Foscam R2

Genialt overvåkningskamera

Foscam R2 er et funksjonsrikt og brukervennlig overvåkningskamera for hjemmebruk – til en overkommelig pris.

SER ALT: Foscam R2 ligner litt på dronen R2-D2 fra Star Wars. Foscam R2 er kanskje ikke like smart, men den ser det meste.
SER ALT: Foscam R2 ligner litt på dronen R2-D2 fra Star Wars. Foscam R2 er kanskje ikke like smart, men den ser det meste. Foto: Hallvard Lunde
Sist oppdatert
FUNKSJONSRIK: Foscam R2 er et funksjonsrikt IP-kamera. Det kan rotere nesten helt rundt sin egen akse og kameraet kan tiltes 100 grader vertikalt.
FUNKSJONSRIK: Foscam R2 er et funksjonsrikt IP-kamera. Det kan rotere nesten helt rundt sin egen akse og kameraet kan tiltes 100 grader vertikalt. Foto: Hallvard Lunde

Foscam er en relativt ny aktør i det norske markedet for forbrukerorienterte IP-kamera – eller overvåkningskamera som man også godt kan kalle dem.

Navnet og designet på Foscam R2, gjør at vi unektelig assosierer kameraet med en miniversjon av R2-D2 fra Star Wars. Det gjør også at vi synes designet er tøft, men det er også praktisk. På undersiden finner vi et avtagbart feste som skrus på R2 via en standard ¼-tommers skrue (kameraskrue). Festeplaten kan skrues fast i underlaget eller festes i taket/veggen om man ønsker det. Selve foten kunne godt hatt noen gummierte knotter slik at den ikke var så glatt om man skal bruke kameraet uten å skrue det fast.

Les også: Hvor god er du til å søke på Google?

360 grader

Kameraet kan også snurre nesten helt rundt sin egen akse. På grunn av kameraets vidvinkel, så har du uansett dekket et synsfelt på 360 grader. I tillegg kan kameraet tiltes pluss/minus 50 grader vertkalt. Det gir kameraet et fantastisk dekningsområde. Kameraet kan fjernstyres fra appen og den kan stilles inn til å «patruljere» fram og tilbake og opp og ned om du vil. På den måten kan du få en ganske god oversikt.  

Enkel installasjon

Installasjonen av Foscam R2 er ganske enkel. Faktisk så snakker kameraet til deg (på engelsk). Den forteller at den er klar for WiFi-konfigurering, men den kunne like godt sagt «Last ned Foscam-app». Installasjonen er ganske rett fram og inkluderer at du skanner en QR-kode på webkameraet med mobilen, noe som gjør det hele ganske enkelt. Eneste unntak er at du må bekrefte e-postadressen din før du får logget inn. Dette kommer litt dårlig fram under selve installasjonen og kan føre til at du lurer litt på hvorfor man ikke får logget på når man faktisk har opprettet konto. Pluss også for at Foscam R2 ber deg om å sette opp brukernavn og passord på selve kameraet. På den måten slipper du å havne på forsiden av en eller annen avis, når de skal skrive om usikrede webkamera i private hjem.

Spesifikasjoner: Foscam R2

  • Type: IP-kamera/overvåkningskamera
  • Kamera: 1080p (1920x1080)
  • Zoom: Ja, 8x digital zoom
  • Natt/IR: Ja, opp til 8 meter
  • Bevegelsessensor: Ja
  • Lydsensor: Ja
  • Lyd: Ja, toveis (høyttaler innbygd)
  • WiFi: Ja, 802.11 b/g/n
  • Ethernet: Ja
  • Minnekort: Ja, opp til 64 GB

Litt kronglete webaksess

Webkameraet kan nås via app eller via en nettleser. Eneste utfordring med å bruke en nettleser er at det må installeres et tillegg. Her vil alle med jobb-PC-er med en moderat streng sikkerhetspolitikk møte veggen, siden man må ha administrasjonstillatelse for å installere tillegget. Dette tillegget støtter tillegget heller ikke 64 bit versjonen av Internet Explorer og det fungerer heller ikke på Edge eller Chrome. Safari, Firefox og IE 32-bits går fint. I det daglige er det likevel appen som fungerer best som bindeledd til kameraet.

Les også: Toppmobil til halv pris? Nå har noen av 2015-toppmobilene falt mye i pris.

HØYTTALER: Foscam R2 har både høyttaler og mikrofon, men ikke forvent å kunne utføre lange toveis-samtaler.
HØYTTALER: Foscam R2 har både høyttaler og mikrofon, men ikke forvent å kunne utføre lange toveis-samtaler. Foto: Hallvard Lunde

God app

Appen til Foscam er god og funksjonsrik. Her kan du bruke alle funksjonene kameraet er utstyrt med, som å panorere og tilte kameraet for å styre det dit du ønsker. Du kan også sette kameraet opp til automatisk å «patruljere» rommet ved at det sveiper til høyre og venstre og opp og ned. Du kan også lytte via den innebygde høyttaleren og du kan snakke til personer (eller dyr) som oppholder seg i rommet.

VARSLE: Du trenger ikke varsle om at du har et webkamera i huset, men dette klistremerket kan kanskje virke avskrekkende for noen.
VARSLE: Du trenger ikke varsle om at du har et webkamera i huset, men dette klistremerket kan kanskje virke avskrekkende for noen. Foto: Hallvard Lunde

Med god båndbredde fungerer talefunksjonen greit, men ved dårlig båndbredde fungerer det heller dårlig. Du kan stort sett ikke forvente å ha en meningsfull toveis samtale via webkameraet. Fra appen kan du også stille inn om du ønsker at kameraet skal reagere på bevegelser og hvor sensitivt denne funksjonen skal være. Et lite minus for at den varsler når du selv beveger kameraet via appen.

Les også: Så enkelt redigerer du film på mobilen

Stabilt

I testperioden opplevde vi Foscam R2 som stabilt og godt. Det var noen få ganger vi ikke fikk kontakt med kameraet via appen via mobilen (4G), men det er noe stort sett opplever med alle kamera av denne typen.

Kameraet liker best at du har en god og stabil nettverksforbindelse, spesielt om du vil ha maksimalt utbytte av alle funksjonene i kameraet. Skulle vi ønsket oss mer fra Foscam, så måtte det være AC-nettverk. Prislappen på Foscam R2 er 1690 kroner, noe som gjør Foscam R2 til et godt kjøp.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!

APP: Noen skjermbilder fra appen til Foscam R2. Fra vestre mot høyre ser du et eksempel på et nattbilde, et bilde tatt av kameraets bevegelsessensor og til slutt et bilde som viser noe som skjer av og til når appen ikke oppnår kontakt med kameraet.
APP: Noen skjermbilder fra appen til Foscam R2. Fra vestre mot høyre ser du et eksempel på et nattbilde, et bilde tatt av kameraets bevegelsessensor og til slutt et bilde som viser noe som skjer av og til når appen ikke oppnår kontakt med kameraet. Foto: Hallvard Lunde

Denne saken ble første gang publisert 04/02 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også