Spennende nykommer
Pentax K20D
Pentax K20D braser inn i testen med intet mindre enn 14,6 megapiksler.
Pentax K20D
Spesifikasjoner
- Oppløsning: 14,6 mp
- Bildebrikke: 23,4x15,6 mm
- LCD-skjerm: 2,7"
- LCD-oppløsning: 230 000 p
- Lysfølsomhet: 100-6400 ISO
- Serieopptak: 3 b/s
- Minnekort: SD-kort
- Mål: 14,15x10,1x7 cm
- Vekt: 715 g
K20D fra Pentax kom til Norge akkurat tidsnok til å bli med i testen vår, og kameraet har noen overraskelser på lur. Den mest salgbare spesifikasjonen er nok oppløsningen på 14,6 megapiksler, hvilket ikke overraskende er høyest i testen, skjønt Sony Alpha 350 ligger nær med sine 14,2 megapiksler.
Ellers har kameraet bildestabilisator i kamerahuset og en 2,7 tommer stor LCD-skjerm. Det har også Live View, men i likhet med Canon og Olympus' Live View-funksjoner er dette uten autofokus.
Praktisk grønn knapp
Pentax K20D fungerer uansett fint uten Live View også. På toppen finner vi infoskjerm, og baksiden er pakket med funksjonsknapper uten at det blir direkte rotete av den grunn.
Framme ved utløseren finner vi Pentax' velkjente grønne knapp. Denne husker vi fra Pentax' kompaktkameraer; den er rett og slett en snarvei til autoinnstillingene. Fotograferer du for eksempel i manuell modus og det plutselig dukker opp et godt motiv, har du sjelden tid til å måle lyset og stille inn blender og lukker. Da trykker du bare på den grønne knappen og vips, så har automatikken tatt seg av alt, og du står fortsatt i manuell modus. Det er nesten så man blir forelsket.
Skarpe bilder
Vi har sett før at økt oppløsning gir økt skarphet og finere detaljer i bilder, på tross av at dette også også bidrar til mer korning. Det samme er tilfelle med Pentax K20D som legger seg helt på topp i skarphetstesten vår. Og spesielt kornete er bildene heller ikke, i alle fall ikke på lave ISO-verdier. Opp til ISO 1600 holder kameraet bra tritt med lavere oppløste modeller, men Pentax gir deg muligheten til å skru ISO-verdien helt opp til 6400, og det gir veldig kornete bilder uten støyfilteret aktivert. Du skal altså ha ganske tungtveiende grunner til å skru ISO-en så høyt opp.
Denne saken ble første gang publisert 30/05 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.