Musaic MP5 og MP10

Sonos-utfordrer med smarte løsninger

Musaic tilbyr lyd i alle rom, men nøyer seg ikke bare med å styre musikken din.

DUETT: Musaic MP5 og MP10 er de to første høyttalerne fra Musaic og er de første høyttalerne i et nytt multiromssystem fra Musaic.
DUETT: Musaic MP5 og MP10 er de to første høyttalerne fra Musaic og er de første høyttalerne i et nytt multiromssystem fra Musaic. Foto: Produsent
Først publisert Sist oppdatert

Musaic er en relativt ny aktør i markedet for multiromssystemer. Et marked som Sonos har dominert i en årrekke, selv om det de siste årene har dukket opp en rekke potente konkurrenter som Heos (Denon), Bluesound, Raumfelt, Samsung og mange flere. Musaic ble etablert sent i 2013 og de første produktene, høyttalerne MP5 og MP10, så dagens lys i 2014. Bak Musaic står blant andre Matthew Bramble, som tidligere var teknisk direktør i høyttalerprodusenten Camebridge Audio.

Høyttalerne MP5 og MP10 har prismessig lagt seg på nivå med Sonos Play:3 og Sonos Play:5.

Knapper

Designet på høyttalerne MP5 og MP10 er helt identisk – om vi ser bort fra størrelsene. Begge har aluminiumsramme og et sort trekk rundt «magen». Toppen er sort og speilblank. Høyttalerne er brede, men ikke så veldig dype. Det gjør at de lett vil finne seg til rette i en bokhylle, en smal skjenk eller til og med i en litt bred vinduskarm.

Ekstern strømforsyning trekker litt ned i vårt hode. Her har Sonos og andre klart å lage systemer uten en stor ekstern strømforsyning, slik at man slipper unna med en enkel ledning til stikkontakten.

Høyttalerne MP5 og MP10 har en serie med touchknapper på toppen, noe som gjør at du kan styre lyden, bytte lydkilde (Bluetooth/AUX) og ha inntil fire forhåndsinnstilte valg, som for eksempel en radiokanal. Det gjør at man kan betjene systemet uten at man trenger å fiske fram mobilen og styre systemet via Musaic-appen. Det er en løsning som er effektiv og praktisk.

Oppsettet av Musaic-høyttalerne er relativt greit. Du kobler deg til en og en høyttaler via et lokalt WiFi-oppsett og logger høyttalerne på den måten på ditt trådløse nett. Her trengs det ikke noe hub. Oppsettet av Sonos er nok likevel fortsatt et par hakk enklere.

Kranglete app

Appen til Musaic er kun på engelsk, men ganske grei å bruke. Vi opplevde likevel at den noen ganger hang og vi opplevde ofte at den påsto vi ikke var koblet til noen rom – dette til tross for at begge høyttalerne vi testet spilte høyt og klart.

Spesifikasjoner Musaic MP5 og MP10

  • System: Multirom lydsystem
  • Trådløs: WiFi, Bluetooth (AptX)
  • Lydformater: Høyoppløst audio, 24 bit/196 kHz
  • Internettradio: Ja
  • Betjeningsknapper: Ja, touchknapper inkludert fire preset for radio
  • Størrelse: 35 x 12,4 x 95 (MP5)/ 41,2 x 14,6 x 11,5 cm (MP10)
  • Vekt: 1,4 kg / 2,5 kg
  • Pris: MP10: 4.950 kr/ MP5: 2.950 kr

Vi synes også det noen ganger var litt vanskelig å vite hvilken høyttaler vi «jobbet» med. Her må man inn på «rom» og så velge høyttaler, men dette valget er ikke synlig når man senere er inne for å skifte radiokanal. I Spotify-appen er dette faktisk hakket bedre, siden det her står nederst i app-bildet hvilken høyttaler det streames til.

Mye radio, lite streaming

Musaic støtter et uttal med radiostasjoner, noe som vi liker godt. I tillegg støtter den en del streamingtjenester, men her er det nok bare Spotify som er aktuell for de fleste i Norge. Aupeo, Napster og et par andre er nok mindre brukt her til lands. Tidal skal være på vei inn, så da mangler Beat.no for å gjøre løsningen mer komplett for norske forhold.

Vi må også påpeke at når man bruker Spotify på Musaic, så bruker man Spotify Connect. Det betyr at man strengt tatt ikke får ekte multirom ut av Musaic, siden man her kun kan sende én musikkstrøm til én høyttaler eller en gruppe av høyttalere. Du kan ikke spille av flere ulike låter på flere ulike høyttalere med Spotify på Musaic. Det er en svakhet i forhold til Sonos.

God lyd

Lydmessig leverer Musaic nettopp det selskapet lover: God lyd med HiFi-kvalitet. Høyttalerne spiller lett, luftig og pent og MP 5 konkurrerer helt greit med vår Sonos Play: 3. Musaic har ennå ikke stereooppsett, men det er noe som kanskje kommer har vi fått vite. MP10, som er den største høyttalerne, har to fulltoneelementer og et separat basselement i tillegg, noe den mindre MP5 mangler. Det høres også på lydbildet. MP10 låter helt klart best av de to Musaic-høyttalerne. Her er det fylde og kraft nok til å fylle et relativt stort rom, som en stue. MP5 passer nok best på kjøkkenet eller på et mindre rom. Begge høyttalerne spiller veldig balansert og pent. Man kan skru litt på innstillingene om man vil ha mer bass. Høyttalerne spiller også pent selv på høye volum. I forhold til en del av konkurrentene har Musaic også et par ess i ermet. Systemet støtter såkalt høyoppløst lyd opp til 24 bits og 192 kHz og ukomprimerte formater som Apple Lossless, AAC, FLAC, AIFF og noen flere.

Det at høyttalerne også støtter Bluetooth og nettverksstreaming (UpnP/DLNA), gjør dem svært allsidige og er nyttige for alle som sitter med store musikkservere med høyoppløst musikk i et ukomprimert format.

Støtte for smarthus

Det som virkelig gjør at Musaic skiller seg fra konkurrentene, er at løsningen har bygd inn støtte for smarthus. I første omgang snakker vi om støtte for lysstyringssystemet Philips Hue. Her kan du via betjeningsknappene på fronten (eller i appen) dimme lyset eller aktivere en lyssscene. Hvor godt dette fungerer i praksis har vi ikke fått testet. Systemet støtter også IFTTT.

DESIGN: Bruken av aluminium hever kvalitetsinntrykket på MP5 og MP10.
DESIGN: Bruken av aluminium hever kvalitetsinntrykket på MP5 og MP10. Foto: Produsent