GoPro Hero 5
Endelig et brukervennlig GoPro
To år etter at Hero 4 Black la lista for alle andre actionkamera, er det flere konkurrenter som har begynt å puste GoPro i nakken. Men med Hero 5 har GoPro tatt alt et skritt videre.
Det mest iøynefallende er at undervannshuset nå er borte vekk og at kameraet i seg selv er vanntett. Du setter i stedet kameraet i en ramme når det skal monteres på GoPro-tilbehør.
Merk imidlertid at det er vanntett til ”bare” 10 meter, mens undervannshuset til Hero 4 greide 40 meter. At Hero 5 nå er husløs, har enorm effekt på lydopptak, som nå endelig er i stereo. God lyd uten undervannshus er gode nyheter for alle som driver med en eller annen form for vannsport.
På baksiden av kameraet er det nå en berøringsskjerm som, etter at man blir vant med menyene, hever brukervennligheten mange, mange hakk.
Skjermen brukes selvsagt også til søker, noe som gjør det lettere å ramme inn motiv når du filmer eller fotograferer.
Talekommandoer er også med på å øke brukervennligheten. Med dette aktivert, vil kameraet reagere på at du sier ”GoPro start recording”, ”GoPro stop recording”, GoPro take a photo” etc.
Dette fungerer helt supert når du har kameraet festet et sted og du er opptatt med skikjøringen, syklingen eller hva det måtte være.
Hero 5 forstår ikke norsk, men det er jo lov å håpe på at det kommer i en oppdatering.
Nye videoegenskaper
Nytt er også en bildevinkel som kalles Linear. Her prosesseres bildet for å rette opp i den heftige tønnefortegningen som vidvinkelobjektivet gir.
Spesifikasjoner: GoPro Hero 5
- Video: 720p opptil 240 FPS, 1080p opptil 120 FPS, 4K opptil 30 FPS
- Foto: 12 MP, RAW
- Bildestabilisator: digital, 10 % crop
- GPS: Ja
- LCD-søker: Ja
- Vanntett: 10 meter
- Laveste nettpris: 4190 kroner
Linear ligger et sted mellom Medium og Narrow (smal) bildevinkel, og fungerer både på video og foto, men ikke på 4K og RAW-foto. For GoPro har nå også fått RAW-støtte og kan skrive uprosessert bildeinformasjon rett på bildebrikken, slik at du kan justere bildene i Lightroom eller andre RAW-behandlere som er oppdatert til å støtte de nye GPR-filene fra Hero 5. På denne måten kunne vi hente uendelig mye mer ut av bildene enn fra et Hero 4.
Digital bildestabilisering er også nytt. Dette har Sony hatt lenge, og det var på høy tid GoPro også fikk dette. Funksjonen er fungerer veldig bra på små vibrasjoner og litt ustødige hender, men greier ikke å henge med når det virkelig rister.
Stabiliseringen beskjærer
10 % av Wide-bildevinkelen, men fungerer ikke ved 4K-opptak, da kameraet bruker hele sensoren til opptakene. GoPro har også fulgt etter Sony og andre ved endelig å legge inn GPS i kameraet, men vi er skuffet over at den kun kan brukes til å geotagge bilder, ikke vise hastighet etc. på videoene.
Ellers er det ikke noe nytt med oppløsning eller bilderater.
Vi gjorde side-om-side-opptak med Hero 4 Black i 1080p og i 4K uten å se de helt store forskjellene hva gjelder skarphet. Fargegjengivelsen er litt annerledes, uten at det er lett å avgjøre hvilket av kameraene som produserer best farger.
Men Hero 5 er bedre i situasjoner med dårlig lys, der det er mindre støy enn før. En liten forbedring i dynamisk omfang er det nok også, men det skal et godt trent øye til for å avsløre at det er et Hero 5 du har filmet med og ikke et Hero 4 Black.
Vil du lese flere slike saker? Skaff deg et abonnement på HjemmePC.
Denne saken ble første gang publisert 23/12 2016, og sist oppdatert 03/05 2017.