre på foto enn på video.

Sist oppdatert

Spesifikasjoner

Oppløsning: 12,3 megapiksler

Bildebrikke: 23,6 x 15,8 mm

Skjermstørrelse: 3 tommer

Skjermoppløsning: 920.000 piksler

Lysfølsomhet: ISO 100 - 6400

Serieopptak: 4,5 bps

Video: 1280 x 720 piksler

Live View: Ja

Bildestabilisator: På objektivet

Mål: 13,2 x 10,3 x 7,7 cm

Vekt: 620 gram

Video har nærmest har vært en selvfølge på kompakte digitalkameraer i årevis, og nå har funksjonen endelig tatt steget inn i speilreflekssfæren.

Nikon D90 var det første speilreflekskameraet i verden med innebygget videofunksjon, selv om andre kameraer kom raskt etter. Blant annet kan både Canon 5D MKII og kommende Panasonic Lumix GH1 filme i full HD-oppløsning.

Kul video

Det kan ikke D90. Her får man nøye seg med 720p, men selv det er ganske kult når man har en speilrefleksbildebrikke som utgangspunkt.

Videoene blir nesten smertelig skarpe med null spor av korn, og du får langt bedre videoopptak under mørke forhold takket være den store bildebrikken.

Når det er sagt kan vi ikke akkurat påstå at D90 er som skapt for video.

Til det er begrensningene for store. Du kan ikke bruke autofokus mens du filmer, du kan ikke styre eksponering eller blender selv og du er dømt til å bruke lyden fra den interne mikrofonen da det ikke finnes noen inngang for ekstern mikrofon.

Uansett er det utrolig morsomt med video på speilrefleksen sin, selv om den ikke utkonkurrerer videokameraet ditt enda.

Godt utstyrt

En langt mer vektigere grunn til å se på Nikon D90 er selvfølgelig selve stillbildebiten, for er det noe Nikon kan, så er det speilreflekskameraer.

Har du brukt Nikon før kjenner du deg lett igjen i D90 også. Kameraet har en oppløsning på 12,3 megapiksler, men konkurrerer likevel med Canon 50D på detaljgjengivelse.

Skjermen er 3 tommer stor og har en oppløsning på hele 920.000 piksler, noe som gir full VGA-oppløsning på skjermen. Det hjelper når man skal stille skarpt i Live View-modus, hvilket man jo må om man skal bruke videofunksjonen.

I serieopptak greier kameraet 4,5 bilder pr. sekund, og autofokusen henger også godt med i svingene, selv om den ikke er like kvikk som hos Olympus E-30.

Holder koken på høy ISO

Nikon bygger ikke bildestabilisatorer inn i selve kamerahuset, men velger heller å ha dette på utvalgte objektiver. Heldigvis er utvalget stort, og også standardobjektivet til D90 har dette.

Som sagt gjør D90 det bra på detaljgjengivelse.

Langt bedre enn Samsung GX-20, som har høyere oppløsning.

Men også når vi skrur ISO-verdien oppover fortsetter D90 å imponere.

D90 greide å gjengi like fine detaljer på ISO 1600 som på ISO 400, som igjen bare var marginalt dårligere enn på ISO 100. Kornene er også fine på høye ISO-verdier, og du kan godt bruke ISO 6400 uten å være redd for å ødelegge bildene med altfor mye korn.

Også kontrastskarpheten er god og bildene fremstår som skarpe og fine.

Så selv om du synes video på speilrefleks bare er fjas og fanteri skal du ikke være redd for å gå for denne perlen av et kamera.

Testet med: Nikkor VR 18-105 mm F3,5

Laveste kit-pris: 8.590 kr (japanphoto.no)

Foto: Slettes

Denne saken ble første gang publisert 10/07 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også