Test av Apple TV 2015 (4. generasjon)
Kostbar strømmeboks
Nye Apple TV prises til henholdsvis 2,8 eller 3,7 ganger mer enn dagens Apple TV. Det gjør den nye Apple TV til en kostbar strømmeboks.
Nye Apple TV har vært en etterlengtet oppgradering. Den nye modellen har primært tre store nyheter. Apple TV får nå sin egen App Store, noe som betyr at utvalget av tjenester trolig raskt blir større. Alt nå er HBO Nordic på plass, noe som er viktig for alle Game of Thrones-fans.
I tillegg blir Apple TV også en spillkonsoll, der den nye og mer avanserte fjernkontrollen fungerer som spillkontroller. De spillene vi testet var morsomme å spille, men samtidig innser vi at det på nåværende tidspunkt i bunn og grunn bare er mobilspill blåst opp på en stor skjerm.
Hvor suksessfull Apple TV blir som spillplattform er vanskelig å si, men på den positive siden så er det en kjapp plattform som gjør at man raskt kan komme i gang å spille.
Den tredje nyheten er stemmestyring med Siri. Denne funksjonen fungerer ikke på Norsk på Apple TV ennå, men vi forventer at det vil skje. Siri har tross alt kommet på norsk i iOS 9.
Mangelen på Siri er en stor skuffelse, for her skulle vi kunne søke etter filmer og tjenester på tvers av alle installerte apper. Nå fremstår søkefunksjonen som hakket dårligere enn på forrige versjon av Apple TV.
Visuelt er ser nye Apple TV ut som forgjengeren – bare litt høyere. Den optiske lydutgangen er borte, så her må du klare deg med HDMI – som nok er greit for de aller fleste av oss.
Testen av Apple TV 2015 fortsetter under bildet.
Fjernkontroll med touch
Fjernkontrollen er blitt langt mer avansert enn den enkle og minimalistiske versjonen som har fulgt med de to forrige modellene.
Spesifikasjoner: Apple TV (2015)
- OS: tvOS
- Lagring: 32 eller 64 GB
- Prosessor: A8, 64-bits
- Fjernkontroll: Ja, med Bluetooth, IR, fungerer som spillkontroller.
- HDMI: Ja, v 1.4
- Ethernet: Ja
- WiFi: Ja. 802.11 a/b/g/n/ac
- IR: Ja
- Bluetooth: Ja, versjon 4.0
- Videoformater: H.264 opp til 1080p 60 bps
- Lydformater: HE-ACC, MP3, Apple Lossles, AIFF, WAV, Dolby Digital 5.1 og Dolby Digital 7.1
- Størrelse: 35 x 98 x 98 mm
- Vekt: 425 gram
- Annet: Innebygd strømforsyning
- Pris: 1699-2249 kroner
Den er større, men har fått flere funksjoner. Den har sensorer som gjør den til en spillkontroller, den har mikrofon slik at du kan snakke til Siri med den og den har flere knapper og en touchplate på toppen som kan brukes som en mus (med klikk) for navigering og spill.
Den nye fjernkontrollen kommuniserer både via Bluetooth 4.0 og den har IR-sender som kan brukes for å styre lyden på TV-en din – og den kan også slå av og på TV-en din om TV-en støtter denne funksjonen.
Vi brukte litt tid på å venne oss til den nye fjernkontrollen. Vi synes ikke alt er like intuitivt, men det er heller ikke vanskelig å bruke den.
Ikke 4K-oppløsning
Vi håpet lenge på at Apple ville gi nye Apple TV 4K-oppløsning (3840 x 2160 punkter). Det får du ikke i nye Apple TV. Hvert fall ikke ennå.
I innstillingene er 1600 x 1200 punkter oppgitt som høyeste oppløsning. Apple selv oppgir at boksen leverer 1080p og 60 bilder per sekund som høyeste videoytelse. Forhåpentligvis kan den oppgraderes til 4K på et senere tidspunkt.
Kostbar oppgradering
Tredje generasjon Apple TV koster nå 598 kroner, mens du må ut med 1699 eller 2249 kroner om du vil ha den nye Apple TV (32 vs. 64 GB lagring).
Dersom du likevel bare bruker Netflix, TV2 Sumo og NRK og hverken er opptatt av spill eller nye apper, så kan du like godt kjøpe den gamle versjonen av Apple TV. Uten Siri og en App Store som fortsatt er i startfasen, så kan du trygt vente med å oppgradere.
Det er spesielt to ting vi mener må komme på plass før vi helhjertet kan anbefale nye Apple TV. Det første er en velfungerende versjon av Siri. I tillegg vil vi gjerne at Apple skal støtte 4K.
Testen av fjerde generasjon Apple TV fortsetter under bildet.
Oppsummering
Nye Apple TV er en kostbar oppgradering. Eier du alt en Apple TV, kan du trygt vente med å kjøpe nye Apple TV til vi ser hva som kommer av nye funksjoner og nye apper. Vi er åpne for å endre mening når dette skjer.
Har du ikke en Apple TV i dag og vurderer en strømmeboks, bør du la lommeboken bestemme.
Tror du på Apple TV og at det kommer fremtidige oppgraderinger til boksen så bruk gjerne penger på den. Vet du at du vil bruke den som spillplattform og laste ned en haug med apper – kjøp 64 GB utgaven.
Hvis ikke holder nok 32 GB utgaven for de fleste andre. Alternativt kan du velge Google Chromecast til cirka 400 kroner.
Testen av Apple TV 2015 fortsetter under bildet.
Denne saken ble første gang publisert 24/11 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.